A Koreai-félszigeten kialakult helyzetről egyeztetett ma Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetével, Yim Geun-hyeonggal. A koreai fél mély aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Észak-Korea továbbra is semmibe veszi az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait és folytatja nukleáris és ballisztikus rakétaprogramját. A jelenlegi helyzetben a phenjani rezsim felelőtlen és provokatív lépései közvetlen fenyegetést jelentenek a globális biztonságra.

Szijjártó Péter kifejtette: szoros figyelemmel követjük a Koreai-félszigeten jelenleg zajló eseményeket. Ugyan egyesek regionális kérdésként tekintenek az ottani feszültségekre, Magyarország álláspontja szerint az észak-koreai fegyverkezés mára az egyik legnagyobb biztonsági fenyegetést jelenti a világra. Elismeréssel szólt a Koreai Köztársaság gazdasági és pénzügyi stabilitásáról, és hogy ellenállnak a phenjani rezsim háborús hangulatkeltésének.

A felek üdvözölték az erősödő nemzetközi összefogást Észak-Korea nukleáris és rakétaprogramjának megfékezése érdekében és szorgalmazták, hogy minden állam vegyen abban részt. Kiemelték, Észak-Korea denuklearizációja mindenki közös érdeke, egy atomfegyverrel rendelkező Észak-Korea minden felelős nemzetközi szereplő számára elfogadhatatlan.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a Koreai Köztársaság számíthat Magyarországra, a magyar kormány folytatni fogja az észak-koreai vezetésre nehezedő gazdasági és diplomáciai nyomás növelését támogató politikáját. Továbbra is támogatjuk a nukleáris és rakétaprogramok ellehetetlenítését szolgáló újabb szankciók elfogadását és az eddigiek teljes körű alkalmazását. Magyarország már megtette a szükséges lépéseket és mástól is ezt várjuk el.

Yim nagykövet elmondta: nagyra értékeli hazánk elkötelezettségét a kérdésben és azt, hogy nemzetközi fórumokon, így az EU-ban is ezt az álláspontot képviseljük. Értékelése szerint Magyarország határozott fellépése hozzájárul a nemzetközi összefogás megszilárdításához.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)