< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Később derülhet ki, küld-e még pénzt Brüsszel Magyarországnak

| Mobile | RSS

Később derülhet ki, küld-e még pénzt Brüsszel Magyarországnak

2017. május 15. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság
Később derülhet ki, küld-e még pénzt Brüsszel Magyarországnak

Később derülhet ki, küld-e még pénzt Brüsszel Magyarországnak

A britek miatt az sem világos, mi lesz 2020 előtt, nemhogy arról tárgyalnának, hogyan alakul át az uniós költségvetés az utána következő időszakban.

Fél évet csúszhat a 2020 utáni uniós pénzügyi keretről szóló bizottsági javaslat, így az 2017 vége helett csak 2018 nyarára születhet meg – írja a Bruxinfo. A brüsszeli szakportál Günther Oettingerre, az EU költségvetéséért felelős biztosra hivatkozik, aki pénteken a Régiók Bizottságának az ülésén beszélt a késésről.

Ennek indoka egyszerű: elhúzódtak – pontosabban még el sem kezdődtek – a Brexitről szóló tárgyalások. Márpedig ezeknek egyik központi kérdése a pénzügyek rendezése – emlékeztet a Bruxinfo.

A jelenlegi keret 2020 végéig érvényes, ám a helyzetet bonyolítja, hogy a britek elvileg 2019 március végén lépnek ki az EU-ból. A szigetországa a büdzsé nettó befizetője, és nagyjából 15 százalékát adja a keretnek, így az éves szinten 10-13 milliárd eruós kiesés érzékenyen érintheti a kedvezményezetteket, például Magyarországot is.

Van még egy nagy kérdés a 2021-2027-es pénzügyi kerettel kapcsolatban: hogy megmaradnak-e a források nagyobbik hányadát adó, a fejletlenebb országok felzárkózását segíteni hivatott vissza nem térítendő támogatások. Bár a magyar kormány sokat beszél ezek megszűnéséről, erről még nincs döntés. Sőt, az Európai Bizottság szerint még soha nem volt annyira szükség a kohéziós politikára, mint most, ezért harcolni fognak a támogatások megtartásáért – írja Oettingerre hivatkozva a Bruxinfo, hozzátéve: kérdés, hogy ezt le tudják-e majd nyomni a nettó befizetők, főleg Ausztria és Németország torkán.

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 80 megnézve, 1 alkalommal mai nap |