< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Stabil és kiszámítható családtámogatásra van szükség

| Mobile | RSS

Stabil és kiszámítható családtámogatásra van szükség

2017. május 16. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Stabil és kiszámítható családtámogatásra van szükség

Ma van a családok világnapja

MH/MTI

A családok támogatásában a stabilitás és a kiszámíthatóság a legfontosabb, hiszen a családalapítás nem kormányzati ciklusokra szól, hanem életre szóló döntés – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom konferenciáján.

nov-csalNovák Katalin a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Párbeszéd a családokért című konferenciáján – MTI Fotó: Bruzák Noémi

Novák Katalin a Párbeszéd a családokért című rendezvényen kiemelte: a kormány azért dolgozik, hogy a magyar fiatalok biztonságos környezetben tudjanak családot alapítani.
Az államtitkár a konferencián tartott ötpárti kerekasztal-beszélgetésre utalva azt mondta, a mozgalom azért is elismerésre méltó, mert törekszik a párbeszéd kialakítására, és egy asztalhoz ültet olyanokat, akik nem feltétlenül értenek egyet mindenben.
Novák Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy május 25-28-án rendezik meg a Családok Budapesti Világtalálkozóját, amelynek részeként tartják majd a II. Budapesti Demográfiai Fórumot.
A családok napján tartott konferencia keretében kerekasztal-beszélgetést rendeztek az öt, frakcióval rendelkező parlamenti párt képviselőjének részvételével. Mindannyian egyetértettek abban, hogy mindent meg kell tenni a kívánt gyerekek megszületéséért, az ezt szolgáló intézkedések hatékonyságáról azonban eltért a véleményük.

Képzéssel segíti a kormány a nők foglalkoztatottságát
Képzéssel támogatja a kormány a nők foglalkoztatottságát, a programra az önkormányzatok május 19-től adhatnak be pályázatot a források kimerüléséig vagy legkésőbb 2018. május 21-ig – közölte az Novák hétfőn, a GE Magyarország negyedik Dolgozó szülők napjának megnyitóján Budapesten.
Novák Katalin elmondta, hogy egyenként 150-200 millió forintra pályázhatnak az önkormányzatok, illetve olyan konzorciumok, amelyekben az önkormányzatok a konzorciumvezetők.
Az Emmi tájékoztatása szerint a nők atipikus munkavégzését és foglalkoztathatóságát 9 milliárd forinttal támogatja a kormány.     Novák Katalin a tájékoztatón kiemelte, központokat hoznak létre, amelyekben a nők olyan képzéseken vehetnek részt, amelyek a rugalmas munkaerőpiaci elhelyezkedésüket segítik.     A kezdeményezés partnerei lesznek a helyi munkaadók és a helyi civil szervezetek is – tette hozzá.     Az adatok alapján Magyarországon a nők foglalkoztatottsága felzárkózik az európai uniós átlaghoz, azonban a kisgyermeket nevelő édesanyáké elmarad az uniós átlagtól – említette Novák Katalin.
A család nemzetközi napja alkalmából rendezett Dolgozó szülők napja a GE munkatársainak önkéntes kezdeményezése, amellyel a cég 140 országban segíti több ezer dolgozóját. Az érdeklődők a rendezvényen előadásokon vehetnek részt, szakemberektől kaphatnak tanácsot a munka és a magánélet sikeres összehangolására, illetve a vezetők is megosztják velük tapasztalataikat.

A politikusok kinyilvánították, hogy pártjuk egyetért a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által kezdeményezett, a kívánt gyerekek megszületését támogató, négy évvel ezelőtt aláírt ötpárti nyilatkozat alapelveivel, az MSZP ugyanakkor jelezte, hogy nem erősíti meg az aláírását, mivel nem ért egyet a kormány családpolitikájával. Az ellenzéki pártok emellett felrótták a kormánypártoknak: hiába a nyilatkozat része, hogy az aláírók minden kezdeményezést támogatnak, amely a gyerekek megszületését szolgálja, javaslataikat sokszor mégsem fogadják el az Országgyűlésben.

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) kiemelt problémának nevezte az elvándorlás és a meddőség kérdését, ugyanis – elmondása szerint – a szülőkorú képes nők egyre nagyobb hányada külföldön él, a meddőség pedig minden ötödik, azaz 200 ezer párt érint Magyarországon.
A szocialista politikus szorgalmazta a lombikbébiprogram kiterjesztését, a jelenlegi feltételek mellett ugyanis körülbelül hatezer gyerek születik évente mesterséges megtermékenyítésből, de szerinte ez a szám akár kétszer ennyi is lehetne.
Dúró Dóra (Jobbik) arról beszélt, hogy jelenleg a 30 éves nők 60 százaléka, a 40 éves nők 40 százaléka gyermektelen, pedig az életkor előrehaladtával csökken a termékenység. Ezért szerinte fontos lenne támogatni, hogy akár az egyetem alatt vagy rögtön annak elvégzése után vállaljanak gyereket a fiatalok.

Az abortuszok számának csökkentése érdekében felvetette, Magyarországon is be kellene vezetni, hogy a beavatkozás előtt az anyának meg kelljen hallgatnia a magzat szívhangját. Macedóniában néhány éve ez már kötelező, az abortuszok száma pedig azóta 20 százalékkal csökkent – közölte.
Ikotity István (LMP) az elvándorlással kapcsolatban azt mondta, már minden hatodik magyar gyerek Nyugat-Európában születik, 2010 óta 78 ezer magyar gyerek született külföldön. Véleménye szerint ezért bele kellene foglalni a nyilatkozatba, hogy Magyarországon jöhessenek világra a kívánt és tervezett gyerekek.
Hozzátette, 2010 óta szép számmal voltak családbarát lépések, de ezek még nem elégségesek. Fontos lenne a nők és férfiak közötti bérszakadék csökkentése, állami bérlakásprogram bevezetése, a családi pótlék kiterjesztése a felsőoktatásban tanuló gyerekekre 24 éves korig, valamint a bölcsődei férőhelyek számának további emelése. Úgy fogalmazott, a szociális családtámogatások terén tényleg “rekorder” Magyarország, de ezeket inkább a felső rétegek tudják igénybe venni, így pedig tovább nőnek a társadalmi különbségek.
Révész Máriusz (Fidesz) kiemelte, hogy a kormány a nyilatkozatban foglaltak alapján dolgozott az elmúlt években és ezt a mutatók is igazolták. A szegénység, az abortuszok száma és a bérszakadék csökken, a kisgyermekes anyák foglalkoztatottsága javul és a termékenységi mutató is emelkedik.
A rendszerváltozás óta nem történt annyi családot érintő intézkedés, mint az elmúlt években, a családok életében azonban fontos a kiszámíthatóság, ezért olyan családpolitikára van szükség, amelyet minden párt el tud fogadni hosszú távon – jelentette ki.
Az ellenzéki politikusokhoz hasonlóan Révész Máriusz is úgy látja, meg kell állítani a fiatalok külföldre vándorlását, ugyanakkor megjegyezte, hogy a régió országai közül Magyarországon a legalacsonyabb az elvándorlási arány.

Vejkey Imre (KDNP) azt hangoztatta, hogy anyagi eszközökkel kell segíteni a családokat, és nem migránsokkal kell pótolni a meg nem született gyerekeket. A Fidesz-KDNP családbarát politikát folytat, amivel azt üzeni, hogy Magyarországon érdemes gyereket vállalni – fűzte hozzá.
Kiemelte, a számok bizonyítják, hogy a kormány elkötelezett a családok mellett: az ingyenes gyermekétkeztetésre mintegy 79 milliárd forintot fordítanak jövőre, a gyermeket nevelő családokat 1900 milliárd forintból támogatják, bölcsődei ellátásra pedig az idei összeg kétszeresét, csaknem 37 milliárdot szánnak 2018-ban.

Kiemelt támogatás jut a családoknak jövőre
A családok kiemelt támogatását hangsúlyozta a jövő évi költségvetés tervezetét értékelve Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője. 
Harrach Péter
 utalva a családok világnapjára, amelyet 1994 óta ünnepelnek, úgy fogalmazott: a családok olyan értékeket jelenítenek meg, amelyek közösségben nem találhatók meg.

A kereszténydemokrata politikus kiemelte a jövő évi költségvetéssel összefüggésben az adókedvezmény biztosítását, 2018-ban havi 35 ezer forintos adókedvezményt kaphatnak a kétgyermekes családok. Emlékeztetett, hogy az adókedvezmény biztosítása régóta programja a KDNP-nek és a kormánynak.

A család a legfontosabb közösség
A család a legfontosabb közösség, olyan hely, ahonnan kiindul a társadalom, az élet megalapozója – erről a Nagycsaládosok Országos Szövetsége (NOE) elnökhelyettese beszélt az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában a családok nemzetközi napja alkalmából.

Kutassy Jenő hozzátette, ugyan a mai világban változóban van a család formája, azonban a család, a nagy család egy különleges energiaforrás, ami sok energiát is kíván, de sok feltöltődést és szeretetet ad.

Az egyesület 13 ezer tagcsaládjánál megfigyelhető, hogy a gyerekek a nagycsaládos mintát továbbviszik, és nő a nagycsaládban élő gyermekek száma – tette hozzá.

Harrach Péter külön kiemelte a rászoruló gyermekek támogatását, a bővülő ingyenes tankönyvellátást és étkeztetést.

Az állami gondozásban élő gyermekek támogatásával összefüggésben megemlítette a Biztos Kezdet Gyermekház programot, amely jövőre is jelentős kormányzati támogatást kap, s egy új uniós pályázatnak köszönhetően 50 új intézmény létrehozása válik lehetőveé. Az 1997-es gyermekvédelmi törvény alapján folytatódik a nagy intézmények kitagolása is – jelezte.

A KDNP-s politikus a tervezett szociális alapú rezsicsökkentést érintő kérdésre azt mondta: ennek mértékéről még korai beszélni, de örömmel támogatják.

A rezsicsökkentés minden családnak előnyös volt, s ahol az átlagosnál is nagyobb mértékben terhelik a családi költségvetést ezek a kiadások, ott indokolt a szociális alapú mérséklés – mutatott rá.

A kormánypárti politikust kérdezték Fodor Gábornak, a Magyar Liberális Párt elnökének marihuána legalizálásáról szóló javaslatáról is. Harrach Péter azt mondta, ilyen kezdeményezéseket sosem támogattak, mert a könnyű- és keménydrogok fogyasztása függőséghez vezet.

Leave a Reply 69 megnézve, 1 alkalommal mai nap |