< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: „Most szólnunk kellett” – ezért törte meg a csendet az Akadémia elnöke

| Mobile | RSS

„Most szólnunk kellett” – ezért törte meg a csendet az Akadémia elnöke

2017. május 18. | hozzászólás | Közélet

„Most szólnunk kellett” – ezért törte meg a csendet az Akadémia elnöke

„Most szólnunk kellett” – ezért törte meg a csendet az Akadémia elnöke

A CEU melletti kiállásig az MTA nem szólalt meg politikai ügyekben – Lovász László a csütörtöki Heti Válaszban elmondja, miért törte most meg a csendet. A régi-új elnök reagál az amerikai állampolgársága miatt őt ért támadásra is.

„Olyan akadémikussal nem találkoztam, aki a CEU budapesti működésének hasznát vagy az ott folyó tudományos munka értékét megkérdőjelezte volna. Olyannal igen, akinek nem volt rokonszenves, hogy az egyetem azonnal kivitte nemzetközi színtérre a vitát” – mondja Lovász László a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalásának hátteréről.

„Most sem foglaltunk volna állást, ha nem a magyar tudomány működését közvetlenül érintő kérdésről volna szó, de mivel a CEU ügye ilyen, most szólnunk kellett” – indokolja az MTA újabb három évre megválasztott elnöke, miért most foglalt először állást politikai kérdésben.

„Három területet emelnék ki, ahol világviszonylatban is vezető tudósok dolgoznak (a CEU-n): a kognitív pszichológiát, a közgazdaságtant, azon belül is elsősorban a matematikai közgazdaságtant, valamint a Barabási Albert-László nevével fémjelzett hálózatelméletet. Ha ezek a kutatások elköltöznének Budapestről, óriási veszteség érné a magyar tudományt.”

A Princeton és a Yale Egyetem volt professzorát arról is kérdeztük, mit gondol arról, hogy a 888.hu szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet amerikai állampolgársága.

 

A teljes nagyinterjú a május 18-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

forrás:heti válasz hírlevél

Leave a Reply 193 megnézve, 1 alkalommal mai nap |