< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Tizenötmilliárdos állami hitelt kap Mészáros keményítőgyára

| Mobile | RSS

Tizenötmilliárdos állami hitelt kap Mészáros keményítőgyára

2017. május 18. | hozzászólás | Közélet

Tizenötmilliárdos állami hitelt kap Mészáros keményítőgyára

A pénzt az MKB és az Eximbank dobja össze.

Tizenötmilliárd forint hitelt ad az Eximbank és az MKB Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő keményítőgyár fejlesztésére – írja a valasz.hu.  A gyár alapkövét a felcsúti polgármester, Orbán Viktor miniszterelnök milliárdos barátja három hete tette le Visontán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter társaságában. Magyarországnak ez lesz az egyedüli keményítőgyára, amelyben z élelmiszer-, a gyógyszer- és a vegyipari felhasználásra fognak előállítani különböző típusú keményítőket, módosított keményítőt, alkoholt és takarmánytermékeket.

Fotó: MTI/Komka Péter

A gyárat az Orbán-kormány kiemelt projektté nyilvánította, a 93 millió euróra rúgó költségekbe pedig húszmillióval be is száll. Huszonötmilliót Mészáros tesz bele a projektbe, az viszont, hogy a fennmaradó 48 milliót (átszámítva 15 milliárd forintot) ki állja, eddig nem lehetett tudni.   A valasz.hu nézett utána, a hitelbiztosítéki nyilvántartásból pedig kiderült, hogy a pénzt az MKB és az Eximbank fogja összedobni a Visonta Projekt Kft.-nek.

Az MKB és az Eximbank szerepe azért is figyelemre méltó, hogy Visonta Projekt Kft. mögött a felcsúti polgármesteren kívül az a Szijj László is ott áll, aki a Duna Aszfalt Kft. tulajdonosa, és akinek a pénze az MKB 45 százalékos befektetőjében,  a Metis Magántőkealapban fekszik. Ami az Exibankot illeti, az állami pénzintézetről tavaly a politikai okokból bezárt Népszabadság írta meg, hogy a bank belföldön kihelyezett befektetési hiteleinek több mint a felét, 41 milliárd forintot baráti cégek kaphatták meg.

forrás:168óra.hu

Leave a Reply 58 megnézve, 1 alkalommal mai nap |