< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Csodafegyvert vet be a román kormány az orvosok megtartására

| Mobile | RSS

Csodafegyvert vet be a román kormány az orvosok megtartására

2017. május 20. | hozzászólás | Fecsegő hírek
Csodafegyvert vet be a román kormány az orvosok megtartására


Csodafegyvert vet be a román kormány az orvosok megtartására

Azért annyira nem kell irigyelni a Romániában dolgozó szakembereket.

Radikális módszerrel igyekszik megállítani az orvosok elvándorlását a román kormány: 2018. január elsejétől adómentessé teszi a jövedelmüket – közölte a koalíció fő erejét adó Szociáldemokrata Párt elnöke.

Liviu Dragnea szerint a lépés elkerülhetetlen, hiszen a nyugati országokban jóval több pénzt kereshetnek a jól képzett román szakemberek. A parlamenti vitán levő egységes bértörvény tervezetét ismertetve Dragnea kiemelte még, hogy a jogszabály egy szintre hozza a katona- és a polgári orvosok bérét, mivel nem tisztességes, hogy előbbieknek nagyobb fizetésük legyen, mint utóbbiaknak – számolt be az Agerpress hírügynökség.

Romániában 2015-ben 25 százalékkal emelték az orvosok bérét, ez sem állította meg az elvándorlást: az elmúlt időszakban évente átlagosan kétezer szakember távozott az országból. (A fele akkora népességű Magyarországon átlagosan 900 orvos kéri évente a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást.)

A bérkülönbség ugyanis még mindig számottevő: amíg például Németországban legalább 4000 eurót kereshet meg egy orvos havonta, a románoknál alig 500 eurónak megfelelő lejre számíthat. Ennek 16 százalékos az adóterhe, vagyis az adómentesség sem fog sokat javítani a helyzetükön.

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 61 megnézve, 1 alkalommal mai nap |