< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Kövér László: Hogyan lehetne bennünket idegengyűlölettel vádolni?

| Mobile | RSS

Kövér László: Hogyan lehetne bennünket idegengyűlölettel vádolni?

2017. május 22. | hozzászólás | Közélet

Kövér László: Hogyan lehetne bennünket idegengyűlölettel vádolni?

A Magyarországon élő 13 nemzetiséget pozitív közeg veszi körül, és ez erősíti az ország pozícióját nemzetközi szinten is – mondta az Országgyűlés elnöke a nemzetiségi kultúrák napja alkalmából a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Kövér László szerint a nemzetiségek jó sorsa sokat elárul Magyarországon a demokrácia helyzetéről, de az idegengyűlölet szintjéről is.

“Mert hogyan lehetne bennünket hitelesen idegengyűlölettel vádolni, hogyha egyébként a saját 13 nemzetiségünk úgy érzi, hogy ők itt nem idegenek, hanem megbecsült polgárai ennek az országnak?” – tette fel a kérdést.

Megjegyezte, a nemzetiségek,miközben saját kultúrájukat és nyelvüket ápolják, próbálják megtartani, integrálódnak a magyar társadalomba.

A házelnök úgy látja, a 2014 utáni jogszabályi változások bővítették a nemzetiségek lehetőségeit mind a parlamentben, mind azon kívül. Ezek egyértelmű pozitív fejlődést indítottak el, és ez megfigyelhető a költségvetési támogatások növekedésében és a demográfiai mutatókban.

Kövér László

Forrás: MTI/PAP/Darek Delmanowicz

Kifejtette, 2010-hez képest körülbelül két és félszeresére, 8,6 milliárd forintra emelkedett az idei költségvetésben a nemzetiségek előirányzata, míg 2001-hez képest a magukat valamilyen nemzetiséghez sorolók lélekszáma 2011-re 40 százalékkal emelkedett.

A hivatalos statisztikák szerintMagyarország teljes lélekszámának 6,4 százaléka, vagyis mintegy 645 ezer ember vallja magát valamelyik nemzetiség tagjának– fűzte hozzá.

forrás:origo.hu
Leave a Reply 105 megnézve, 1 alkalommal mai nap |