< Böngészés > Főoldal / Kultúra, Tudomány/gazdaság / Blog article: Miért kellett a zsidóknak korlátot készíteniük a házuk tetejére?

| Mobile | RSS

Miért kellett a zsidóknak korlátot készíteniük a házuk tetejére?

Miért kellett a zsidóknak korlátot készíteniük a házuk tetejére?

Isten ezt a parancsot adta: „ Ha új házat építesz, készíts a tetődre korlátot, nehogy vérbűnnel terheld házadat, ha valaki leesik róla” (5 Mózes 22:8). Ez a biztonságos intézkedés elengedhetetlen volt, ugyanis a zsidó családok sok mindenre használták a házuk tetejét.

Izraelben a legtöbb otthon lapos tetejű volt. ahol az emberek élvezhették a nap melegét vagy a friss levegőt, illetve házimunkákat végezhettek. Nyáron szívesen aludtak is odafent (1Sámuel 9:26). A földművesek a házuk tetején szárították a gabonát, mielőtt megőrülték, mások fügét és mazsolát aszaltak ott (Józsué 2:6).

A háztetőnek az imádatban is volt szerepe, az igaz és a bálványimádatban egyaránt (Nehemiás 8:16-18; Jeremiás 19:13).

Egy beszámoló szerint Péter apóstól délben felment a háztetőre imádkozni )Cselekedetek 10:9-16). Ha egy tetőn szőlőlugassal, vagy pálmaággal kialakítottak egy árnyékos részt, az igazán kellemes hely lehetett.
Egy könyv szerint az izraeliták lépcsőt vagy létrát használtak, mely „a házon kívül, az udvarban volt” (The Land and the Book)

A háziaknál tehát nem a házon keresztül kellett lejönniük a tetőről. Ennek fényében érthető, hogy amikor Jézus arról beszélt milyen sürgősen kell majd menekülni a pusztulásra ítélt városból, miért fogalmazott így „ Aki a háztetőn van, ne menjen le. hogy kihozza a holmiját a házából” (Máté24:17).

2017, május 28 -oil-

Leave a Reply 162 megnézve, 1 alkalommal mai nap |