< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Putyin ellátogatott az új francia elnökhöz, akinek Le Pent dicsérte

| Mobile | RSS

Putyin ellátogatott az új francia elnökhöz, akinek Le Pent dicsérte

2017. május 30. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Putyin ellátogatott az új francia elnökhöz, akinek Le Pent dicsérte

2017-05-29T154148Z 408272559 RC16DBFE8A00 RTRMADP 3 FRANCE-RUSSI
Franciaország kész közös megoldást keresni a szíriai, ukrajnai, észak-koreai válságra és a terrorizmus ellen – jelentette ki hétfőn Versailles-ban Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután tárgyalt vendéglátójával, Emmanuel Macron új francia államfővel. Ez volt Putyin és az államfői tisztségbe két hete beiktatott Macron első találkozója, egyben hosszú idő óta az első olyan látogatás, amelyet az orosz elnök egy nyugati országban tett.

A két elnök közös sajtótájékoztatóján Emmanuel Macron hangsúlyozta: őszinte véleménycserét folytatott Putyinnal, majd a két elnök véleménykülönbségét hangoztatták több kérdéssel kapcsolatban, derül ki az MTI összefoglalójából.

Vegyi fegyver

A francia elnök hangsúlyozta országa készségét a szorosabb együttműködésre a szíriai válság megoldásában, mindenekelőtt a terrorizmus elleni harcban. Putyin közölte: francia kollégája hivatalos küldöttségek cseréjét javasolta ennek érdekében.

A francia elnök szerint “bármilyen vegyi fegyver szíriai bevetésére Franciaország azonnal megtorló intézkedésekkel fog válaszolni, amennyiben érintett”. A két ország különböző oldalon áll a szíriai konfliktusban. Putyin Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogatja, Franciaország pedig az elnök ellen harcoló lázadó csoportokat támogató és Aszadot vegyi fegyver bevetésével vádoló nyugati szövetség részese.

Orosz beavatkozás? Nem létezik ez a téma

Ukrajnával kapcsolatban Macron kijelentette, hogy mielőbbi találkozót szeretne a kérdésben a “normandiai négyek” formátumban. “Részletesen megvitattuk az ukrajnai helyzetet és a minszki folyamat megvalósítását. Támogattuk, hogy ‘a normandiai négyek’ (Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország) keretében a közeli jövőben folytassunk véleménycserét” – mondta Macron. Szükségesnek nevezte, hogy a normandiai fórum valamennyi résztvevője hozzáférjen az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) részletes jelentéséhez.

Vlagyimir Putyin leszögezte, hogy az Oroszország elleni szankciók semmiképpen sem járulnak hozzá a kelet-ukrajnai válság rendezéséhez. Kérdésre válaszolva Putyin kijelentette: Macron nem vetette fel a francia elnökválasztási kampányba történt állítólagos orosz beavatkozás kérdését. “Ez a téma nem létezik” – szögezte le.

Dicsérte Le Pent

Putyin kijelentette, hogy Moszkva nem avatkozott be a franciaországi kampányba, de védelmébe vette márciusi moszkvai találkozóját Macron riválisával, Marine Le Pennel. A szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetőjéről Putyin megjegyezte: olyan politikus, aki baráti kapcsolatokat akar kialakítani Oroszországgal.

Furcsa lenne, ha Oroszország gorombán visszautasítaná azokat az európai politikusokat, akik szorosabbra kívánják fűzni vele a kapcsolatokat

– mondta az orosz elnök. Macron “befolyásolási és propagandaeszközöknek” nevezte a Kreml által finanszírozott Russia Today televíziót és a Szputnyik rádiót. Az elnökválasztási kampány során Macron kampánycsapata azzal vádolta meg a két orosz médiumot, hogy hamis híreket gyárt és igyekszik aláásni a centrista jelölt hitelét a Moszkvával való közeledést szorgalmazó Le Pen javára.

Emmanuel Macron hangsúlyozta, hogy “állandó éberséggel” fogja követni az emberi jogok oroszországi és csecsenföldi tiszteletben tartását. Mint mondta, ígéretet kapott Vlagyimir Putyintól arra, hogy feltárják “a teljes igazságot” a csecsenföldi homoszexuálisok elleni megtorlások ügyében.

Vlagyimir Putyin I. Péter orosz cár párizsi látogatásának 300. évfordulója alkalmából utazott a francia fővárosba. A két elnök a tárgyalások után megnyitjotta a Nagy Péter, egy franciaországi cár című kiállítást a versailles-i Nagy Trianon palotában. Az 1717. májusi-júniusi látogatást tekintik a francia-orosz diplomáciai kapcsolatok felvételének.  forrás:index.hu

Leave a Reply 122 megnézve, 1 alkalommal mai nap |