< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Elértünk a falig

| Mobile | RSS

Elértünk a falig

2017. június 3. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Elértünk a falig

Várható volt, hogy Németország előbb-utóbb megelégeli Magyarország és Lengyelország jogállamisággal szemben hozott intézkedéseit. A türelmi idő hamarosan véget ér. A 2020-ban lejáró hétéves költségvetési időszakot követően Berlin kezdeményezésére olyan feltételekhez kötik majd az uniós források lehívását, amelyek teljesítésétől mind a magyar, mind a lengyel kormány fényévekre van. Kikötnék ugyanis: ha egy ország nem tartja tiszteletben a jogállamiságot, akkor jóval kevesebb pénzből gazdálkodhat.

Angela Merkel bekeményít. S ebben egy sor nemzetközi politikai esemény is a kezére játszott. Donald Trump teljesen alkalmatlan arra, hogy a világ vezetője legyen. Bár Németországnak messze nincsenek olyan lehetőségei, adottságai, mint az Egyesült Államoknak, a kancellár pontosan tudja: be kell tölteni azt az űrt, ami keletkezett, mert nagyon veszélyes precedenst teremtene, ha egyik napról a másikra felborulna a hagyományos világrend, s Vlagyimir Putyin orosz vagy Hszi Csin Ping kínai elnök úgy érezné: elérkezett az ő ideje. Az egyensúly fenntartására azonban csak akkor van esély, ha Európa összefog. Egységet kell tanúsítani Nagy-Britanniával szemben is a Brexittel kapcsolatos tárgyalásokon, különösen most, amikor minden jel arra vall: a hard Brexitet óhajtó Theresa May miniszterelnök konzervatívjai messze nem aratnak olyan földcsuszamlásszerű sikert, mint azt néhány hete még a közvélemény-kutatások sugallták.

A britek EU-ból való távozásával, illetve Emmanuel Macron francia elnökké választásával minden korábbinál erősebbé válik a német-francia tengely, ez a két ország határozza meg az EU irányvonalát. A visegrádiaknak, a magyar és a lengyel kormánynak ez nyilván nem tetszik. Nyilvánosan megsértődhetnek, lazíthatják az egységet, mivel azonban rá vannak utalva az uniós pénzekre, nincs mozgásterük. Ezt persze nem hajlandóak beismerni. Túl büszkék és önfejűek hozzá. Vezetőink évek óta feszegetik a határokat, tesztelik az unió illetékeseinek türelmét. A jelek szerint el is jutottunk a falig. Csak ránk ne omoljon!

szerző:Rónay Tamás

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 88 megnézve, 1 alkalommal mai nap |