< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Navracsics Tibor: Szent Imre nélkül Európa sem létezhetne

| Mobile | RSS

Navracsics Tibor: Szent Imre nélkül Európa sem létezhetne

2017. június 4. | hozzászólás | Kultúra

Navracsics Tibor: Szent Imre nélkül Európa sem létezhetne

Ázsia egy félszigete válhatott Európává az Árpád-házi szent iránymutatása miatt

Szent Imre nélkül nem lehetnénk magyarok, és Európa sem létezne – jelentette ki az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa szombaton Veszprémben.

Navracsics Tibor az Árpád-házi szentről elnevezett téren felállított Szent Imre-szobor avatásán közölte: Európa földrajzilag Ázsia egy félszigete, amelyet kulturális öröksége emelt fel, a kereszténységre támaszkodva közös identitástudatot alakítva ki az ott élő népekben.

Szent Imre egyszerre volt magyar, keresztény és európai, nélküle nem létezhetne a mai Európa – húzta alá. Navracsics Tibor azt mondta: egy szobor leleplezésével “jelképes jelenlét” jelenik meg, ugyanakkor Szent Imre nem csupán jelképesen van jelen Veszprémben, hiszen életének egyik legjelentősebb mozzanata, szüzességi fogadalma köti ide, amelyet a veszprémi várban lévő Szent György kápolnában tett.
Hozzátette, Veszprém történelmének szerves része Szent Imre családjának története.
Itt korábban volt jelen a kereszténység, mint a magyarság, úgy is mondhatjuk, hogy Veszprém előbb vált európai településsé, mint a magyarok európai nemzetté – mondta az uniós biztos.
Az itt letelepedő magyaroknak Veszprém a kereszténységet adta. A város fontos szerepet játszott az európai történelemben azért is, mert Szent Imre nagyanyjának, Saroltnak, és édesanyjának, Gizellának kedvenc lakóhelye volt – fűzte hozzá.
Szent Imre a város történelmének elemi része, ezt a második világháború után egyszer már elismerték azzal, hogy a korábbi Búza piacteret Szent Imre térnek nevezték el. Azzal, hogy most Szent Imre szobrát is felállították itt, Veszprém visszakapja történelmének egy jelentős szeletét – mondta Navracsics Tibor.
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke úgy fogalmazott: Lantos Györgyi szobrászművész “ezer esztendő távlatából” hívta elő a harcedzett ifjú arcvonásait.
Szent Imre szellemi hagyatéka azt erősíti bennünk, hogy “az igazság történelmi ereje és a szeretet hatalma irányítja nemzetünket” – hangsúlyozta.
A parlament alelnöke felidézte: az első bronz Szent Imre-mellszobrot 2007-ben állították Hegykőszentimrén, majd számos, a nevét viselő település gazdagodott az Árpád-házi szent szobrának másolatával.
A bronz mellszobrot a Lakiteleki Népfőiskola ajándékozta Veszprém városának.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 95 megnézve, 1 alkalommal mai nap |