< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Azért van ma munkaszüneti nap, mert Jézus betartotta ígéretét

| Mobile | RSS

Azért van ma munkaszüneti nap, mert Jézus betartotta ígéretét

2017. június 5. | hozzászólás | Kultúra

Azért van ma munkaszüneti nap, mert Jézus betartotta ígéretét

Mintha óriási szélvész zúgott volna, betöltötte a házat, majd lángnyelvek ereszkedtek az apostolokra: Jézus ígéretéhez híven eljött a Szentlélek. Van, akinek csak egy szabad hétfő, másnak az év harmadik legnagyobb ünnepe. De a bújj, bújj zöld ágat mindenki ismeri.
 

Pünkösd a karácsony és a húsvét után a kereszténység harmadik legnagyobb ünnepe, a Szentlélek kiáradása. Jézus halála után, de még mennybemenetele előtt ígéretet tett tanítványainak a Szentlélek eljövetelére.

János csak vízzel keresztelt, de ti néhány nap múlva a Szentlélekkel fogtok megkeresztelkedni. […] megkapjátok a Szentlélek rátok leszálló erejét, és tanúim lesztek Jeruzsálemben s egész Júdeában és Szamáriában, sőt egészen a föld végső határáig. Azután, hogy ezeket mondta, a szemük láttára fölemelkedett, és felhő takarta el szemük elől.

A Szentélek a katolikus tanítás szerint a Szentháromság harmadik személye, aki egylényegű az Atyával és a Fiúval, de személyi különbözőségük az egy Isten fogalmát nem bontja meg.

Az ötvenedik napon

Maga a pünkösd szó a görög pentékoszté, azaz ötven szóból ered, mert az ünnep a húsvét utáni 50. napra esik. Így tehát mozgó ünnep, minden évben más dátumra esik május 10. és június 13. között. A zsidóknál a pészah utáni hétszer hetedik nap volt ez, sávuót, azaz hetek ünnepe. Az ószövetségi népnél aratási hálaadó ünnep, majd a mózesi törvény emléknapja lett: arra emlékeztek, hogy Isten szövetségre lépett népével.

Jézus mennybemenetele után az apostolok és a tanítványok megválasztották Júdás utódját, Mátyást, majd az asszonyokkal – összesen 120-an lehettek – imádkozva, állhatatosan várták, hogy Jézus szava beteljesedjen. Amikor pedig eljött pünkösd napja:

Egyszerre olyan zúgás támadt az égből, mintha csak heves szélvész közeledett volna, és egészen betöltötte a házat, ahol ültek. Majd lángnyelvek jelentek meg nekik szétoszolva, és leereszkedtek mindegyikükre. Mindannyiukat eltöltötte a Szentlélek, és különböző nyelveken kezdtek beszélni, úgy, ahogy a Lélek szólásra indította őket.

Ennek megfelelően a Szentlélek attribútuma – olyan állandó jelvény, amely alapján egy-egy szent, isteni személy azonosítható – a tűz és a szél.

Erőt ad a Szentlélek hét ajándéka

A “bátorság lelkével” a Megváltó halála után bizonytalanná vált tanítványokat erő és bátorság öntötte el. Az apostolok elméjében eloszlott a homály, elmúlt félelmük, és bátran tanúságot tettek hitük mellett. A Jézus halála utáni bujdosó egyházból a Szentlélek eljövetelével megszületett az erő és a bátorság egyháza: a tanítványok megvallották hitüket, életük feláldozása árán is kiálltak mellette.

Nem csoda, hisz a hagyomány szerint birtokukban volt a Szentlélek hét ajándéka:

  • a bölcsesség,
  • az értelem,
  • a jótanács,
  • a tudomány,
  • a lelki erősség,
  •  a jámborság és
  • az istenfélelem.

Még aznap háromezren megkeresztelkedtek

A Szentlélek kiáramlásakor Jeruzsálemben számtalan ember tartózkodott a Föld minden tájáról, akik döbbenten hallgatták, ahogy az apostolok saját anyanyelvükön prédikálnak nekik. Először azt hitték, túl sok bort ittak…

Aztán Péter dörgedelmes szózatot intézett Jézus feltámadásáról, isteni mivoltától és a Szentlélek erejéről.

E szavak szíven találták őket. Megkérdezték Pétert és a többi apostolt: Mit tegyünk hát, emberek, testvérek? Térjetek meg – felelte Péter –, és keresztelkedjék meg mindegyiktek Jézus Krisztus nevében bűnei bocsánatára. És megkapjátok a Szentlélek ajándékát. Mert az ígéret nektek és fiaitoknak szól, meg azoknak, akiket – bár távol vannak – meghívott a mi Urunk, Istenünk. […] Akik megfogadták szavát, megkeresztelkedtek. Aznap mintegy háromezer lélek megtért.

Bújj, bújj zöld ág…

A pünkösdi magyar népszokások és hiedelmek sora rendkívül hosszú, sokuk mély gyökerekkel rendelkezik és máig él. Ha nem is maga a szokás, de a versikék vagy a kifejezések: a pünkösdi királyság alatt mindenki a gyorsan múló, értéktelen dicsőséget érti akkor is, ha nem ismeri az eredetét.

A pünkösdi királyt hazánkban főleg lóversennyel, bikahajsszal, a fiatalabbak bothúzással, kakaslövéssel választották. A győztes egy évig a legények vezetője, bírája volt, engedelmességgel tartoztak neki, és a pünkösdi király hivatalos volt minden lakodalomba, összejövetelre.

A pünkösdi énekes-táncos játékok során két gyerek feltartott karral kaput formált, ez alatt haladnak át a többiek. Ki ne ismerné:

Bújj, bújj zöld ág, zöld levelecske, nyitva van az aranykapu csak bújjatok rajta! Rajta, rajta, leszakadt a pajta, leszakadt a pajta, bent maradt a macska!

forrás:hír24.hu

Leave a Reply 126 megnézve, 1 alkalommal mai nap |