< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Mészárosék bevették Veszprémet is

| Mobile | RSS

Mészárosék bevették Veszprémet is

2017. június 21. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Mészárosék bevették Veszprémet is

A Duna Aszfalt vásárolhatja meg a helyi kézilabdacsapatot

szerző:Jandó Zoltán

Fotó: Sascha Steinbach / MTI/EPA

Már csak a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyása hiányzik ahhoz, hogy a Duna Aszfalt Kft. többségi részesedést szerezzen a Telekom Veszprém kézilabda-együttesét működtető Veszprém Handball Team Zrt.-ben (VHT). Mint arról beszámoltunk, az összefonódási bejelentést kedden tették közzé a felek a GVH honlapján. Az ügyletre még a hivatalnak is rá kell bólintania, de mivel a két cég teljesen más területen ténykedik, a Duna Aszfalt Kft.-nek pedig nincs más sportérdekeltsége, meglepő lenne, ha akadályt gördítenének a tranzakció elé.

Arról, hogy Mészáros Lőrinc üzleti köre megvenné az egyik legsikeresebb hazai klubcsapatot, hetek óta pletykáltak, abból a szempontból mégis némileg meglepőek a fejlemények, hogy eddig inkább a felcsúti polgármester közvetlen tulajdonszerzését híresztelték. Persze az együttes így sem kerül távol tőle, hiszen a Duna Aszfalt Kft. azé a Szíjj Lászlóé, akinek több közös üzlete is van Mészárossal. Kettejük kapcsolatáról az Index azt írta: egész közeli viszonyban vannak, egy szűk kör, Mészáros Lőrinc, illetve a testvére és Szíjj László állítólag még nyaralni is együtt járnak.

Mindenesetre szinte biztos, hogy Szíjjék hónapok óta dolgoztak a felvásárláson, amivel vélhetően a helyi önkormányzatot is megelőzték. A veszprémi közgyűlés ugyanis még tavaly júniusban úgy döntött, hogy a helyhatóság kizárólagos tulajdonában álló Csarnok Kft. tőkeemeléssel részesedést szerez a Veszprém Handball Team Zrt.-ben. A tranzakcióra azonban azóta sem került sor. Hartmann Ferenc, az MSZP veszprémi frakcióvezetője májusban érdeklődött is a polgármesternél, hogy mi a helyzet az ügylettel, Porga Gyula pedig szűk két hete írásban azt válaszolta: a tranzakció azért késik, mert a veszprémi csapatot működtető cég „tulajdonosi és tőkeszerkezetében változások indultak meg”. Márpedig a fejleményekről a polgármesternek biztosan első kézből voltak információi, hiszen 2015 vége óta a VHT felügyelőbizottságában is benn ül.

A társaságnál egyébként az idén nem ez lehet ez első tulajdonosváltás. A cég március végén az MKB Veszprém KC-tól a Veszprémi Építők Sportegyesülethez került. Akkor ez első ránézésre technikai váltásnak tűnt, hiszen például a vállalat vezetősége sem módosult, a mostani fejlemények és Porga Gyula tájékoztatása fényében azonban nem lenne meglepő, ha már a három hónappal ezelőtti tulajdonosváltással is Mészároséknak készítették volna elő a terepet.

A Duna Aszfalt Kft. tulajdonszerzése egyébként abból a szempontból pikáns, hogy így papíron egy olyan vállalkozáshoz kerül a veszprémi kézilabdacsapat, amely közvetlen „konkurense” az együttes több fontos szponzorának is. A klub ugyanis tavaly májusban támogatói megállapodást kötött Mészáros Lőrinc két építőipari cégével, a Mészáros és Mészáros Kft.-vel és az R-Kord Kft.-vel. Márpedig a Duna Aszfalt is ebben a szektorban ténykedik, nem is sikertelenül. A társaság az előző három évben összesen – nem kis részben az állami megrendeléseknek köszönhetően – mintegy 245 milliárd forintnyi árbevételre és közel 30 milliárd forintos adózott nyereségre tett szert. Utóbbiból bő 17 milliárdot osztalékként kivett ugyan Szíjj László, de a cégben így is maradt elég pénz egy ilyen tranzakcióhoz.

Logikus lenne, ha a tulajdonosváltással ismét új nevet kapna a csapat, és a jövőben Duna Aszfalt Veszprémként futna, erre azonban valószínűleg nem kerül sor. A mostani névszponzornál, a Magyar Telekomnál legalábbis lapunk kérdésére azt válaszolták: a jelenleg érvényes, 2019 közepéig szóló megállapodásuk szerint a VHT által működtetett csapatok valamennyi hazai és nemzetközi versenyen Telekom Veszprém néven szerepelnek. A távközlési cég tavaly május óta az együttes névszponzora, amiért 2016-ban 200 millió forintot fizettek.

Anyagi biztonság

Az elmúlt években pénzügyi szempontból is sokat fejlődött a veszprémi kézilabdacsapat. A VHT 2013-ban még „csak” 533 millió forintból gazdálkodott, tavaly azonban már 2,7 milliárdból. A társaság anyagilag a közelmúltban csak egyszer roppant meg, még 2015 végén, amikor hirtelen elapadtak a támogatói források. Ekkor a korábbi névszponzor MKB már kiszállt, az állami MVM pedig maradt ugyan, de állítólag jelezte: nem hosszabbít szerződést a kegyvesztetté vált Simicska Lajoshoz kötött kézilabdacsapattal. A Veszprém elnöke ugyanis ekkor (a lapunkban is tulajdonos) Fonyó Károly, Simicska Lajos egyik legközelebbi üzlettársa volt. A Figyelő tavaly azt írta: mivel a pénz állítólag nem érkezett túl gördülékenyen az MVM-től, egy időben az sem volt elképzelhetetlen, hogy az együttes fizetésképtelenné válik. A helyzetet végül Fonyó 2015 végi lemondása oldotta meg.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2017.06.21.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 106 megnézve, 1 alkalommal mai nap |