< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Macron elnökig érhet a legújabb francia korrupciós botrány

| Mobile | RSS

Macron elnökig érhet a legújabb francia korrupciós botrány

2017. június 24. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Macron elnökig érhet a legújabb francia korrupciós botrány


Kedd délelőtt derült ki, hogy házkutatást tartottak a Business France nevű nagy állami cégnél és az egyik legnagyobb reklámügynökségnél, az Havasnál. Ők szervezték – mindenfajta közbeszerzés nélkül – Macron tavalyi Las Vegas-i népszerűsítő útját. Macron az akkori szocialista kormány gazdasági minisztere volt. A Las Vegas-i kirándulás a technikai vásáron bizonyos értelemben nagyon jól sikerült, a meghívottak – köztük sok francia kisvállalkozó – jól érezte magát. Erre egyértelmű bizonyíték, hogy példátlanul hangosan és lelkesen üvöltöztek, amikor Macron megjelent közöttük. Vastapssal és brávózással fogadták. Mindez közel 400 ezer eurójába került a francia államnak.

Maga az ügy néhány hónappal ezelőtt, márciusban, az elnökválasztási kampányban derült ki. A Le Canard Enchainé című, hetente megjelenő, szatirikus-politikai lap írta meg, hogy jogtalan előnyszerzés gyanújával vizsgálják Macron 2016-os Las Vegas-i útjának körülményeit. Macron akkor gazdasági miniszter volt a szocialista kormányban, és minisztériuma kitalálta, hogy a Las Vegas-i technikai kiállításra francia kisvállalkozókat is ki kell vinni, és egy kicsit fel kell dobni a hangulatot Macron körül. A feladat teljesült: amikor Macron megjelent a vásáron, legalább 500-an tombolva ünnepelték, köztük az állami pénzen kiszállított francia üzletemberek. Csak szállásra a francia állam 100 ezer eurót költött, maga az akció közel 400 ezer euróba, vagyis több mint 120 millió forintba került. A francia hatóságok – egyelőre – nem az út értelmetlenségét vizsgálják, hanem azt, hogy a Business France mindenfajta közbeszerzés nélkül egy neki tetsző reklámcéget bízott meg a feladattal. És a törvény szerint 25 ezer euro felett ez kötelező. Itt pedig egészen pontosan 381 759 eurós állami kiadásról volt szó.

 

Emmanuel Macron Las Vegasban 2016. január 7-én

Forrás: AFP/Robyn Beck

De mi is az a Business France? Egy 100%-os állami cég, tulajdonosa pedig a francia gazdasági minisztérium. Ennek volt akkor vezetője (minisztere) Emmanuel Macron. Az akkori igazgatója a Business France-nak pedig Muriel Pénicaud volt. Aki – milyen furcsa – most éppen Emmanuel Macron köztársasági elnök munkaügyi minisztere.

Két kérdés merül fel természetesen: mi lesz a munkaügyi miniszterrel (ez érdekel persze kevesebb embert), és hogy mi lesz a köztársasági elnökkel?

Muriel Pénicaud miniszter azzal védekezik, hogy ő azonnal könyvvizsgálatot rendelt el. Azonnal – miután az ügyészség vizsgálni kezdte a Business France-t. A radikális jobboldal már felszólította, hogy mondjon le. Sorrendben ő lenne az ötödik minisztere Macronnak, akinek az elmúlt hetek botrányai miatt le kellene mondania. Öt hét alatt öt lemondott miniszter – példátlan rekord lenne Európában, bár igaz, a négy is az. Háromnak azért kellett távoznia, mert az uniós parlamenti asszisztensek pénzével trükköztek. (Érdekesség: közülük az egyik Francois Bayrou igazságügy-miniszter volt, akinek a Le Figaro szerint 1997 után 20 évébe került, amíg egykori bukott miniszterből visszaküzdötte magát a politika első vonalába és megint miniszter lett, de elég volt neki egy hónap, hogy végleg megbukjon. Az pedig egyenes komikus, hogy Bayrou miniszterként egy valamit hajtogatott állandóan: neki az a legfontosabb, hogy szülessen végre egy törvény a francia közélet erkölcsössé tételéről…) Egy negyedik miniszter pedig a fiának a francia nemzetgyűlés adott fizetést gyanús körülmények között, feltehetően a gyerek nem is dolgozott semmit a fizetéséért. És a munkaügyi miniszter lenne az ötödik. Mármint, aki megbukik és le kell mondania.

 

Francois Bayrou a lemondása után

Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

A Business France és az Havas ügyével kapcsolatban a tiltott előnyszerzés (részrehajlás, egyfajta korrupció), mindennek bűnös eltitkolása és az ebben való bűnrészesség a gyanú. Az ügyészség házkutatás-sorozata azt sejteti, hogy komoly bizonyítékokat keresnek. Amikor először írt a Le Canard Echainé a Las Vegas-i ügyről, az akkori gazdasági miniszter, Michel Sapin szocialista politikus rohant bejelenteni, hogy Macron (azaz elődje) tökéletesen ártatlan, nem tudhatott semmiről, és nem is tudott. Hogy ez valóban így van, az hamarosan ki fog derülni.

Ami biztos: a bukott szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron olyan botrányokkal kezdi elnökségét, amire sohasem volt példa a francia ötödik köztársaság történetében, azaz, 1958 óta. És csak sejteni lehet, hogy milyen lesz a folytatás.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 110 megnézve, 1 alkalommal mai nap |