< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Keményen nekimegy az Európai Néppárt a Fidesznek CEU-ügyben

| Mobile | RSS

Keményen nekimegy az Európai Néppárt a Fidesznek CEU-ügyben

2017. június 28. | hozzászólás | Közélet
Valletta, 2017. március 30.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (j2), Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, az ellenzéki jobbközép Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetője (b2), Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke (k) megbeszélést folytat az Európai Néppárt máltai kongresszusának keretében Vallettában 2017. március 30-án.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

KÖZÉLET 738

Keményen nekimegy az Európai Néppárt a Fidesznek CEU-ügyben

A magyar kormány azonnal függessze fel a felsőoktatási törvény módosításával kijelölt határidőket, és haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat az illetékes hatóságokkal a CEU ügyében annak érdekében, hogy az egyetem szabad intézményként működhessen tovább Budapesten – ez szerepel a Manfred Weber  jegyezte módosító javaslatban. A jobboldali Európai Néppárt frakcióvezetője így módosítaná azt a néppárti tervezetet, amelyről szerdán szavaznak az Európai Parlamentben. 

Ez azt jelenti, hogy Orbán Viktortól saját pártcsaládjának vezetője követelné, hogy teremtse meg a CEU tovább budapesti működésének feltételeit.

Az ülés napirendjén két határozattervezet szerepel majd. Az elsőt négy baloldali frakció nyújtotta be: a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért, az Egyesült Baloldal-Északi Zöld Baloldal, illetve a Zöldek-Európa Szabad Szövetség közös javaslata a lehető legkeményebb eljárást javasolja. A beterjesztők szerint Orbánék intézkedései, a közösség alapértékeinek megsértése miatt meg kell indítani az Európai Unióról szóló szerződés hetedik cikke szerinti eljárást, aminek a vége a tagállam egyes jogainak felfüggesztése is lehet.

A Néppárt nyújtotta be a másik tervezetet, amely enyhébben fogalmaz, ám abban a szövegben is hivatkoznak – a CEU ellehetetlenítése mellett – például a menedékkérők vagy a civilek magyarországi helyzetére. Ez a verzió nem menne el a hetedik cikkely alkalmazásáig, igaz, az Európai Parlament illetékes bizottságát utasítaná arra, hogy tegye meg a szükséges lépéseket. Ezt, a saját pártjától származó változatot tenné sokkal keményebbé Weber.

Javaslata ugyanis ezúttal konkrét követelést fogalmaz meg, ami azt jelentené, hogy a Fidesz mellett eddig mindig kiálló Néppárt kényszerítheti Orbánt politikájának megváltoztatására.

Ráadásul Weber lépése azért is fájdalmas lehet a Fidesznek, mert a módosítás esetleges elfogadásával nagyobb esély mutatkozik arra, hogy a néppárti tervezet megkapja a szükséges szavazatmennyiséget az EP-ben.

A baloldaliak változatának megszavazására kicsi az esély, már csak azért is, mert az az EU-s „atombombát”, a hetedik cikkelyt vetné be, ám ennek elbukása után elegen lehetnek, akik átszavaznak a Weber javaslatával kiegészülő néppárti indítványra. (Az Európai Néppártnak 216 képviselője van a 750 fős parlamentben, a négypárti javaslatot benyújtó balos képviselőcsoportoknak pedig összesen 360.)

Weber módosító javaslata mellett még egy jelentős változtatás előirányzó csomag lesz terítéken: Branislav Skripek, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjának szlovák képviselője lényegileg azt szeretné elérni, hogy az EP adja teljes támogatását Orbán Viktor politikájához. Erre meglehetősen kevés esély mutatkozik – véli Ujhelyi István. Sőt a szocialisták EP-képviselője a 24.hu-nak azt mondta: a Fidesz körül egyértelműen elfogyott a levegő Európában, olyanra még nem volt példa, hogy egy kormányzat politikájával szemben a saját pártcsaládja fogalmazzon meg elítélő határozati javaslatot. „Nem szabad megvárnunk, míg Magyarország szavazati jogát is felfüggesztik, ezért minél előbb el kell takarítani az Európa-ellenes Fideszt a hatalomból” – fogalmazott az MSZP európai politikusa.

A hazai közvélemény-kutatások szerint erre ma kevés jel mutat, arra viszont annál több, hogy az Európai Unió ezúttal a szokásos elvi, jogtechnikai vitatkozás helyett konkrét lépést vár el Orbántól: maradjon meg jelenlegi formájában a CEU Budapesten.

Ez már csak azért is komoly politikai pressziót mutatna, mert a magyar kormánynak esze ágában sincs visszavonni a lex CEU-t.

(Kiemelt képünkön Orbán Viktor, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a jobbközép Forza Italia párt vezetője és Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke tárgyal az Európai Néppárt máltai kongresszusán. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs )

forrás:hír2.hu

Leave a Reply 113 megnézve, 1 alkalommal mai nap |