< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Elkendőzött veszteség a külügy botrányos cégénél

| Mobile | RSS

Elkendőzött veszteség a külügy botrányos cégénél

2017. június 30. | hozzászólás | Fecsegő hírek
magyar nemzeti kereskedőház (magyar nemzeti kereskedőház)

BELFÖLD 184

Elkendőzött veszteség a külügy botrányos cégénél

Két ügyes, milliárd forintokban mérhető húzás segített a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alatt álló állami cégnek, az MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nek, hogy két pocsék év után ne kelljen veszteséget kimutatnia.

Ahhoz azonban, hogy jobban meg lehessen ítélni, hogyan sáfárkodott a közpénzzel a botrányokba keveredett cég, érdemes megtisztítani ettől a két tételtől a mérlegét – így pedig elkeserítő kép tárul elénk. (A botrányokról a pár héttel ezelőtti cikkünkben olvashatnak.)

A 2012 végén alapított MNKH bőven a törvényes határidőt túllépve, – első ígéretét is megszegve – négy héttel annak lejárta után hozta nyilvánosságra a tavalyi évi gazdálkodásáról szóló beszámolóját. A minden addigi évében veszteséget, sőt, egyre növekvő mértékű veszteséget produkáló (2015-ben már 6 milliárdra rúgott a mínusz) állami cég 2016-ra csaknem 170 millió forintos nyereséget mutat ki. Ha azonban megnézzük a gazdálkodást részleteiben bemutató kiegészítő mellékletet, szembe tűnik a két, a kimutatott eredményt igencsak megszépítő tétel.

A Szijjártó Péter vezette minisztérium és az általa felügyelt állami cég kötött egymással tavaly egy közszolgáltatási szerződést. Ennek mibenlétéről vajmi kevés fogódzót nyújtanak a most közzétett dokumentumok, jóformán pont a lényeg nem derül ki, az áll bennük, hogy

meghatározott feladatok ellátására

kötötték a kontraktust, és hogy

a közszolgáltatási szerződés alapvető célja a szakmai feladatok finanszírozása.

A másik combosabb tételt egy tavaly kibukott botránnyal kapcsolatos összeg teheti ki.

Egy éve derült ki, hogy az Orbán Viktor rokonaihoz köthető Cider Alma Kft.-vel kötött szerződést a kereskedőház, ám a Cider Alma nem fizetett, 3,2 milliárd forinttal lógott a kereskedőháznak. Ekkor bejött a képbe Orbán Viktor jó barátja, Mészáros Lőrinc, akinek az érdekeltségébe tartozó egyik követeléskezelő cég, a Hórusz Faktorház kifizette a kereskedőház felé az Alma Cider tartozását. Ennek a pontos összegét nem lehet tudni, de a faktorpiacon az adósság 70-80 százalékáért szoktak elmenni az átvállalt kötelezettségek. Ha itt is így volt, akkor ez alapján valahol 2 milliárd forint körüli összeg üthette a kereskedőház markát Mészárosék jóvoltából, ez az összeg a dokumentumok tanúsága szerint tavaly folyhatott be a kereskedőházhoz.

Annak a pontos összege sem derül ki, hogy a minisztérium mennyit fizet az MNKH-nak a közszolgáltatási szerződés keretében, de árulkodó egy sor. Az értékesítés nettó árbevételét szétbontva a szolgáltatás soron durva ugrás látszik, márpedig ez a két, fent említett tényező 2015-ben nem volt, tavaly pedig igen. Szóval nem egészen 340 millióról 5,56 milliárdra nőtt meg a szolgáltatási bevétele az állami cégnek.

Noha a pontos összeget nem tudjuk, mégis ez alapján könnyen lehet, hogy a minisztériumi apanázs és a Mészáros-féle cégtől beérkezett tétel összesen pár milliárd forintra rúghat.

Vagyis ezen két, az alaptevékenységet torzító tételt kiszűrve oda juthatunk, hogy noha a kimutatott eredménynél nyereség van, az alapfolyamatokból mégiscsak milliárdos veszteség következne. Ezt segít elkendőzni a minisztériumi közszolgáltatási szerződés, melynek révén a minisztérium költségvetésében keletkezik egy lyuk – de annak pontos mértékét megállapítani aligha lehet kívülről.

Három további dolog is érdekesnek tűnik még.

  1. Az egyik, hogy a kereskedőház bankbetétben tartott pénzállománya egy év alatt 3-ról 7,2 milliárd forintra hízott – ebben is lehet szerepe a fent taglalt két tételnek. És milyen furcsa egybeesés: a kereskedőháznak idén év végéig kell visszafizetnie a Szijjártó-féle minisztérium felé a három éve kapott 5 milliárdos kölcsönt.
  2. A másik, hogy a cég a lejárt követelésekre 565 millió forintos értékvesztést számolt el – lényegében ekkora követelésükről gondolják azt, hogy soha nem jutnak hozzá. Ez óriási tétel, azt is nézve, hogy a megelőző évben hasonló okból 220 milliós értékvesztést nyelt be.
  3. A harmadik, hogy meglehetősen jól lehet keresni a kereskedőháznál (96-an dolgoztak ott tavaly). Fejenként átlagosan havi bruttó 754 ezer forintot kaptak a munkatársak, ez nettóban durván havi 500 ezerre jön ki.

forrás:hír24.hu

Leave a Reply 1015 megnézve, 1 alkalommal mai nap |