< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: Nyitott Bíróság

| Mobile | RSS

Nyitott Bíróság

Nyitott Bíróság

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) az átlátható, nyitott igazságszolgáltatás jegyében indított előadássorozatot a középiskolákban, „Nyitott Bíróság” címmel. A kezdeményezés mottója: “Attól félsz, amit nem ismersz.”

A szervezők szerint minél többet tudnak az igazságszolgáltatásról az odafordulók, annál inkább elfogadják és tisztelik döntéseit, annál nagyobb a bizalom a bíróságokban. A hivatal által elindított program keretében a középiskolások osztályfőnöki órákon kapnak tájékoztatást a legalapvetőbb jogi ismeretekről, így többek között a hatalmi ágak elválasztásáról, az igazságszolgáltatás és a bíró függetlenségéről, a bírósági szervezetrendszerről, a bíróságok igazgatásáról, a hatásköri és illetékességi szabályokról, a legfontosabb jogágakról, a polgári, a büntető és a közigazgatási perrel kapcsolatos legegyszerűbb rendelkezésekről továbbá a perbeli jogokról és kötelezettségekről. A program első előadását “Hogyan válhatunk jogtudatos állampolgárrá?” címmel a Kúria elnöke, dr. Darák Péter tartotta a Lauder Javne gimnáziumban. Az előadások az életkori sajátosságoknak megfelelően nagy hangsúlyt fektetnek majd a fiatalkori áldozattá válás, illetve a fiatalkorú bűnözés, az internetes bűncselekmények, a kábítószerrel visszaélés, vagy éppen a diákság jogainak és a munka világába való belépésnek a kérdéseire.

A programban részt vevők a bíróságokon tárgyalásokat, ítélethirdetéseket láthatnak, a 18 éves kort betöltött tanulók pedig – előzetes egyeztetést követően – büntetés-végrehajtási intézményekbe is ellátogathatnak. A jogi ismeretterjesztő kezdeményezéshez csak Budapesten 40, országszerte igen sok középfokú oktatási intézmény csatlakozott, vidéken a helyi sajátosságokat jól ismerő törvényszékek szervezik az előadásokat.

A programba a bírák és az iskolák is önkéntesen léphetnek be. A Kúria, az ítélőtáblák, a húsz törvényszék, a több mint száz helyi bíróság és az OBH egyaránt részt vesz a kezdeményezésben. A bírósági szervezeten belül közel 300 bíró és bírósági titkár jelentkezett, hogy oktatóként a jogról, igazságszolgáltatásról interaktív osztályfőnöki órák keretében beszéljenek a diákoknak. A tervek szerint a Nyitott Bíróság program idővel az ország minden érdeklődő iskoláját elérheti.

PROGRAMOK:

  • Osztályfőnöki órán jogismereti előadások
  • Tárgyaláslátogatások
  • Bírósági épületlátogatások
  • Börtönlátogatások (18 év felettieknek)
  • Perszimulációk (“próbatárgyalás” formájában)

forrás:bíróság.hu

   

Leave a Reply 1009 megnézve, 1 alkalommal mai nap |