Razziázott a NAV és a rendőrség a bulinegyedben

Razziázott a NAV és a rendőrség a bulinegyedben

A NAV a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal és a rendőrséggel közösen hatnapos ellenőrzést tartott a VI. és VII. kerületben, a pesti bulinegyed vendéglátó-ipari egységeiben.

A bulinegyed vendéglátóhelyeit nem érte váratlanul az akció, mert a NAV korábban közzétette a várható ellenőrzést az Adótraffipax elnevezésű rendszerében – írta közleményében az adóhatóság.

Kiemelten vizsgálták a jövedéki szabályok betartását, a számla- és nyugtaadási fegyelmet, a feketefoglalkoztatást és az élelmiszerbiztonsági szempontokat.

A közlemény szerint több súlyos jövedéki szabálytalanságot is találtak, így megközelítőleg 300 liter zárjegy nélküli „pancsolt”, vagy az előírt alkoholfoktól lényegesen eltérő italt foglaltak le.

Volt olyan vállalkozás, amely a rendes heti forgalmának négyszeresét jelentette be az akciót meghirdető hétre, majd az ellenőrzések után a forgalma visszaállt a korábbi szintre – tették hozzá.

Olyan egység is akadt, amely éppen az akció hetében zárt be technikai okok miatt, azonban előtte és utána zavartalanul működött.

“Az ilyen trükkös vállalkozások természetesen a NAV visszatérő ellenőrzéseire számíthatnak” – figyelmeztetett a hatóság.

Az akció ideje alatt mintegy 35 ezerrel több nyugtát és 62 millió forinttal több bevételt regisztráltak az online pénztárgépekbe, mint a korábbi, hasonló időszakokban.

Az ellenőrzött vállalkozások mindegyikénél találtak élelmiszerbiztonsági hiányosságokat, minden másodiknál jövedéki visszaélések derültek ki, és mintegy 5 millió forint végrehajtható tartozást is beszedtek a NAV munkatársai.

Az érintett gazdálkodók összesen 10 millió forintos nagyságrendű bírságra számíthatnak.

forrás:hvg.hu