< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Jobbágyi Zsófia:Műszív

| Mobile | RSS

Jobbágyi Zsófia:Műszív

2017. július 20. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Jobbágyi Zsófia:Műszív

Álláspont. Nagyjából a múlt csütörtökön érhette el a legmélyebb pontját az ellenzéki média tendenciózusan lefelé ívelő retorikája

szerző:Jobbágyi Zsófia

Éppen akkor, amikor Csuhaj Ildikó az ATV képviseletében felolvasta Lázár Jánosnak élő adásban a következőket: „Miért jut egyhetes plakátakcióra hatmilliárd, miért telik harmincmilliárd a világbajnokság Wifijére, és miért nem telik százmillió minden kórházba?” A kérdést annak a tizenkét éves kislánynak a nagymamájából csikarta ki az ATV, aki június 29-én hunyt el súlyos roncsoló agyvérzés következtében, amely miatt nem lehetett folytatni a műszívkezelését, a keringése pedig nem bírta tovább a megpróbáltatásokat.

A gyermek sorsa tragikus, családja fájdalma pedig a külső szemlélő számára talán fel sem mérhető. Éppen ezért aljas és tökéletesen etikátlan, hogy az ellenzéki oldal egy gyászoló nagyszülőt próbál felhasználni a kormányzat cséplésére. A történetet ugyanis úgy kommunikálták az átlagembernek, hogy a kislány halálát az okozta, hogy nincs CT az Országos Kardiológiai Intézetben, így erre a vizsgálatra „nyitott mellkassal” kellett átszállítani a beteget a közeli Heim Pál Gyermekkórházba. Ahogyan ilyen esetekben lenni szokott, a rosszindulatú média habzása átlépte a néhány százalékos kispártok ingerküszöbét, amelyek azonnal a helyzet súlyának megfelelően reagáltak: Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője a humántárcánál egy fekete zászló alatt hajtott fejet „a kislány és a magyar egészségügyi helyzet miatt idő előtt meghalt tízezrek emléke előtt”. A hullámzás a belviszályoktól hangos MSZP-ig is elért, a szocialisták óriá­si lendülettel estek neki a kormánynak, olyannyira, hogy a tárcavezető lemondását követelték, majd kellő empátiával a szívükben a kardiológiai intézet elé szerveztek sajtótájékoztatót.

A tények ismeretében azonban merőben más színezetet kap a történet. A nyitott mellkas fogalma orvosi terminológia, és nem azt jelenti, hogy a betegnek szó szerint fel van tárva a mellkasa, hanem azt, hogy további esetleges műtétek miatt a felnyitás helyén csupán a bőrt varrják össze. A másik óriási csúsztatás, hogy a kislány a CT hiánya miatt halt meg. Az eset után az intézmény főigazgatója egyértelművé tette, a betegnél sem a szállítás alatt, sem azt követően nem lépett fel szövődmény.

Az a tény, hogy egy ilyen tragikus végkimenetelű esetnek képesek az ellenzéki oldalon politikai töltetet adni, értékelhetetlen. Persze a vak is látja, bár még csak a júliusi hőséggel küzdünk, már bőven elindult a kampány, a politikai mezőben ki-ki a saját gesztenyéjét kapargatja. Félreértés azonban ne essék, hogy Lázár János szavait idézzem, „Aki a magyar egészségügyre azt mondja, hogy minden rendben van, az vak.” Ennek ellenére nemhogy forrásokat nem vontak el onnan, hanem évtizedek óta nem tapasztalt többletet nyomtak az ágazatba. Például a CT- és MR-készülékek száma duplájára nőtt az intézetekben, 2020-ig hétszázmilliárd forintból újul meg a budapesti egészségügy, s egy hét-kilenc éve dolgozó átlag szakorvos bruttó keresete mára 614 és fél ezer forint, egy gyakorlott szakápolóé pedig jövő év végére 294 ezer forintra nő.

Mindezek persze nem enyhíthetik egy család gyászát, mert a két dimenzió nem összevethető, sőt, a vizes-vb költségei vagy egy bicikliút fejlesztésének büdzséje sem lehet viszonyítási alapja egy ilyen esetnek. Éppen emiatt feltételeznénk azt is, sajnos naivan, hogy még az ellenzék is képes emberi, empatikus keretek között küzdeni a szavazatokért, nem felhasználva hozzá magánemberek tragédiáit. Mert vannak határok.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 106 megnézve, 1 alkalommal mai nap |