< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A globális vízválság mára fenyegető valósággá vált)))) La crise mondiale de l’eau qui se profile est devenu une réalité

| Mobile | RSS

A globális vízválság mára fenyegető valósággá vált)))) La crise mondiale de l’eau qui se profile est devenu une réalité

2017. július 24. | hozzászólás | Közélet

A globális vízválság mára fenyegető valósággá vált

A globális vízválság mára fenyegető valósággá vált

A globális vízválság mára fenyegető valósággá vált – jelentette ki Áder János köztársasági elnök New Yorkban, a vízzel és természeti katasztrófák csökkentésével foglalkozó magas szintű ENSZ-ülésen.

Az államfő – aki a helyzet társadalmi, gazdasági, egészségügyi és szociális következményeit is sorra vette felszólalásában – arra hívta fel a figyelmet, hogy a vízzel kapcsolatos katasztrófák száma és az okozott károk mértéke is jelentősen nőtt az utóbbi időben. Áder János számos javaslatot fogalmazott meg a tanácskozáson. Ezek között szerepel, hogy a párizsi klímamegállapodás végrehajtása során olyan rendszert kell kialakítani, amely lehetővé teszi, hogy a következő 30 évben a globális üvegházhatású gázkibocsátás 10 évente megfeleződjön. Meg kell teremteni annak feltételeit is – folytatta -, hogy az egyezményhez ne csak a szuverén államok, hanem városok, tartományok, szövetségi államok is csatlakozhassanak, mert az komoly lendületet ad a végrehajtásnak. Az államfő emellett a megállapodás kiterjesztését sürgette a tengeri hajózásra, továbbá felvetette a légiközlekedési szabályok szigorításának megfontolását.

Szorgalmazta a vizes infrastrukturális befektetések megduplázását a következő öt évben, s erre a Tisza példáját hozta, ahol a nemrég épült illetve épülő 12 szükségtározó akár 1 méterrel is csökkentheti a vízszintet árvíz esetén, s a fölösleget képes aszályos időszakra tározni. A klímavédelmi források legalább egyharmadát az ellenállóképességet segítő vízügyi befektetésekre kell fordítani – jelentette ki, kifejtve: ezek között kell szerepelnie a vízbázis-védelemnek, a korszerű öntözés megteremtésének, a szennyvíz-újrahasznosítás biztosításának, a hálózati veszteségek csökkentésének, a sótalanításnak és az árvízvédelemnek.

A köztársasági elnök arra is javaslatot tett, hogy az ENSZ szervezetén belül egy központi felelőse legyen a vízügyi kérdésnek, amely értékelése szerint gyorsabb és hatékonyabb reagálást tenne lehetővé. Jelenleg 28 ügynökség foglalkozik vizes kérdésekkel a szervezetben és egy további koordinálja – magyarázta. Az ENSZ-en belül létre kell hozni a vízügyi kormányzati egyeztetések fórumát, s szükség van egy azonnali beavatkozást lehetővé tevő, a mainál lényegesen nagyobb pénzügyi alapra, amely gyorsabban reagál az esetleges katasztrófákra.

aszály Spanyolországban

New Yorkban az ENSZ-ülésen  Áder János felszólalását itt tekintheti meg >>>

Áder János a forrásokat az ENSZ főtitkára alá rendelné, a méretét és a feltöltés módját pedig neves közgazdászokkal határoztatná meg. Áder János előadásában egy, a földfelszín hőmérsékletének elmúlt 130 éves változását nyomon követő videografikát is bemutatott. Ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy ha a párizsi egyezményt mindenki betartja, akkor is 2,7 foknál köt ki a folyamat, ami még mindig magas ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk magunkat. Az államfő beszélt arról is, hogy az áradások és aszályok egyre gyakoribbá válnak, romlanak az élelmiszertermelés feltételei, erősödnek a társadalmi konfliktusok és mindezek következtében tömeges migráció várható.

A Világbank nemrég közzétett elemzésére hivatkozva kiemelte: az árvíznek kitett anyagi javak mértéke elérheti a 45 ezer milliárd dollárt. Az aszályról szólva pedig azt említette: a szíriai polgárháborút is három éves, soha nem látott aszály előzte meg. Évente 10-12 millió hektár válik alkalmatlanná a művelésre, ez Magyarország termőterületének másfélszerese – hívta fel a figyelmet. Hat ország – nagyjából 20 millió ember – már most súlyos éhínséggel érintett, s ez az arány rövidesen megduplázódhat – hangoztatta az államfő, aki arról is beszélt: a polgárháború sújtotta Jemen nagyvárosaiban 2-3 éven belül nem lesz megfelelő mennyiségű víz, s ma is az évszázad legsúlyosabb kolerajárványa pusztít ebben az országban. Másodpercenként egy ember kénytelen elhagyni az otthonát árvíz vagy aszály miatt – emelte ki Áder János, hozzátéve: 2025-re az előrejelzések szerint 2,5 milliárd ember él olyan területen, amely intenzív vízhiányosnak számít, azaz két hónapon keresztül a folyamatos vízellátás nem biztosított. (MTI)

greenfo hírlevél

La crise mondiale de l’eau qui se profile est devenu une réalité

La crise mondiale de l’eau qui se profile est devenu une réalité

La crise mondiale de l’eau qui se profile est devenue une réalité – a déclaré le président Janos République Ader à New York, réunion de haut niveau de l’ONU sur l’eau et la réduction des catastrophes naturelles.

Le chef de l’Etat – qui a les conséquences sociales, économiques, sanitaires et sociaux de la situation peut tourner la parole – attire l’attention sur le nombre de catastrophes liées à l’eau et l’étendue des dommages causés a considérablement augmenté ces derniers temps. Janos Ader a fait un certain nombre de propositions à la réunion. Ceux-ci comprennent que la mise en œuvre de l’Accord de Paris sur un système climatique doit être établi qui le rend possible pour les 30 prochaines années d’émissions de gaz à effet de serre mondiales megfeleződjön 10 ans. Il faut aussi créer les conditions – il a continué – que la Convention non seulement des États souverains, mais les villes et les provinces, les États fédéraux peuvent se joindre, il donnera un sérieux élan à la mise en œuvre. Le chef de l’Etat a également demandé l’extension de l’accord à la navigation maritime, a également suggéré de serrage des règles dans l’examen de l’aviation.

Il a appelé à un doublement des investissements dans les infrastructures de l’eau au cours des cinq prochaines années, et cela a été l’exemple de la Tisza, qui a été récemment construit et construit 12 réservoirs doivent réduire le niveau d’eau en cas d’inondation jusqu’à 1 mètre, et être en mesure de stocker la période excédentaire de la sécheresse. Au moins un tiers des fonds climatiques devrait être accordée aux investissements dans la gestion de l’eau dans la promotion de la résilience – at-il dit, en expliquant: Nous exigeons que la protection des ressources en eau, la mise en place de l’irrigation moderne, la fourniture de recyclage des eaux usées, ce qui réduit les pertes de réseau, le dessalement et la protection contre les inondations entre eux.

Le président a également proposé qu’une organisation centrale au sein de l’ONU devrait être responsable de la question de l’eau, ce qui permettrait une réponse plus rapide et plus efficace évaluée. Il y a 28 organismes qui traitent des questions d’eau dans les coordonnées de l’organisation et une autre – at-il expliqué. L’eau doit être amené au forum de consultation du gouvernement mis en place au sein du système des Nations Unies, et vous devez permettre une intervention immédiate, nettement plus élevé que la base financière d’aujourd’hui capable de répondre rapidement à toute catastrophe.

Sécheresse en Espagne

réunion de l’ONU à New York pour voir les remarques de Janos Ader ici >>>

Janos Ader affecter des ressources au titre du Secrétaire général de l’ONU, la taille et la méthode de chargement est un határoztatná économistes de renom. Janos Ader conférence a présenté un suivi aux changements de température de surface de la Terre au cours des 130 dernières années de vidéo est graphique. Il avait ceci à dire dans ce contexte que si tout le monde adhère à la Convention de Paris, elle conclut également le processus de 2,7 degrés, ce qui est encore assez élevé pour être sûr peut nous connaître. Le chef de l’Etat a également parlé aux inondations et aux sécheresses deviennent plus fréquentes, la détérioration des termes de production alimentaire, le renforcement de la masse des conflits sociaux et la migration devrait à la suite de tout cela.

La Banque mondiale a souligné se référant à l’analyse publiée récemment: degré d’exposition au prix des ressources en eau allant jusqu’à 45 milliards mille dollars. Parlant de la sécheresse est mentionnée par la guerre civile syrienne a été précédée par trois années de sécheresse sans précédent. 10-12 millions d’hectares par an seront impropres à la culture, il est des terres arables de la Hongrie et une fois et demi – a attiré l’attention. Six pays – environ 20 millions de personnes – déjà gravement touchées par la famine, et cette proportion doublera bientôt – a souligné le chef de l’Etat, qui a également parlé de la guerre civile dans les grandes villes du Yémen sera dans 2-3 ans bonne quantité d’eau, et est encore pire épidémie de choléra dans un siècle détruit ce pays. Chaque seconde, une personne forcée de quitter leurs foyers en raison des inondations ou la sécheresse – a souligné Janos Ader, ajoutant que 2025 devrait être de 2,5 milliards de personnes vivent dans une zone qui est considérée comme l’eau intense incomplète, soit deux mois d’approvisionnement en eau continue ne sont pas disponibles. (MTI)

Greenfo Bulletin

 

Leave a Reply 108 megnézve, 1 alkalommal mai nap |