< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Mindenbe belelát majd a magyar állam

| Mobile | RSS

Mindenbe belelát majd a magyar állam

2017. augusztus 4. | hozzászólás | Közélet

Mindenbe belelát majd a magyar állam

fecsego.eu logo

Isten áldja Magyarországot és óvja a www.fecsego.eu nemzetközi hírportált

Mintegy 50 millió forintnyi támogatást kapott az a közel száz önkormányzat, amely vállalta, hogy az állam felé jól szolgáltatja be a működési adatait. További 200 millió forintot kapott majdnem 20 településvezetés, hogy mentoráljon másokat az adatszolgáltatásból. Ha viszont jön az ASP-rendszer, az állam mindenről tudni fog.

Tovább központosít a kormány – lázadnak a fideszes városvezetők is

Közülük 19 között oszlott el 200 millió forint, hogy megosszák a jó gyakorlataikat más településvezetésekkel, mentorálják őket és fejlesszék a saját pénzügyi rendszerüket. A “Jó adatszolgáltató önkormányzatok támogatására” 50 millió forintot adtak 99 településnek, jutalmazva a példaértékű adatszolgáltatásukat. A pénzt az év végéig használhatják fel. Mivel a vezetéseknek feladata lenne a gazdálkodásukról az állam felé beszámolni, a közemberek szintjére lefordítva az történik, mintha díjaznák az adóbevallás leadását.

A rendszernek viszont hamarosan vége lehet, miután júniusban a kormány bejelentette, hogy országos szinten kiterjesztik A pénzügyi-számviteli, csak ASP-ként emlegetett rendszert. A tervek szerint 2019-re több lépcsőben 3200 önkormányzat csatlakozik majd a felülethez, mely összefogja az iratkezelő rendszert, az önkormányzati települési portált, az elektronikus ügyintézési portál a gazdálkodási, az ingatlanvagyon-kataszteri rendszert, az önkormányzati adónyilvántartást, az ipari és kereskedelmi, valamint a hagyatékileltár-rendszert.

A folyamat lényege, hogy az állam egyből rálásson a települések gazdálkodására, ne kelljen információkra várnia, szoros kontroll alatt legyenek. Az első fázist még tavalyelőtt 2,8 milliárd forintért fejlesztették le, első körben pedig csak 11 közép-magyarországi önkormányzat csatlakozott hozzá, ez bővült folyamatosan. Akkor sok önkormányzat lázadt fel a rendszer ellen.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 78 megnézve, 1 alkalommal mai nap |