< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Robotok válthatják fel a radiológusokat?

| Mobile | RSS

Robotok válthatják fel a radiológusokat?

2017. augusztus 10. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Robotok válthatják fel a radiológusokat?

Egyre több jövőkutató foglalkozik azzal, hogy a robotok átvehetik-e az emberek szerepét az orvoslásban. Kiiktathatóak az orvosok a mesterséges intelligenciák segítségével?

Egy nemrég megjelent svéd tanulmány szerzői szerint a mesterséges intelligenciával (artificial intelligence – AI) rendelkező, tanulni is képes számítógépes programok ugyanolyan hatékonysággal és pontossággal fedezték fel a csonttöréseket a röntgenfelvételeken, mint az erre szakosodott orvosok.

A röntgenfelvételek elemzéséhez komoly hozzáértésre és évekig tartó tanulásra van szükség, és az eredmények nagy mértékben függnek az azt elemző orvos szaktudásától, tapasztalatától.

Az AI felveszi a versenyt a leggyorsabb orvosokkal is?

A svéd Karolinskanska Institutet, a Royal Institute of Technology és a Danderyd kórház szakembereinek közös kutatásából kiderült, hogy a tanulni képes számítógépes programok gyorsan és pontosan ismerik fel a csonttöréseket a röntgenfelvételeken, ez pedig a jövőben egyszerűsítheti is az orvosok munkáját.

„Ezek az AI-hálózatok felveszik a versenyt a legképzettebb orvosokkal is, és reméljük, hogy a jövőben még jobb eredményeket is elérhetünk” – mondta dr. Max Gordon ortopéd szakorvos, a tanulmány egyik vezető szerzője.

csonttörés
A csonttörés felismerésében a számítógép és az orvosok egyforma hatékonysággal dolgoztak

A kutatás során a szakemberek közel 256 000 röntgenfelvételt elemeztettek egy korábban kifejlesztett, képfelismerő-algoritmussal rendelkező, tanulásra is képes számítógéppel. A kezekről, csuklókról és bokákról készített felvételeket a Danderyd kórház archívumából gyűjtötték össze. A kutatók a felvételek kétharmadában „megtanították” a számítógépet, hogyan ismerhetőek fel a csonttörések (vagyis, a gép és a radiológusok együtt dolgoztak), majd a maradék röntgenfelvételeket a számítógép már „egyedül” elemezte.

Orvosok kontra számítógépek a diagnosztizálásban

Ezzel párhuzamosan két szakorvos is megvizsgálta ezeket a felvételeket, majd a számítógép és az orvosok eredményeit összevetették. Úgy találták, hogy az orvosok és a számítógép egyforma hatékonysággal dolgoztak, és ugyanazoknál az eseteknél fedeztek fel csonttörésre utaló jeleket. Emellett a számítógép mintegy 90-95 százalékos pontossággal képes volt meghatározni azt is, hogy mely testrészről és milyen pozícióban készült a felvétel, valamint azt is, hogy a jobb vagy bal testrész szerepelt a felvételen.

A számítógépes program, melynek működését az agyunk tanulási képességei, folyamatai inspirálták, képes lehet arra, hogy még hatékonyabbá váljon: minél több felvételt elemezhet ugyanis, annál pontosabb lesz.

A kutatók éppen ezért azt tervezik, hogy kiterjesztik a munkát, és a Danderyd kórház több millió röntgenfelvételt tartalmazó archívumának egészét feldolgoztatják a számítógéppel.

Tudta, hogy az alacsony D-vitamin szint növeli a csönttörés veszélyét? Kattintson!

Hogyan lehetnek segítségünkre a mesterséges intelligenciák?

„A mesterséges intelligenciával rendelkező számítógépek a jövőben az orvosok segítségére lehetnek, hiszen lehetővé teszik olyan adatbázisok kezelését is, melyekre emberi erővel képtelenek lennénk. Ez pedig egységesebb, pontosabb diagnózis-felállítást tesz lehetővé, így a betegek kezelése is hatékonyabbá válik” – mondta dr. Gordon.

EgészségKalauz hírlevél

Leave a Reply 67 megnézve, 1 alkalommal mai nap |