Lee tábornok szobrának az eltávolítása szította az indulatokat.

Több száz fehér nacionalista tüntetett a Virginia Egyetemen, Charlottesville-ben. A tiltakozókat az dühítette fel, hogy az intézmény vezetői úgy döntöttek, eltávolítják Robert E. Lee tábornok szobrát. A virginiai Lee a konföderációs csapatok főparancsnoka volt az amerikai polgárháborúban, támogatta a rabszolgaság fenntartását is.

 

A Ku Klux Klanéra emlékeztető fáklyákkal felvonuló, a náci karlendítést imitáló tüntetők azonban itt nem álltak meg: olyan jelszavakat skandáltak a BBC beszámolója szerint, mint hogy „A zsidók nem lépnek a helyünkbe” vagy „a fehér életek számítanak”. Az egyetemistákból álló ellentüntető csapatot és a fehér felsőbbrendűséget hirdető tiltakozókat a rendőröknek kellett szétválasztani. A nacionalisták szombatra újabb, még nagyobb megmozdulást hirdettek.

A város polgármestere a Facebookon azt közölte: gusztustalannak tartja, hogy az egyetem területén ilyen megfélemlítő akció megtörténhet.

 

Charlottesville-t liberális városként tartják számon az Egyesült Államokban: a tavalyi elnökválasztáson a voksolók 86 százaléka Hillary Clintont támogatta – jegyzi meg a BBC. A nacionalista megmozdulások azt követően erősödtek fel, hogy a városvezetés bejelentette Lee tábornok szobrának az eltávolítását. A múlt hónapban a Ku Klux Klan is tüntetést rendezett az államban, ám az akkori hírek szerint az ellenük tüntetők nagyobb számban jelentek meg.

forrás:hvg.hu