< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Miért kerek a női mell?

| Mobile | RSS

Miért kerek a női mell?

2017. augusztus 13. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Miért kerek a női mell

Egy jól megformált mell esetleg más célt is szolgálhat, mint a férfiak nemi vágyának felkeltését. Egy brit antropológus szerint a homo sapiens női példányainak azért ilyen kerek a melle, mert a csecsemők egyébként nem férnének hozzá. Az evolúció során ugyanis az emberi arc egyre laposabb lett.
Az ember sok egyéb tulajdonsága és az intelligenciája mellett abban is különbözik más főemlősöktől, hogy a nősténye szokatlanul nagy melleket visel. A fejlődésbiológusok már régóta vitatkoznak arról, miért lett éppen ilyen a női mell alakja. Sok tudós azt feltételezi, hogy a kerek idomok a férfiakat vonzzák, és szaporodásra késztetik őket. Az elmélet szerint a nagyobb mell több utódhoz vezetett, és így az evolúció során meghatározóvá vált.

A női mellre vetett tudományos célzatú pillantás gyakran képtelen elszakadni a sztereotípiáktól – véli Gillian Bentley antropológusnő, a londoni University College munkatársa. Véleménye szerint elsősorban azért rendelkezünk ilyen kevés ismerettel a női mell valódi funkciójáról, mert nem tudunk elvonatkoztatni tőle, mint szexuális objektumtól. A New Scientist magazinnak nyilatkozva a kutatónő a természeti népek kultúráját hozta fel példának. Ahol a női mellet a napi viseletben nem leplezik, ott semmi esetre nem válik az erotikus fantáziák kimeríthetetlen forrásává.Bentley ezért teljesen máshogy magyarázza a kerek mell problémát. Szerinte a női mell csakis azért domborul ilyen erőteljesen kifelé, hogy a csecsemők a szoptatásnál ne fulladjanak meg. A laposabb mell azt eredményezné, hogy a gyermek orra erőteljesebben nyomódik az anyja testéhez. Más főemlősök esetében ez a veszély nem áll fenn, mert a kicsinyeik jobban előreálló állkapcsa a lapos mellkason is lehetővé teszi a biztonságos táplálást.

Az emberi arc azonban az évezredek folyamán egyre laposabb lett. Ezzel egyidejűleg a mellnek is meg kellett nagyobbodnia. Ha egyes csecsemők meghaltak az ilyen hiányosságok miatt, akkor ez igen erőteljes szelekciót jelentett – véli Gillian Bentley.

forrás:index.hu

Leave a Reply 44 megnézve, 1 alkalommal mai nap |