< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Rezsinövelés: drága lett a tűzifa

| Mobile | RSS

Rezsinövelés: drága lett a tűzifa

2017. augusztus 13. | hozzászólás | Közélet

Rezsinövelés: drága lett a tűzifa

Rezsinövelés: drága lett a tűzifa
Csongrád megye – Tüzéptől függően 13-45 százalékkal drágult a tűzifa az elmúlt hetekben. A választáskor meghirdetett tűzifa-rezsicsökkentés elmaradt. A megye 170 ezer ingatlanjából több mint 26 ezerben fűtenek kizárólag fával.
Az erdészetnél olcsóbb a fa

A megyei erdészektől megtudtuk, méteres rönkökbe vágott kőris erdei köbméterét – ami 1,7 hagyományos köbméter – 20 ezer forintért adják Baks és Csanytelek környékén.

– 15 kiló fa elég naponta a tömegkályhába, ami 24 órán keresztül meleget ad. Két-három évre előre felhasogattam a tüzelőt, így most nem érint az áremelés – mondta a ferencszállási Szabó Csaba.  A cserépkályha működéséhez hasonló fűtési módot a skandinávok fejlesztették ki 300 éve.

A tömegkályha lassan melegszik fel, és nem lehet csak kicsit megrakni. Száraz, apró fa kell a tűzhöz, az ősszel vágott anyag ide nem jó.

Hasonlóan vélekedett egy kecskéstelepi férfi, aki szerint tűzifát legkésőbb nyáron kell venni. – Akkor a hasogatott akác mázsájáért 2200 forintot fizettem – mondta lapunknak a férfi, akit arról kérdeztünk: észrevette-e a tüzelő drasztikus drágulását.

Tűz a kemencében. Szabóék évekkel előre felvágják a fát, így az áremelés most nem érinti őket. Fotó: Segesvári Csaba
Tűz a kemencében. Szabóék évekkel előre felvágják a fát, így az áremelés most nem érinti őket. Fotó: Segesvári Csaba

Az árak az elmúlt hetekben kilőttek, a fa mellett a szén ára is nőtt. A 2014-es választási évben meghirdetett rezsicsökkentett tűzifának szó szerint már se híre, se hamva. Akkor az állami erdőgazdaság egy erdei köbméter akácért 18 ezer 290, a kemény lombos fákért 17 ezer 145 forintot kért, ami mázsára lefordítva 1500–1600 forintos árat jelentett. 2015 nyarán és ősszel 2200–2400 forintot kértek egyetlen mázsa száraz tüzelőért Szegeden, tegnap már 2700–3500 forint közé nőtt az ár, ami éven belül is 13–45 százalékos növekedést jelent.

A mostani fűtési szezonban már nem várható a tavalyihoz hasonló központi tűzifa-rezsicsökkentés – írta a Népszabadság a Földművelésügyi Minisztériumra hivatkozva. A minisztérium szerint az árcsökkentés helyett az állami erdészetek idén a szociálistűzifa-program sikeres lebonyolítására és a lakossági tűzifagyűjtés támogatására helyezik a hangsúlyt.

Pedig a fakérdés meglepően sok háztartást érint Csongrád megyében is. A 2011-es népszámlálási adatok szerint a megye 170 ezer lakott ingatlanjából 26 ezer 373-ban fűtenek csak fával, 30 ezer 351 helyen fával és gázzal.

Összehasonlításképp: a többszörösen is rezsicsökkentett távfűtött lakások száma megyeszerte összesen 30 ezer 663, igaz, a csak gázzal fűtött ingatlanból van a legtöbb: 77 ezer 171. A számokból kiderül, szinte minden harmadik megyei otthonban a fa is adja a meleget, így sok családnak érvágás a drágulás.

Az általunk megkérdezett Tüzépeknél azt mondják, sokan hónapról hónapra vásárolják a fát, így a szegényebbeket érzékenyen érinti az áremelés. Azt is megjegyezték, érdemes hivatalos helyen beszerezni a télirevalót, mert több becsapásról, mint előnyös üzletről lehet hallani az utcai árusokkal kapcsolatban.

forrás:dm.hu
Leave a Reply 42 megnézve, 1 alkalommal mai nap |