< Böngészés > Főoldal / Konyhaművészet / Blog article: Minden, amit a tökéletes száraz pácoláshoz tudnod kell – így lesz tökéletes a BBQ-rub!

| Mobile | RSS

Minden, amit a tökéletes száraz pácoláshoz tudnod kell – így lesz tökéletes a BBQ-rub!

2017. augusztus 17. | hozzászólás | Konyhaművészet

Minden, amit a tökéletes száraz pácoláshoz tudnod kell – így lesz tökéletes a BBQ-rubhoz


A száraz pácolás során a húsokat nem valamilyen páclébe áztatjuk, hanem csak különböző fűszerekkel bedörzsölve ízesítjük. Ettől a grillezéskor sokkal különlegesebb és füstösebb íze lesz. Mutatjuk, hogyan csináld!

Száraz pácoláskor nem valamilyen olajos, ecetes, boros vagy sörös lében ázik a hús, hanem csak fűszerekkel bedörzsölve pihen, és ennek köszönhetően a grillezés során könnyebben átjárja a füstös íz.

Egész és nagyobb darab húsok (pl. oldalas, tarja) száraz pácolásához sokféle előre elkészített keverék – BBQ-rub – kapható az üzletekben, de sokkal izgalmasabb, ha magad kísérletezed ki az ízlésednek leginkább megfelelőt.

A hozzávalókat mozsárban törd össze, illetve késes aprítógépben őröld morzsalékosra, és úgy kombináld egymással, hogy ne nyomják el sem a hús eredeti ízét, sem egymás aromáját. A rub ne legyen túl nagy szemű, mert akkor nem lehet egyenletesen eloszlatni. Bőven szórd a pácolandó húsra, majd ujjaiddal alaposan masszírozd is be, hogy a teljes felületet befedje. (Az angol rub ige jelentése: dörzsölni.)

Az előzőleg olajjal vagy mustárral vékonyan bekent húson jobban megtapad a rub. A pácolást követően csomagold a húst zsírpapírba, esetleg fóliába és így pihentesd a sütés megkezdése előtt 1-3 órát vagy egész éjszaka.

A páckeverékek fő összetevői

Sütés közben a fűszerek sokat változnak, ezért a rub csak az elkészült húson értékelhető. A kísérleti fázisban pontosan jegyezd fel, hogy miből mennyit adagoltál a keverékbe, hogy szükség esetén könnyebben tudj változtatni az arányokon.

Egy már bevált keverékből kétszeres-háromszoros mennyiséget is készíthetsz egyszerre. Sötét, hűvös helyen, jól záródó üvegben a rub 3-4 hónapig eláll.

Paprika és csili

A legjobb a pörköltekhez szokásosan használt magyar pirospaprika. A csípősséget inkább csili hozzáadásával érd el. Az őrölt jobban megfelel, mint a csilipehely.

Bors

A frissen tört fekete bors a BBQ-rub egyik legfontosabb összetevője. Világosabb, könnyebb rubokhoz fehér borsot válassz. A keleties jelleget adó markáns szecsuáni borsot mértékkel adagold!

Karaktert adó fűszerek

A száraz pácok tipikus kiegészítői az egyéni ízlés szerint alkalmazott, durvára vagy porrá tört koriander- és mustármag, római kömény, kardámom, szegfűszeg és szegfűbors.

Szárított zöldségek

Porítva is szóba jöhet a vörös- és fokhagyma, illetve szárítva a metélőhagyma. Sokat ne tegyél belőlük a keverékbe! Kipróbálhatod a zeller- vagy a céklapelyhet is.

Zöldfűszerek

A mediterrán jelleget és szénaillatot kölcsönző kakukkfű, bazsalikom, zsálya, koriander vagy majoránna szárítva könnyen megég a parázs fölött. Ezért ezeket érdemes legalább részben frissen használni.

Citrushéj

A sós-füstös fűszer-kombinációkat jól kiegészíti a reszelt citrom- és narancshéj, valamint a citrombors is.

Jó minőségű, nagyobb szemcséjű sót használj, amelyik még nem pereg le a húsról, Csak felhasználás előtt ízesíts vele, mert túl korán felszabadítja az aromákat, ha reakcióba lép a többi fűszerrel.

Cukor

Az ízek kiegyenlítése végett a végén adj egy keveset a rubhoz, vagy az utolsó 30 percben egyenletesen szórd meg a sülő húst tetszés szerint nyers nád-, barna vagy kristálycukorral. A grillen karamellizálódva szép színt eredményez.

forrás:mindmegette.hu

Leave a Reply 156 megnézve, 1 alkalommal mai nap |