< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Barcelonai merénylet: 13 halott, 80 sérült

| Mobile | RSS

Barcelonai merénylet: 13 halott, 80 sérült

2017. augusztus 18. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Barcelonai merénylet: 13 halott, 80 sérült

Furgon hajtott a tömegbe Barcelonában egy népszerű utcán, a rendőrség szerint 13 ember meghalt,  50 fő megsérült, közülük többeknek válságos az állapota. A támadót keresik, két embert már elfogtak a terrortámadással kapcsolatban.

Az Iszlám Állam vállalta magára a merényletet

Az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára  merényletet, ezt jelentették be az Amaq elnevezésű hírügynökségükön keresztül az El Pais cikke szerint.

A BBC ugyancsak megerősítette, hogy a terrorszervezet vállalta magára  merényletet, a közleményben az “Iszlám Állam katonájaként” utaltak a merénylőre.

Tucatnyi halott és 80 sérült – sokak állapota válságos

Egy fehér furgon hajtott bele a tömegbe Barcelonában a La Rambla utcában csütörtökön délután 5 óra környékén.

Barcelonai merénylet: 13 halott, 80 sérült

Fotó: MTI/EPA/David Armengou

Barcelonai merénylet: 13 halott, 80 sérült

Fotó: MTI/AP/Oriol Duran

A hatóságok szerint 13 ember meghalt, 80 fő megsérült, akik közül legalább 15 embernek válságos az állapota. A The Local spanyol kiadása a barcelonai kórházakra hivatkozva 32 sérültről ír. A helyi kórházak felhívást tettek közzé, véradókra van szükségük.

Az áldozatok és sérültek állampolgársága az egyik elhunyton kívül nem ismert. A belga miniszterelnökhelyettes megerősítette, az egyik áldozat belga állampolgárságú a BBC cikke szerint.

A rendőrség terrortámadásként kezeli az ügyet.

A támadásról egy Barcelonában élő magyar nő készített felvételt, a videó felkavaró tartalmú. Ezen a linken lehet megnézni.

A támadásban használt furgon:

A helyi sajtó értesülése szerint a furgon mintegy fél kilométeren keresztül haladt a tömött utcán (a La Rambla Barcelona legnépszerűbb utcája, állandóan nagy a helyiekből és turistákból álló tömeg), míg végül egy pavilonnak csapódott.

A támadásban érintett szemtanúk hangos csattanást hallottak, és mindenki sikoltozva menekült az utcában.

Két embert elfogtak

A rendőrség közlése szerint a furgon vezető férfi 170 centiméter magas volt, fehér pólót viselt. A hatóságok nagy erőkkel keresik, a városban a metrót és a vasútállomásokat lezárták, a közutakon rendőrségi ellenőrzőpontokat állítottak fel.

Barcelonai merénylet: 13 halott, 80 sérült

Fotó: AFP/Josep Lago

Az El Pais cikke szerint az egyik ilyen ellenőrzőpontnál egy autós nekihajtott a rendőröknek, egyiküket el is ütötte. Sajtóhírek szerint a férfit lelőtték a rendőrök, de az egyelőre nem világos, hogy volt-e köze a terrortámadáshoz.

Két másik férfit a merénylettel kapcsolatban fogtak el. Az egyik férfit Maghrebi Driss Oukabirnak hívják, gyanúsítottként kezeli a hatóság. Az Index cikke szerint a támadásban használt furgonban találtak egy spanyol útlevelet, ami egy marokkói férfi nevére van kiállítva. A feltevések szerint a férfi bérelhette a furgont.

A rendőrség cáfolta azokat a korábbi sajtóértesüléseket, miszerint a támadó, vagy támadók egy étterembe menekültek volna és ott túszokat ejtettek.

A spanyol hatóságok az utóbbi hónapokban több, az Iszlám Államhoz kapcsolható terroristasejtet számolt föl, legutóbb június végén, amikor egy összehangolt akcióban három országban kapcsolták le a dzsihadistákat.

A magyar külügy egyelőre nem tud magyar sérültről vagy áldozatról

A barcelonai főkonzulátushoz csütörtök estig nem érkezett jelentés magyar érintettségről a Barcelonában történt terrortámadással kapcsolatban, egy magyar jelentkezett tájékoztatásért – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-vel.

A KKM közleménye szerint a főkonzulátus folyamatosan kapcsolatban áll az illetékes hatóságokkal, és minden szükséges konzuli segítséget megad a Barcelonában tartózkodó állampolgároknak és az érdeklődő hozzátartozóknak.

Rengetegen fejezték ki együttérzésüket

A támadás óta eltelt idő alatt sok államfő, vezető politikus fejezte ki együttérzését a barcelonai támadásban elhunytak és sérültek felé.

Így tett többek közt Donald Trump, az USA elnöke, Emmanuel Macron, Franciaország elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke is. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szintén együttérzését fejezte ki, majd Barcelonába utazott, hogy a helyszínen tájékozódjon.

forrás:propeller.hu

Leave a Reply 72 megnézve, 1 alkalommal mai nap |