< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Az öt stimmel. Mármint az öt múzeum.

| Mobile | RSS

Az öt stimmel. Mármint az öt múzeum.

2017. augusztus 20. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Az öt stimmel. Mármint az öt múzeum.

Emlékeznek, ugye? A jelenlegi kormány az előző ciklusában azt ígérte, 2018-ra felépít egy öt múzeumból álló kulturális negyedet a Városligetben. Hogy erre szükség van-e, hogy megfelelően választották-e ki az intézményi kört, illetve hogy alkalmas helyszín-e Budapest legfontosabb közparkja, az most mindegy. Akkor se kérdeztek erről senkit, ahogy azóta se. A lényeg nem ez: hanem hogy évekkel később, több milliárd forint elköltése után, az immár 200 milliárdossá hízott projektről még mindig csak azt lehet tudni, hogy majd lesz.

Viszont közben bezártak-ellehetetlenítettek öt nagy országos múzeumot.

A nagy nyertes, a Szépművészeti Múzeum felújítás miatt már évek óta zárva van – terheit a várbeli Nemzeti Galéria viseli vitézül; tudják, az az intézmény, amelyiknek onnan költöznie kell, mert “alkalmatlan a helye”. A Természettudományi Múzeumot a Nemzetvédelmi Egyetem túrta ki a számára felújított épületből, egyre kisebb helyre szorul vissza és kétségbeesetten keresi a menekülőutat. A Közlekedési Múzeumot minden józan érv ellenére lebontották, s mivel az újjáépítésével kapcsolatos hagymázos terveket váratlanul lefújták, most egészen egyszerűen nincs. Az Iparművészeti és a Néprajzi pedig heteken belül bezár. Az előbbi hat éve romosan fogadja a látogatókat, és hihetnénk, hogy már tényleg megkezdődik a felújítása, ha nem épp most terveznék újra a projektet másfél milliárdért. Az utóbbi meg raktárba vonul, míg elkészül a ligetbeli épülete – haladék nincs, a Kúria már kiérdemelte a Kossuth téri régi igazságügyi palotát.

Hogy miért történt így, nem titok: kellett a pénz az úszó vb létesítményeire. És bizonyára eztán is lesz fontosabb feladat, mint megóvni Széchényi Ferenc örökségét. Csak ezt a pökhendi szövegelést hagyják már abba a nemzetről, ha kérhetem.

szerző:N. Kósa Judit

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 55 megnézve, 1 alkalommal mai nap |