< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Nem támogatják a magyarok a határon túliak szavazati jogát

| Mobile | RSS

Nem támogatják a magyarok a határon túliak szavazati jogát

2017. augusztus 20. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Nem támogatják a magyarok a határon túliak szavazati jogát

fecsego.eu logo

Isten áldja Magyarországot és óvja a www.fecsego.eu nemzetközi hírportált

A többség szerint a külhoni magyarok csak a szavazatszerzés miatt fontosak a kormánynak.

A magyarok 68 százaléka helyesnek tartja, hogy a határon túli magyarok kérhetik az állampolgárságot, ám 53 százalék elutasítja, hogy a kormány milliárdokkal támogatja a külhoni magyarokat, 57 százalék pedig nem ért egyet azzal, hogy szavazati jogot kaptak – derül ki a Publicus felméréséből, amely a Vasárnapi Hírek megbízásából készült.

A válaszadók 77 százalékának nem tetszik, hogy a határon túli magyarok és a kivándorolt magyarok másként szavazhatnak, 82 százalék pedig kifogásolja, hogy milliárdos összeget költenek a székelyföldi labdarúgó akadémiára.

A Fidesz-szavazók 82, a bizonytalanok 66, a Jobbik-szavazók 63, az MSZP-szavazók 33 százaléka ért egyet a határon túli magyarok magyar állampolgárságra való jogosultságával. A válaszadók 56 százaléka tudja, hogy a határon túli magyarok elsöprő többsége a Fideszre szavaz.

Azt is figyelembe véve, hogy nem Magyarországon fizetnek adót, mindössze 18 százaléknyian tartják helyesnek, hogy a határon túli magyaroknak van szavazati joga – derül ki a felmérésből. Azt viszont 55 százalék támogatja, hogy a határon túli magyarok a hazai egészségügyi ellátásokhoz férjenek hozzá, ám az utazási kedvezményekhez, szociális támogatásokhoz, GYES-hez, GYED-hez, nyugdíjhoz való hozzáférésüket nem pártolja a többség.

A megkérdezettek 55 százaléka szerint a határon túliak elsősorban a szavazataik miatt fontosak a kormánynak, csak 27 százalék véli úgy, hogy azért, mert felelősséget érez irántuk a kabinet.

A felmérés reprezentatív, a Publicus augusztus 10. és 12. között 1003 fő telefonos megkérdezésével készítette. A kutatásba bevontak nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerint reprezentálják a hazai lakosság összetételét, a hibahatár +/- 3,1 százalékpont.

(A kiemelt képen Orbán Viktor székely zászlót dedikál Tusnádfürdőn. MTI / Beliczay László)

forrás:hír24.hu

Leave a Reply 77 megnézve, 1 alkalommal mai nap |