< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Tehetetlen a rendszer a dizájnerdrogok ellen

| Mobile | RSS

Tehetetlen a rendszer a dizájnerdrogok ellen

2017. augusztus 21. | hozzászólás | Közélet

Tehetetlen a rendszer a dizájnerdrogok ellen

Kiszámíthatatlanok a mostani dizájnerdrogok, miközben az alkohol hatásait is lebecsülik az emberek. Sokszor a rossz családi minta is számít, a szülő pedig már akkor kezdjen gyanakodni, ha a gyerek nem őszinte.

Az a nehézség, hogy a drogfogyasztás kapcsán teljesen kiszámíthatatlan szerekről beszélünk manapság – mondta Bajzáth Sándor addiktológus az ATV Start című adásában. Bár a korábban meghatározó kábítószerek, az LSD, kokain, amfetamin, heroin is egyértelműen károsak, de „kiszámíthatóak” és a kezelésükre is van egyfajta protokoll. Amióta azonban elterjedtek az új típusú biofű dizájnerdrogok, teljesen tehetetlen a drogellenes szakma, mondta a szakember.

Bajzáth az egyik legnagyobb problémának véli, hogy ha az új típusú drogokkal kerül be valaki a kórházba, az orvos is tehetetlen. Nem tudnak mit kezdeni a pácienssel, hiszen nem lehet tudni a szer típusát, a mennyiségét sem, amit bevett belőle az illető, sőt a hosszú távú következményei is kiszámíthatatlanok.

Ugyanakkor Bajzáth abban egyetért Zacher Gáborral, hogy egy fesztiválon a drogfogyasztás minősége is más, és könnyebben jut segítséghez egy illető, ha ilyen szereket használ.

Az addiktológus szerint a lányokkal könnyebben előfordulhat, hogy drog kerül az italukba, éppen ezért fontos, hogy csak olyan italt fogyasszanak, amit az orruk előtt bontanak ki.

Ha pedig mindenképpen kábítószert fogyaszt valaki – vélekedett az addiktológus – inkább társaságban tegye, és az sem lényegtelen, ha tudja, kitől és mit vásárol.

A drogokon kívül a gyógyszer- és alkoholfüggőség is komoly gondot okoz a fiatalok körében. Bajzáth Sándor szerint az alkohol hatásait mindig lebecsüljük, miközben „Magyarország a majdnem egymillió alkoholista országa.” Szerinte egy függőség a családtagok életére is nagy kihatással van, és könnyebben nyúl valaki szerekhez, ha a családjában is azt látja példaként.

A prevenció kapcsán kiemelte a családi környezetet, hogy van-e őszinte beszélgetés otthon, a szülők érdeklődnek-e a gyerek napjairól.

Az addiktológus úgy véli, az emberek akkor kérnek segítséget, ha már nagyon nagy a baj, a kezdődő jeleknél ez még ritka, de erre is volt már példa. A függőség ugyanakkor szociális kérdés is egyben, hiszen nem mindenkinek van pénze és lehetősége arra, hogy segítséget kérjen és több tízezer forintot fizessen ki.

fecsego.eu/atv.hu

 

Leave a Reply 43 megnézve, 1 alkalommal mai nap |