< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Leváltották Erdő Péter húgát – Ő a katolikus főiskola új rektora

| Mobile | RSS

Leváltották Erdő Péter húgát – Ő a katolikus főiskola új rektora

2017. augusztus 23. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Leváltották Erdő Péter húgát – Ő a katolikus főiskola új rektora

Új rektort nevezett ki az Apor Vilmos Katolikus Főiskola (AVKF) élére a Váci egyházmegye, augusztus elsejétől Libor Józsefné az intézmény vezetője. A korábbi rektort, Fülöpné Erdő Máriát – Erdő Péter bíboros húgát – a főiskolát ért botrányok miatt kellett eltávolítani.

Erdő Mária megbízatása júliusban járt volna le, ezért még január elején az iskola rektori titkársága új pályázatot hirdetett az intézményvezetői posztra. Mint kiderült, szabálytalanul, ráadásul a fenntartó Váci egyházmegye tudta és beleegyezése nélkül. Megírtuk: az önkényes pályázati kiírás több pontban sem felelt meg a felsőoktatási törvény előírásainak, s minden bizonnyal azt a célt szolgálta volna, hogy Erdő Mária “kihívók” nélkül maradhasson az intézmény élén.

Cikkünk megjelenése után a jogszabályellenes pályázatot a fenntartó visszavonta, Erdő Máriát pedig menesztették. Az egyházmegye ezt úgy kommunikálta, hogy a rektor eddig ki nem vett szabadnapjaira, valamint egészségi állapotára tekintettel megbízatásának lejártáig szabadságot vett ki – vélhetően ezt is törvényellenesen. A lapunknak nyilatkozó munkajogász szerint ugyanis a Munka Törvénykönyve semmilyen esetben sem biztosít lehetőséget arra, hogy valaki korábban fel nem használt szabadnapjaira hivatkozva fél évre szabadságra menjen.

Ám ez csak a jéghegy csúcsa, Erdő Mária 2012-ben történt kinevezése óta folyamatos botrányokkal kellett szembenéznie az AVKF-nek. Az oktatás minősége romlott, dolgozókat – köztük több tanárt – rúgtak ki mondvacsinált indokokkal. A Váci Polgár már 2013-ban a hallgatói létszám radikális csökkenéséről számolt be. Mint írták, a főiskola addigi működésének legnagyobb arányú hallgató-csökkenését könyvelte el, a diákok száma 2012-2013 között 52 százalékkal csappant meg. A Népszava 2014-ben számolt be először arról, hogy mintegy félszáz diplomát jogtalanul adtak ki az intézményben. Később az AVKF több dolgozója is megkereste lapunkat, akik arról számoltak be, hogy az iskolában önkényes, “diktatórikus” légkör alakult ki, a legtöbben nem mertek ellentmondani, mert – mint fogalmaztak – féltek a megtorlástól. Ha valaki mégis szóvá tette egyet nem értését a vezetési stílussal kapcsolatban, másnap már letiltották a belépőkártyáját, személyes dolgaihoz sem fért hozzá. Azok közül, akiket kirúgtak, többen munkaügyi pert indítottak az intézmény ellen; ezeket meg is nyerték, így valamennyi esetben bírósági ítélet is alátámasztotta a jogsértéseket. A dolgozók szerint a történtek nem méltóak egy katolikus intézményhez.

Erdő Mária távozása után megbízott rektorként Libor Józsefné vezette az intézményt, a tavasszal kiírt újabb pályáztatás során dőlt el, hogy végleges kinevezést kap. Beer Mikós váci püspök megkeresésünkre közölte: úgy tudja, Erdő Mária oktatóként, óraadóként sem fog részt venni az iskola munkájában.

Libor Józsefné pedig azt írta rektori köszöntőjében, vezetőként azt vallja, hogy “a korábban elért eredményekre építve, azokat felhasználva tudunk előre lépni, a hibákból pedig tanulnunk kell, hogy valóban egy fejlődő főiskola épüljön”.

szerző:Juhász Dániel

népszava online.hu

Leave a Reply 84 megnézve, 1 alkalommal mai nap |