< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A nyugdíjasok és a cigányok menthetik meg az országot

| Mobile | RSS

A nyugdíjasok és a cigányok menthetik meg az országot

2017. augusztus 27. | hozzászólás | Közélet

nyugdijasok(430x286)(2).jpg (nyugdíjas, )

A nyugdíjasok és a cigányok menthetik meg az országot

A munkaerőhiány demográfiai okokra is visszavezethető, mert folyamatosan csökken a munkaképes korú népesség és az utóbbi években megnőtt a munkavállalás céljából átmenetileg külföldre költözők aránya, ezzel párhuzamosan pedig nő a gazdaság, így bővül a kereslet is – mondta Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: a munkaerőhiány gyakorlatilag kisebb vagy nagyobb mértékben már minden ágazatot sújt.

Az MGYOSZ szerint a problémára rövid távon a munkaerő-tartalékok (nyugdíjasok, cigány népesség) mozgósítása jelenthet megoldást, illetve a gazdasági szerkezet átalakítása, ugyanis a versenyszférához képest túl sok az állami alkalmazott. Példaként említette az idősebb, nyugdíjhoz közel álló vagy már nyugdíjas korúak újra foglalkoztatásánál a Nyugdíjas Szövetkezeteket.

Eger, 2014. október 9. Dolgozók az Agria Humán Közhasznú Nonprofit Kft. csarnokavató ünnepségén Egerben 2014. október 9-én. A csarnokot hatvanmillió forintból alakították ki egy volt iskola tornaterméből, a fejlesztésnek köszönhetően harminc új munkahely jött létre a zömmel megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató vállalkozásnál. MTI Fotó: Komka Péter

Így fogná munkára a kormány a nyugdíjasokat

A megszavazott törvény további kedvezményeket biztosít a nyugdíjas szövetkezeteknek, és biztosítékokat az idős dolgozóknak.

Rolek Ferenc kiemelte: a cigányság körében rendkívül alacsony a foglalkoztatási ráta, ráadásul ők demográfiailag egy növekvő népességállományt jelentenek. Ha a magyar gazdaság nem tudja őket hatékony munkaerőként alkalmazni, akkor abból nagyon komoly gazdasági és társadalmi problémák lehetnek.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a következő 20 évben 40 ezer emberrel csökken évente a munkaerő-állomány, ami azt jelenti, hogy20 év alatt csaknem 1 millió emberrel lesz kevesebb a munkaerőpiacon, ha nem történik semmi.

forrás:hír24.hu

Leave a Reply 66 megnézve, 1 alkalommal mai nap |