< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Alkotmánybíróságon támadják meg a civilek a civiltörvényt

| Mobile | RSS

Alkotmánybíróságon támadják meg a civilek a civiltörvényt

2017. augusztus 30. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Alkotmánybíróságon támadják meg a civilek a civiltörvényt

Közös beadványban tett alkotmányjogi panaszt több magyarországi civil szervezet az Orbán-kormány őket megbélyegző törvénye ellen.

Közös beadványukban úgy látják, a törvény sérti a jó hírnévhez és a magánszférához való jogot azáltal, hogy egyfelől támogatói nevének közzétételére kényszeríti a 7,2 milliós összegnél több külföldi (de nem EU-s) pénzt szerző civil szervezeteket, másfelől pedig maga a törvény is abból indul ki, hogy a külföldről támogatott szervezet megjelölés rossz szándékok felismerésére szolgál. A beadvány idézi a törvény preambulumát, amely szerint “külföldi érdekcsoportok e szervezetek társadalmi befolyásolásán keresztül saját érdekeiket, nem pedig közösségi célokat” akarnak érvényesíteni – azaz rosszhiszeműen áll ezekhez a szervezetekhez. Mindezt mindenféle ténybeli megalapozás nélkül – írja a hvg.hu.

Mint írják, nem tiszta, hogy mit kell figyelembe venni, a támogatásnál: a szerződés keltét vagy az utalás idejét. A törvény magát a pénzmosás elleni harcot is gyengíti, holott épp erre hivatkozna lépne életbe: az 500 ezer forint alatti értékű adományt adók nevét nem kéne tételesen felsorolni, így, aki terrorista vagy pénzmosási céllal akar pénzt juttatni egy civil szervezetnek, megteheti úgy, hogy szétadagolja a pénzt 500 ezer forint alatti összegekre. Az 500 ezer forintnál nagyobb összegeket adakozókat pedig a törvény elriaszthatja az adakozástól.

A beadvány arra is felhívja a figyelmet, hogy a törvény sérti a véleménynyilvánítás alkotmányos jogát is, mert „külföldről támogatott szervezet” bélyege befolyásolja a civil szervezetek megítélését, a pozíciójukat a társadalmi vitákban, az egyesülési szabadság elvét, amelyben az is szerepel, hogy szabadon működhetnek és fogadhatnak el a működésükhöz szükséges forrásokat, azt pedig abszurdnak nevezi, hogy a törvény ahhoz sem veszi a fáradtságot, hogy különbséget tegyen a külföldi pénzforrások között. „Egy kategóriába kerül a potenciálisan orosz maffiától származó támogatás az Európai Unió vagy éppen egy európai ország nagykövetségének támogatásával” – jegyzi meg ennek kapcsán a beadvány.

fecsego.eu)atv.hu

Leave a Reply 99 megnézve, 1 alkalommal mai nap |