< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Közlé

| Mobile | RSS

Közlé

2017. augusztus 31. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Közlé

A vízszámlám tetején most is ott díszeleg, szép színesen, bekeretezve, mennyit takarítottak meg nekem Orbánék a 2013-as rezsicsökkentéssel. Mint oly sok mindent, népünk e kitűnő fejlesztést is Németh Szilárdnak köszönheti, aki azóta ugyan elhagyta a rezsinaszádot, de csak azért, hogy a NER-hadosztályokat magasabb szintről, közvetlenül a Vezérlő Tábornok mellől igazgathassa.

Senkitől se várható el, hogy a számla láttán fogjon egy számológépet, átnyálazza az állami víziközművek tavalyi beszámolóit, majd az apró betűs mellékletekből kiszűrje, mennyi állami pénz szivárgott vissza e körhöz különböző egzotikus jogcímeken. Pedig ebből kiderülne, hogy a piac ötödét képviselő állami vízcégekbe legalábbis a rezsicsökkentéssel megegyező, a teljes ágazat összbevételének tíz százalékára rúgó közlé folyik vissza. Ha mindezt elosztjuk tízmillióval, könnyen rájöhetünk, hogy amit a nemeslelkű Orbán-kormány a számla címlapján „megtakarít” nekünk, azt bőven levonja tőlünk adóban. Csak az nincs külön színessel bekeretezve a fizetési ívünkön, hogy „a kormány a 2013-as rezsicsökkentés óta az Ön bruttó jövedelmének x százalékát a hazai vízcégek fenntartására költi”. És akkor az államinál jóval bővebb önkormányzati szektor még kifinomultabb államcsapolási módszereiről nem is beszéltünk.

Ráadásul az ágazat ettől még panaszkodik, hogy kevés a pénz. Ha máshonnan nem, hát a rohadt otthoni csapjaim miatt úgy sejtem, a vízszolgáltatás nehéz ügy lehet. Követeléseik jogosságát megítélni mégsem áll módomban. Lobbijuk egyelőre nem lépi túl a szokásos közműsirámokat – „ha nem kapunk több pénzt, nagy baj lehet, de most még minden rendben” -, ám épp a rendszer átláthatatlansága a legnagyobb veszély. A hazai vízpénzek jelenleg egy össze-vissza örvénylő, iszamós massza képét mutatják. Hogy mást ne mondjak, az Orbán-kormány egy saját köreiből is bírált, bornírt vezetékadóval sanyargatja a szektort, ezen belül is elsősorban a legszegényebb, kistelepülési ellátókat, az államiak rejtett támogatási csatornái miatt pedig ezen belül is főképp az önkormányzatiakat. Amelyek a csőd elkerülése végett összes vagyonukat és az ezzel járó kötelezettségeket átíratták a helyhatóságokra. Másrészt viszont Móricz Zsigmond óta tudjuk, hogy a helyi csatornaberuházások a panama ingoványos melegágyai, ami a vízvezeték-felújításokra is kiterjedhet. Ráadásul az ágazat egyik legnagyobb problémája – víztakarékossági kampányok ide vagy oda – most éppenséggel a túl alacsony fogyasztás, ennek folytán az eszközök nagyfokú kihasználatlansága és így ennek megugró fajlagos fenntartási költsége.

Hallom, Orbán Viktor itt is a hulladékszektorhoz hasonló, központi számlázócéggel vágna rendet. Ám ez kukafronton a legkevésbé se növelte az átláthatóságot, ellenben a lakosság hol félévekig nem kap számlát, hol egyszerre hármat. Zárjuk rövidre: ha az a kormányfő mesterterve, hogy Magyarországon mindenféle üzleti handabanda helyett az összes közművet vegye át a katasztrófavédelem, lépje meg most. És aztán védje meg ezt a katasztrófát.

szerző:Marnitz István

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 416 megnézve, 1 alkalommal mai nap |