< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Mexikó is kilépne a NAFTA-ból, ha nem veszik figyelembe a mexikói érdekeket

| Mobile | RSS

Mexikó is kilépne a NAFTA-ból, ha nem veszik figyelembe a mexikói érdekeket

2017. augusztus 31. | hozzászólás | Fecsegő hírek

USA-Mexikó-gazdaság
Mexikó is kilépne a NAFTA-ból, ha nem veszik figyelembe a mexikói érdekeket

Mexikó is kilépne az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményből (NAFTA), ha nem veszik figyelembe a mexikói érdekeket a megállapodás újratárgyalásakor – közölte szerdán Washingtonban Luis Videgaray mexikói külügyminiszter.

A mexikói diplomácia irányítója Ildefonso Guajardo gazdasági miniszterrel együtt érkezett az amerikai fővárosba, ahol Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel, Wilbur Ross kereskedelmi miniszterrel és Robert Lighthizerrel, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalójával tanácskozott.
A mexikói politikus a megbeszélések után újságíróknak leszögezte: országának határozott szándéka, hogy továbbra is részt vesz a szabadkereskedelmi egyezmény újratárgyalásán, amelyet “nagyon komoly” tárgyalási folyamatnak minősített. Hangsúlyozta, hogy Mexikó “teljes mértékben elkötelezett” a NAFTA részletes újratárgyalása mellett. De az új megállapodásnak tükröznie kell a mexikói érdekeket is – fogalmazott Videgaray.
Szavait elemzők válaszként értékelték Donald Trump amerikai elnök álláspontjára, miszerint Washington akár a tárgyalások közepette is felmondhatja a szabadkereskedelmi megállapodást. Az amerikai elnök e fenyegetését megismételte szerdán is, az adóreform tervezetéről Missouriban elmondott beszédében. Az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény újratárgyalásának következő fordulója a jövő héten Mexikóvárosban lesz.
A szerdai washingtoni megbeszélések kezdetén Rex Tillerson amerikai külügyminiszter köszönetet mondott Mexikónak a texasi és louisianai természeti katasztrófa áldozatainak nyújtott segítségért. Mexikó járműveket, csónakokat, élelmiszert küldött a vihar sújtotta államokba.

MTI

Leave a Reply 454 megnézve, 2 alkalommal mai nap |