< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Az adatvédelmi hatósághoz fordul az LMP Gazprom-ügyben ////.L’Autorité de protection des données se tourne vers LMP

| Mobile | RSS

Az adatvédelmi hatósághoz fordul az LMP Gazprom-ügyben ////.L’Autorité de protection des données se tourne vers LMP

2017. szeptember 13. | hozzászólás | Közélet

BELFÖLD 70

Az adatvédelmi hatósághoz fordul az LMP Gazprom-ügyben

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állásfoglalását kéri az LMP abban a közérdekűadat-igénylésben, amelynek során az ellenzéki párt elnökségi tagja, Ungár Péter kikérte Szijjártó Péter külügyminiszter és Alekszej Miller, az orosz állami gázmonopólium, a Gazprom vezérigazatója között létrejött együttműködési megállapodást, de a kérést a minisztérium furcsa körülmények között megtagadta.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 2017. július 5-én a magyar külügyminiszter és a Gazprom képviselője Moszkvában arról tárgyaltak, hogy 2019 végétől új útvonalon, Szerbia felől is érkezhet gáz Magyarországra, mégpedig napi 8 milliárd köbméter. Később az is kiderült, hogy a tárgyalásokon abban is megegyezett a két fél, hogy a Gazprom augusztustól Magyarországon is tárol gázt. Ennél több azonban nem került nyilvánosságra a megbeszélésekről.

Ungár Péter július 16-án kérte ki a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól az együttműködési megállapodást, ám a tárca megtagadta a dokumentum kiadását, mondván, hogy július elején nem írtak alá semmilyen megállapodást, nem keletkezett olyan dokumentum, amely közérdekű adat lenne. Amit Szijjártó és Miller aláírt, az csupán egy úgynevezett road map, vagyis megvalósíthatósági tervezet. A Gazprom és a Magyar Földgázkereskedő Zrt. között létrejött megállapodás pedig nemzetközi szerződésnek nem minősülő magánjogi szerződés, ami nincs a minisztériumnál, és így nem is adhatják ki azt.

Ezt követően az LMP egy újabb adatigénylést indított, amelyben már a megvalósíthatósági tervezetet kérték ki, ám ezt az igénylést is elutasította a minisztérium. Ekkor már az volt az indok, hogy a kért dokumentum döntés-előkészítő anyag, azt pedig nem lehet nyilvánossá tenni. Erre a törvény szerint van lehetősége a minisztériumnak, ám az elutasítást alaposan meg kell indokolni, ki kell fejteni, hogy az információ kiadása pontosan milyen téren okozna kárt a minisztériumi munkában, ez a konkrét indoklás azonban elmaradt.

Így most Ungár Péter a NAIH-hoz fordult, mert – ahogy az a lapunkhoz eljuttatott beadványából kiderül – szerinte ha a minisztérium először úgy tájékoztatta, hogy a felek szándéknyilatkozatot írtak alá, akkor az már egy aláírt, érvényes és hatályos megállapodás, vagyis a törvény alapján közérdekű adatnak minősül, így ki kellett volna adni.

(Fotó: MTI/KKM/Szabó Árpád)

forrás:hír24.hu

L’Autorité de protection des données se tourne vers LMP

Gazprom L’Autorité nationale pour la protection de la vie privée et de l’information (NAIH) demande à la LMP de demander des informations d’intérêt public dans lesquelles Péter Ungár, président du parti d’opposition, a demandé un accord de coopération entre Péter Szijjártó, ministre des Affaires étrangères et Alexei Miller, Gascentroir d’Etat russe, chef de la direction de Gazprom, mais la demande a été refusée par le ministère dans des circonstances étranges. Comme l’a signalé plus tôt, le 5 juillet 2017, le ministre hongrois des Affaires étrangères et le représentant de Gazprom à Moscou ont discuté d’une nouvelle route du gaz de Serbie vers la Hongrie pourrait provenir de la Hongrie d’ici la fin de 2019, soit 8 milliards de mètres cubes par jour. Plus tard, il est devenu évident que les deux parties ont convenu que le Gazprom avait également des gaz en Hongrie en août. Cependant, plus d’un n’a pas été divulgué. Péter Ungár a demandé l’accord de coopération du ministère des Affaires étrangères et des Affaires étrangères le 16 juillet, mais le ministère a refusé de publier le document, en disant qu’aucun accord n’a été signé début juillet, aucun document n’a été produit qui serait d’intérêt public. Ce que Sjjártató et Miller ont signé n’est qu’une carte de route, c’est-à-dire un plan de faisabilité. L’accord entre Gazprom et Magyar Földgázkereskedő Zrt. Est un contrat privé qui n’est pas un traité international, qui n’est pas au ministère et qui ne peut être délivré. Par la suite, LMP a lancé une nouvelle demande de données demandant un plan de faisabilité, mais cette demande a été rejetée par le Ministère. À cette époque, la raison en était que le document demandé était une question préparatoire à la prise de décision et qu’il ne pouvait pas être rendu public. Selon cette loi, il est possible que le ministère le fasse, mais le rejet doit être pleinement justifié, et il faut expliquer comment exactement les informations sur la question de l’information seraient nuisibles dans le travail du ministère, mais ce raisonnement spécifique a été omis. Maintenant, Péter Ungár s’est tourné vers le NAIH parce que, comme il ressort de sa présentation à notre document, il croit que si le ministère a informé les parties qu’une partie avait signé une lettre d’intention, elle était déjà signée, valide et efficace, C’est un intérêt public, donc il aurait dû être donné. (Photo: MTI / KKM / Szabó Árpád) source:

Leave a Reply 39 megnézve, 1 alkalommal mai nap |