< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Emberre is veszélyes gomba támadja a banánt)))) Il est dangereux pour les humains d’attaquer les bananes

| Mobile | RSS

Emberre is veszélyes gomba támadja a banánt)))) Il est dangereux pour les humains d’attaquer les bananes

2017. szeptember 20. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Emberre is veszélyes gomba támadja a banánt

Újra rátámadt a banánra az egyik legnagyobb ellensége, a fuzáriumbetegség. Védekezni nehéz ellene és az emberre is veszélyes lehet. A megoldás a GCTCV 119-es banán, elmondjuk miért.

szerző:Csernátony Csaba

Visszatért a banán egy régi betegsége, a fuzáriumgomba, amely hamarosan teljesen kipusztíthatja az általunk jelenleg fogyasztott banánfajtát – idézte az Index az Independent brit lap online verzióját.
Tízből több mint egy ember éhezik – itt vannak a friss adatok

Feltámad az egykori magyar sikerágazat?

Vett ebből az édességből? Ne egye meg!

A fuzáriumveszély nem új dolog, ez a gomba irtotta ki lényegében az ötvenes években leginkább elterjedt Gros Michel nevű banánfajtát, az utóbbi években pedig a világ banánfogyasztásának döntő részét adó Cavendish banánt sodorta veszélybe. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 2014 decemberében adott ki figyelmeztetést, hogy a fuzárium akkor több száz hektár banánültetvényen pusztított 100 millió dolláros kárt okozva.

Panamából jött

A Cavendish banánfajtát fenyegető fuzáriumbetegségről a független élelmiszer-laboratóriumot működtető Wessling Hungary szakértője, Szigeti Tamás a Napi.hu szerkesztőségi blogjának a Bukszának azt mondta: “A fuzárium, (hivatalos nevén Fusarium) egy mikroszkopikus penészjellegű gombanemzetség neve. Ez okozza a fuzáriumbetegséget, amely a trópusi és szubtrópusi vidékeken pedig leginkább a banánfákra támad. A betegség Panama-betegségként is ismert, mert először 1890-ben Panamában mutatták ki.

Rossz hírek – akár daganatos betegséget okozhat

A fuzáriumbetegség a banánt a gyökerein keresztül támadja meg, bekerül a szövetekbe, eltömíti az edénynyalábokat, ezzel lényegében megszünteti a keringést. Amikor elérik a kritikus sűrűséget a szállítóedényekben, nagyon rövid idő alatt elpusztítják a növényt. A fuzáriumbetegség abból látszik, hogy a növény hervad, levelei előbb halvány, majd élénkebb sárgára színeződnek. Ahogy a betegség elterjed a növényen, egyre több levél besárgul és pusztul el, lényegében csak a levél váza marad meg.

A fuzáriumbetegség nem csak a banánra veszélyes, hanem a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak problémát okozhat, ugyanis a búzában, a rozsban és a kukoricában is megjelenhet. A szakember elmondta azt is, hogy a fuzáriumbetegeség nagyon gyors lefolyású, ezért a fuzáriumgomba toxinjai (mérgei) már nem jutnak el a termésbe, eddig erre nem volt példa. A gabonféléknél már veszélyesebb a dolog, mert fuzáriumgomba toxinjai komoly betegségeket okozhatnak, ha belekerülnek az élelmiszer-láncba. Legrosszabb esetben akár daganatos megbetegedéseket is okozhatnak, de veszélyt jelentenek a májra és a vesére is.

A fuzáriumbetegség az említett veszélyek mellett azzal is problémát okoz, hogy nagyon nehéz felvenni vele a harcot. Nem lehet gombaölő szerekkel kiirtani, emellett, ha van is a talajban fuzáriumgomba, lényegében lehetetlen kimutatni. Ha felbukkan, akkor azonnal le kell állítani a termesztést és karantént kell létrehozni. A fertőzött növényeket nem szabad kivágni, hanem fém hullámlemez-borítással kell körbevenni a növényeket, majd el kell őket égetni, így lehet eltüntetni a betegséget.

Jó hírek

Szigeti Tamás szerint azonban kedvező, hogy vannak olyan növények – banán- és gabonafajták -, amelyek a gomba szaporodását a saját magukban képesek meggátolni, ezek az úgynevezett fuzáriumrezisztens növények. “A banánok fuzáriumbetegségének következtében fenyegető okozta pusztulása miatt a világ számos, a banánfajták nemesítésével, annak növénykórtanával foglalkozó intézetében folynak kutatások. Közülük a Taiwan Banana Research Institute (TBRI) kutatóinak a Grande Naine Cavendish fajta szövettenyészetből sikerült nemesíteni egy vonalat a Cavendish fajtából GCTCV 119 kódjelzéssel. A rövidítés első két betűje a “Giant Cavendish” (Óriás Cavendish) fajtanévből következik. A vizsgálatok szerint ez a hibrid ellenállónak mutatkozott a Fusarium oxisporum fajjal szemben” – mondta a Wessling szakembere.

Az ominózus rezisztens GCTCV 119 banánnak van azonban hátránya, mégpedig az, hogy kisebb hozamokat produkál. A Fülöp-Szigeteken folytatott szabadföldi kísérletek során megállapították, hogy a gyümölcsök érési ideje a fuzáriumgombára érzékeny fajták közel 160 napos időtartamához képest jóval hosszabb, mintegy 230 nap. Emellett a GCTCV 119-es banánok kötegeinek tömege is kisebb, mint a fuzáriumgombára érzékenyebb fajták esetében.

A fuzáriumgombáról és -betegségről a Laboratórium.hu cikkében olvashat részletesen.

forrás:napi gazdaság.hu

Il est dangereux pour les humains d’attaquer les bananes

L’un des plus grands ennemis de la rébellion de la banane était la maladie de Fusarium. Il est difficile de se défendre contre lui et d’être dangereux pour les humains. La solution est la banane GCTCV 119, et nous vous dirons pourquoi.

auteur: Csernátony Csaba

Une ancienne maladie de la banane, le fuzarium gum, revient, ce qui va bientôt accabler la variété de bananes que nous mangeons actuellement – cité l’Index comme la version en ligne du journal indépendant britannique.
Plus de 10 personnes ont faim – il y a de nouvelles données

Est-ce que l’ancienne réussite hongroise augmentera?

Avez-vous acheté ces bonbons? Ne le mangez pas!

Le risque de fuzarium n’est pas nouveau, ce champignon a largement brisé la variété de bananes Gros Michel dans les années 1950, et ces dernières années, Bananas Cavendish, qui a contribué à la consommation de bananes du monde, a été compromise. L’Organisation des Nations Unies pour l’alimentation et l’agriculture (FAO) a émis un avertissement en décembre 2014 que le fuzarium a détruit des centaines d’hectares de bananeraies, ce qui a causé des dégâts de 100 millions de dollars.

Il est venu du Panama

L’expert de Wessling Hungary, Tamas Szigeti, un expert de Wessling Hungary, un laboratoire indépendant d’aliments, a déclaré: “Le fuzarium (appelé Fusarium) est le nom d’une espèce de champignon microscopique. dans les régions tropicales et subtropicales, il est mieux placé pour les bananiers. La maladie est également connue sous le nom de Maladie de Panama, découverte pour la première fois au Panama en 1890.

Mauvaise nouvelle – Ca peut causer le cancer

La maladie de Fusarium attaque les bananes à travers ses racines, entre dans les tissus, obstrue les bols, éliminant ainsi essentiellement la circulation. Lorsqu’ils atteignent une densité critique dans les navires de transport, ils détruisent la plante en très peu de temps. La maladie de Fusarium semble avoir un fléau de plante, ses feuilles deviennent d’abord faibles, puis le jaune vibrant. Au fur et à mesure que la maladie s’étend sur la plante, de plus en plus de feuilles deviennent jaunes et meurent, essentiellement ne sort que du vase de la feuille.

La maladie de Fusarium peut être un problème non seulement pour les bananes, mais aussi pour l’agriculture et l’industrie alimentaire, comme cela peut aussi apparaître dans le blé, le seigle et le maïs. L’homme du métier a également déclaré que la maladie du fusarium est très rapide et, par conséquent, les toxines de la gomme de fuzarium n’atteignent plus la culture, jusqu’à présent, il n’y a pas eu de telles choses. La chose est plus dangereuse pour les céréales, car les champignons peuvent provoquer des maladies graves lorsqu’elles pénètrent dans la chaîne alimentaire. Dans le pire des cas, ils peuvent causer des maladies cancéreuses, mais ils présentent également un risque pour le foie et les reins.

En plus de ces menaces, la maladie de Fusarium pose également un problème qu’il est très difficile de traiter avec elle. Il ne peut pas être tiré avec des fongicides, et s’il existe une gomme de fuzarium dans le sol, il est pratiquement impossible de le détecter. Si cela apparaît, la production végétale doit être interrompue immédiatement et mise en quarantaine. Les plantes infectées ne doivent pas être découpées, elles doivent être recouvertes d’un revêtement métallique ondulé puis brûlées pour éliminer la maladie.

Bonne nouvelle

Selon Tamás Szigeti, cependant, il est favorable qu’il y ait des plantes – bananes et variétés de grains – qui peuvent inhiber la croissance des fongicides eux-mêmes, ces plantes dites de résistance au fusarium. “Les chercheurs de l’Institut de recherche sur les bananes de Taiwan (TBRI) de la culture de tissus Grande Naine Cavendish ont réussi à élever une ligne de la race Cavendish avec le marquage du code GCTCV 119 en raison de sa cause menaçante de la maladie de la banane Les deux premières lettres de l’abréviation sont dérivées du dénominateur variant Cavendish Giant, qui est considéré comme résistant aux hybrides contre Fusarium oxisporum “, a déclaré Wessling.

Cependant, la banane GCTCV 119 à pétrole résistant présente un inconvénient, à savoir qu’elle produit des rendements plus faibles. Au cours des essais sur le terrain aux Philippines, il a été constaté que le temps de maturation des fruits est bien supérieur à environ 160 jours, environ 230 jours, par rapport à ceux des espèces sensibles. En outre, le poids des grappes de bananes GCTCV 119 est inférieur à celui des plus sensibles à la gomme fusarium.

Pour plus d’informations sur la gomme et la maladie du fusarium, voir Laboratórium.hu.

source: daily.hu.hu

Leave a Reply 99 megnézve, 1 alkalommal mai nap |