< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Itt a megoldás: a választások után ne legyen kormány!))) Voici la solution: ne pas avoir de gouvernement après les élections!

| Mobile | RSS

Itt a megoldás: a választások után ne legyen kormány!))) Voici la solution: ne pas avoir de gouvernement après les élections!

2017. szeptember 22. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Itt a megoldás: a választások után ne legyen kormány!

Hollandiának 185 napja nincs kormánya, ám kiválóan működik a gazdasága. A GDP idén akár három százalékkal is nőhet, amit nagyon sokan irigyelhetnek majd az országtól. Eközben a sok kicsi parlamenti párt véget nem érő koalíciós alkukat folytat – úgy tűnik, önmaga szórakoztatására.

szerző:Komócsin Sándor

A holland gazdaság zakatol, miközben az ország élén a március 15-ei parlamenti választások óta ügyvezető kormány áll – kezdi beszámolóját a Bloomberg. A Mark Rutte vezette kabinet hamarosan bemutatja 2018-ra szóló költségvetését, amely a várakozások szerint semmi rendkívülit nem tartalmaz majd. Sokak hálát adnak ezért az égnek.
Kiderült, hol van a legtöbb betöltetlen állás az EU-ban

Miközben ugyanis a fél évvel ezelőtti választásokon a parlamentbe jutott pártok saját fontosságuk tudatában alkudoznak a koalíciókötésről, a gazdaság száguld. A hét elején már 185 napja működött kormány nélkül az ország – a második világháború óta ez a második leghosszabb ilyen periódus -, ami láthatóan jót tesz az országnak.

Lenne ok az idegességre

Számít-e az, hogy Hollandia élén ügyvezető kormány áll? – teszi fel a kérdést Marieke Blom, az ING Groep NV vezető elemzője. Nem, őszintén szólva egyáltalán nem – adja meg a választ. A gazdaság jó helyzetben van, s bár néhány tennivaló még lenne, például az adórendszerben, ám ezek egyáltalán nem sürgősek.

Pedig a külső környezetben számos olyan folyamat zajlik, ami keresztebe tehetne a hollandoknak. A Donald Trump amerikai elnökké választását követő aggodalmak, nevezetesen, hogy megromlik az USA és Európa viszonya, a brexittel kapcsolatos tárgyalások, amelyek érintik a holland exportot is vagy a franciaországi választások, amelyeket gazdasági reformok követnek, mind visszafoghatnák a gazdaságot.

No problem!

De nem teszik. A GDP a második negyedévben 1,5 százalékkal volt magasabb, mind egy évvel korábban, és mind az ING, mind az ABN Amro Group, mind a Rabobank emelte éves növekedési prognózisát. A pénzügyi szolgáltatók immáron háromszázalékos bővülést várnak, amely még a nyugat-európai országoknál gyorsabban haladó kelet-közép-európai országok esetén is szép teljesítménynek minősülne.

Ha a jóslat teljesül, akkor Hollandia jobban fog muzsikálni, mint Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország, illetve az eurózóna átlagosan – derül ki az előrejelzések összehasonlításából. Szakértők szerint mindez a 2008-2009-es pénzügyi-gazdasági válságra válaszul hozott intézkedéseknek köszönhető.

Elöregedésálló rendszer

Ezek nem voltak éppen népszerű változtatások. Emelték a nyugdíjkorhatárt és a csökkentették az egészségügyi ellátás keretében adott juttatásokat. Ezek eredményeként Hollandia előnybe került más EU-tagállamokkal szemben a társadalom elöregedése okozta probléma kezelésében. A szakértők szerint az adórendszer megérett a reformra, de ez egy hosszabb távú probléma.

Az is szerencsés körülmény, hogy úgy tűnik, a pénzügyi rendszer végre kiheverte a 2008-as összeomlást. A pénzügyi szolgáltatók feltápászkodtak, ami a többi vállalatnak is jelzi, hogy kezdhetnek bízni a tartós fellendülésben, ezért eljött az ideje a befektetéseknek – magyarázza Hans Schenk, az Utrecht University professzora.

A holland kormány a válság idején államosította a pénzügyi cégeket, ám az elmúlt hetekben csökkentette részesedését az ABN Amróban és eladta tulajdonrészét az ASR Nederland biztosítótársaságban.

Zakatoló motorok

A holland gazdaság motorját adó vállalatok zakatolnak. Az ASML Holding, a chipgyártó gépek specialistája 25 százalékos árbevétel-növekedést vár 2017-re. A DMS vitamincég kilenc éve a legnagyobb negyedéves profitját érte el április és június között. A Royal Philipset igazából csak az USA egészségügyi rendszerének várható változásai érintik, amelyek miatt visszaeshetnek az ottani gyógyszervásárlások. A Shell jobban aggódik az olajár alakulása miatt, mint hogy lesz-e kormánya Hollandiának.

A politikai ugyanis zakatolás helyett inkább csak üresben pörög. A választási porondot Rutte konzervatív pártja hagyta el győztesen a nagy vesztes a populizmus volt, amely Európa-ellenes fellépésével ártott volna a gazdaságnak. Mivel Mark Rutte vezette a szavazás előtti kormányt, ezért ő az ügyvezető miniszterelnök is, ám felhatalmazás híján nem kezdhet nagyobb költekezésbe.

A tény, hogy nincs olyan vezetés az ország élén, amely parlamenti többségére alapozva határozott politikát folytathatna, valójában hasznos – véli Blom, az ING elemzője. Egy ilyen kormány esetleg újabb gazdaságösztönző költekezése kezdene, hogy növelje népszerűségét, miközben a gazdaság a saját erejéből is elég jól muzsikál, ezért felesleges rángatni.

(A nyitókép forrása: AFP)

forrás:napi gazdaság.hu

Voici la solution: ne pas avoir de gouvernement après les élections!

Les Pays-Bas n’ont pas de gouvernement pendant 185 jours, mais son économie est excellente. Le PIB peut augmenter de trois pour cent cette année, dont beaucoup d’envies seront envie. Pendant ce temps, de nombreux petits partis parlementaires mettent fin à leur interminable négociation de coalition – il semble se divertir eux-mêmes.

auteur: Sándor Komócsin

L’économie néerlandaise détruit, alors que le pays a été chef de gouvernement depuis les élections législatives du 15 mars – rapporte Bloomberg. Le Cabinet dirigé par Mark Rutte présentera bientôt son budget pour 2018, qui ne devrait avoir rien d’extraordinaire. Beaucoup de personnes rendent grâce au ciel.
Il s’est avéré où les postes les plus vacants dans l’UE sont

Alors que les partis au Parlement lors des élections il y a un demi-anne, connaissant leur propre importance, négocient la coalition, l’économie fonctionne. Au début de la semaine, le pays a fonctionné sans gouvernement pendant 185 jours – depuis la Seconde Guerre mondiale, c’est la deuxième période la plus longue – ce qui semble être bon pour le pays.

Ce serait bien pour la nervosité

Est-ce important que les Pays-Bas soient dirigés par un gouvernement exécutif? »dit Marieke Blom, analyste senior chez ING Groep NV. Non, honnêtement pas du tout – donne la réponse. L’économie est en bon état, et bien qu’il y ait des choses à faire, comme le système fiscal, elles ne sont pas urgentes du tout.

Mais il existe un certain nombre de processus dans l’environnement extérieur qui peuvent traverser les Hollandais. Les préoccupations à la suite de l’élection du président Donald Trump, à savoir que la relation entre les États-Unis et l’Europe s’aggrave, les négociations sur la lutte contre les exportations néerlandaises ou les élections en France qui sont suivies par des réformes économiques pourraient tous arrêter l’économie.

Pas de problème!

Mais ils ne le font pas. Le PIB était de 1,5 pour cent plus élevé au deuxième trimestre, un an plus tôt, et ING, ABN Amro Group et Rabobank ont ​​augmenté leurs projections de croissance annuelle. Les fournisseurs de services financiers s’attendent à une augmentation de 3%, ce qui serait une bonne performance même pour les pays d’Europe centrale et orientale qui sont plus rapides que les pays d’Europe occidentale.

Si la prévision est respectée, les Pays-Bas joueront mieux que la France, l’Allemagne, l’Italie et l’Espagne, ou la zone euro en moyenne – il ressort clairement de la comparaison des prévisions. Selon les experts, cela est dû aux mesures prises en réponse à la crise financière et économique de 2008-2009.

Un système de vieillissement

Ce ne sont pas seulement des changements populaires. Ils ont augmenté l’âge de la retraite et ont réduit les prestations offertes dans le cadre des soins de santé. En conséquence, les Pays-Bas ont profité d’autres États membres de l’UE pour s’attaquer au vieillissement de la société. Selon les experts, le système fiscal est propice à la réforme, mais il s’agit d’un problème à plus long terme.

Il est également un fait fortuné que le système financier semble avoir persisté dans l’effondrement de 2008. Les fournisseurs de services financiers ont commencé à signaler que d’autres entreprises commencent à faire confiance à un boom soutenu, il est donc temps d’investir », explique Hans Schenk, professeur à l’Université d’Utrecht.

Le gouvernement néerlandais a nationalisé les sociétés financières au cours de la crise, mais a réduit sa part dans ABN Amro ces dernières semaines et a vendu sa participation dans ASR Nederland.

Engager des moteurs

Les entreprises qui conduisent l’économie néerlandaise pendent. ASML Holding, un spécialiste de la fabrication de puces, prévoit une croissance des revenus de 25 pour cent en 2017. Le DMS de neuf ans a atteint son plus haut bénéfice trimestriel entre avril et juin. Royal Philipset n’est réellement affecté par les changements prévus dans le système de santé américain, ce qui peut entraîner la chute des achats de médicaments. Shell est plus préoccupé par l’évolution des prix du pétrole que si son gouvernement aura les Pays-Bas.

La politique, au lieu de dicter, est plus susceptible de parler en vain. Le Parti conservateur de Rutte a quitté la phase électorale victorieusement par le grand perdant du populisme, ce qui aurait nuire à l’économie avec sa campagne anti-européenne. Comme Mark Rutte était responsable du gouvernement pré-électoral, il est le premier ministre exécutif, mais il ne peut plus commencer à dépenser sans autorisation.

Le fait qu’il n’y ait pas de leadership à l’avant-garde d’un pays basé sur la majorité des parlements est en effet utile – déclare Blom, analyste d’ING. Un tel gouvernement pourrait dépenser un autre stimulant de l’économie pour augmenter sa popularité, alors que l’économie est assez bonne de son propre pouvoir, il est donc inutile de la traîner.

(Ouverture de la source d’image: AFP)

source: daily.hu.hu

Leave a Reply 266 megnézve, 1 alkalommal mai nap |