< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Csak „pántlikának” kellettek a romák

| Mobile | RSS

Csak „pántlikának” kellettek a romák

2017. szeptember 28. | hozzászólás | Közélet

Csak „pántlikának” kellettek a romák

FOTÓ: Hang-Kép Egyesület/Pintér Ákos

Több mint százmillió forintból épült egy új közösségi tér Hajdúhadházon, hogy a szegregált gyerekeket élményekhez, sportolási lehetőséghez juttassák. Ám a játszóteret fizetőssé tették.

– Hiába nyúz a gyerek, hogy be akar menni hintázni, nem tudom beengedni. Ötszáz forint a belépő, azért egy napra meg tudjuk venni az egész családnak a tejet meg a kenyeret, ennyi pénzt nem libikókázhat el a pár óra alatt – panaszkodik egy hajdúhadházi roma asszony, amikor az új közösségi térről faggatom. A Vénkert utcában élő hétgyerekes Balogh Sándor mindehhez hozzáteszi: ha négy kisebb gyereke egyszerre szeretné használni a játszóteret, kétezer forintot kellene kifizetniük, s azt nem engedhetik meg maguknak.

– Itt mindenki a léthatáron él, a számlákat is alig tudjuk befizetni. A közmunkások béréből mindig levonják a tartozást, ami marad, az elmegy élelemre. Tudja, itt úgy csavarják a törvényeket, ahogy nekik tetszik: a romákra hivatkozva megnyertek egy pályázatot, most meg épp minket zárnak ki a lehetőségekből – mondja.

Hajdúhadházon a lakosság harmada él valamelyik leszakadó városrészben, mélyszegénységben, számukra a napi ötszáz forintos belépődíj kifizetése irreális teher.

Úgy tűnik, a romák csak „pántlikaként” szerepeltek azon az uniós pályázaton, amely hangzatos nevet visel: “A sport, mely egyenlővé tesz.” Szociális célú városrehabilitációs projektre az Észak-alföldi Operatív Program keretében közel 400 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült Hajdúhadház, ennek keretében épült meg a szederjesi városrészben a „közösségi és közszféra funkciókat szolgáló létesítmény”. Ez utóbbira az unió 85,3 millió forintot adott, a város pedig 30 milliós önrészt tett hozzá. Két évvel ezelőtt adták át az új sportpályát és játszóteret, amelyet az avatás utáni napokban még ingyen használhatott mindenki.

„A beruházás Hajdúhadház szociálisan leszakadt városrészén valósul meg, a pályázat előkészítése során a lakossági felmérés egyértelműen alátámasztotta, hogy a fejlesztendő területen igény mutatkozik különböző sportolási lehetőségeknek helyet adó létesítmények kialakítására. A vívóterem, edzőterem, kosárlabda pálya, kis élőfüves focipálya, szabadtéri kondipark kialakításával biztosítjuk az akcióterületen élő, túlnyomórészt hátrányos helyzetű lakosság számára a megfelelő sportlétesítményeket, melyek erősítik a helyi lakosság szociális kohézióját.” – olvasható a település honlapján.

Ezt a törődést azonban nem érzik a helyiek, szerintük a romákat kizárja a sportolási lehetőségekből az ötszáz forintos napidíj. A csalódott helyiek „Hajdúhadházi Fiatalok” néven létrehoztak egy csoportot, s aláírásokat gyűjtöttek azért, hogy tegyék ingyenessé a szolgáltatásokat. – Kétszázötvenkilenc aláírás gyűlt össze az itt élő több mint hatszáz felnőtt és gyerek képviseletében – mondja Kovács Annamária ifjúsági munkás. Szavai szerint egy nemzetközi tábornak köszönhetően június közepén volt egy délután, amikor egy órára engedélyezték, hogy környékbeli gyerekek bemehessenek a játszótérre a külföldi önkéntesekkel. – Az élmény a gyerekek számára leírhatatlan boldogság volt, hiszen a legtöbben évek óta csak a kerítés mögül figyelhették a játszóteret, a kosárpályát és a focipályát, miközben sosem próbálhatták ki ezeket. A látogatás jól sikerült, a szülők, egészen pici gyerekek és kamaszok is jól érezték magukat – írták később a közösségi oldalukon. Ezt követően a fiatalokat képviselő csoport a szülőkkel közösen javaslatokat is gyűjtött, hogy akár kompromisszummal, de használhassák a tereket a cigánygyerekek is. A helyiek úgy tudják: körvonalazódott egy méltányos díjú éves családi bérlet ötlete, ám végül nem lett belőle semmi.

Kerestük Csáfordi Dénes polgármestert, és írásban többek között azt kérdeztük: Miért kell belépőt szedni egy szociálisan leszakadó városrészben a sporttelep használatáért, s vajon az eljárás nem ellenkezik-e azzal a céllal, amelyre az uniós támogatást kapták, vagyis hogy a „sport egyenlővé tesz? Megkeresésünkre a polgármester nem reagált. Korábban a haon.hu hírportálnak azt nyilatkozta az ügyről, hogy ez az egyetlen olyan szabadtéri létesítményük, aminek használatáért jelképes összegű hozzájárulást kérnek a használóktól. “Szerintem ezek nagyon barátságos és megfizethető díjak. De szervezett keretek között, természetesen bizonyos feltételek megvalósulása esetén folyamatosan térítésmentesen használhatják a helyi közösségek a komplexumot. Mint ahogyan a Hajdúhadházi Fiatalok közössége is ingyenesen használhatta az elmúlt években az összes városi létesítményt” – fogalmazott Csáfordi Dénes polgármester, s hozzátette, kritikával kezeli az aláírásgyűjtést.

szerző:Doros Judit

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 81 megnézve, 1 alkalommal mai nap |