< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Mintha nem merne pénzt kérni az Orbán-kormány az EU-tól((( It’s as if you do not want to ask the Orbán government for money from the EU

| Mobile | RSS

Mintha nem merne pénzt kérni az Orbán-kormány az EU-tól((( It’s as if you do not want to ask the Orbán government for money from the EU

2017. október 11. | hozzászólás | Fecsegő hírek

AppleMark

GAZDASÁG 12

Mintha nem merne pénzt kérni az Orbán-kormány az EU-tól

Valami nagyon furcsa dolog történik a Magyarországnak szánt uniós pénzek körül. A kormányzat azt szereti hangoztatni, hogy rohamtempóban hívja le a pénzeket az ország, mégis viszonylag kevés nyertes kapott is pénzt, de ami még aggasztóbb, hogy valójában az Európai Unió még ennél is kevesebb forrást utalt hazánknak.

És erről nem az Orbánék által sokszor szidott Brüsszel tehet, hanem a kormány maga.

Ez a kép rajzolódik ki az alapján, amit a Portfolio.hu tudott meg uniós szakértőkkel, tisztségviselőkkel beszélgetve.

A kormány valójában játszik a szavakkal, és kihasználja azt, hogy a bonyolult rendszert sokan nem is értik. Ezért mondhatja azt mások mellett Lázár János, uniós forrásokért felelős, egyben a Miniszterelnökséget is vezető miniszter, hogy éllovasi vagyunk az uniós források lekötésének. Ez önmagában igaz is: az EU-ban Magyarországon a legmagasabb, 67 százalékos a 7 évre szóló (2013-2020 közötti) EU-pénzek nyertes projektekkel való lekötése. Igen ám, de ennek csak az egyharmadát utalták ki a nyerteseknek, ami részben azt jelenti, hogy technikailag történt meg a pénzutalás, valójában az egyik, állam által kezelt számláról átkerült a pénz az államkincstár által kezelt másik számlára. Másrészt pedig a kifizetett pénzek nagy része előleg csupán, ráadásul állami projektekre akár a megítélt támogatás 100 százalékát is ki lehet fizetni előlegként, tehát még teljesítés előtt.

Az Európai Unió azonban csak akkor utal pénzt Magyarországra, ha a magyar hatóságok teljesítés alapú számlát nyújtanak be az EU felé. És itt nagyon le van maradva Magyarország, ugyanis alig (3,7 százaléknyi részre) küldött ki ilyen számlát Brüsszelhez a magyar fél. És hogy miért? Alighanem félelemből. Ugyanis új szabály van érvényben, ha az EU a benyújtott számla által érintett projektnél valami szabálytalanságra bukkan, akkor úgynevezett nettó korrekciót alkalmazhat, a pénz egy részét visszafizetteti, és az így visszakért pénzt – szemben a korábbi, 2007-2013-as ciklussal) nem lehet másik projekttel mégis Magyarországon tartani, a forrás elvész. Szóval ilyesmitől tarthatnak a magyar hatóságok.

forrás:hír24.hu

It’s as if you do not want to ask the Orbán government for money from the EU

 

Something very strange is happening around the EU funds for Hungary. The government is keen to say that the money is being called off in a hurry, but relatively few winners have also received money, but it is even more worrying that the European Union has actually referred to even less resources for our country. And this is not the case that Brussels has done so many times by Orban, but the government itself. This picture is drawn on the basis of what Portfolio.hu knew with EU experts and officials. The government is actually playing with words and takes advantage of the fact that many people do not understand the complex system. That is why János Lázár, Minister for European Union Affairs and Minister of the Prime Minister, said that we are ahead of the European Union’s funds. This is true in itself: the EU’s highest 67% EU funding for 7 years (2013-2020) with winning projects. Yes, but only one-third of this was awarded to the winners, which in part meant that the payment was technically done; in fact, one of the state-managed accounts was transferred to another account managed by the Treasury. On the other hand, most of the money paid is only an advance, and even for public projects, up to 100 percent of the grant can be paid as an advance, ie before it is due. However, the European Union only sends money to Hungary if the Hungarian authorities submit a performance-based bill to the EU. And Hungary is far behind, as the Hungarian party has sent out such a bill for only slightly (3.7 per cent) to Brussels. And why? I’m afraid of fear. There is a new rule in place if the EU finds something irregular in the project submitted by the submitted account, it can use a so-called net correction, recover part of the money and thus recover money – in contrast to the earlier 2007-2013 cycle) but with another project in Hungary, the source is lost. So the Hungarian authorities can do so.

 

Source: hír24.hu

Leave a Reply 44 megnézve, 1 alkalommal mai nap |