< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Spanyol miniszterelnök a katalán elnöknek: Most akkor van függetlenség vagy nincs?

| Mobile | RSS

Spanyol miniszterelnök a katalán elnöknek: Most akkor van függetlenség vagy nincs?

2017. október 11. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Spanyol miniszterelnök a katalán elnöknek: Most akkor van függetlenség vagy nincs?

2017-10-11T103243Z 1946803342 RC1113016DF0 RTRMADP 3 SPAIN-POLIT

Kusza, félreérthető beszédet mondott el a katalán elnök kedd este a katalán parlamentben, majd aláírta a függetlenségről szóló nyilatkozatot. Volt 40 másodperc, amikor az egész világ azt gondolhatta, hogy Katalónia kikiáltotta a függetlenségét. Aztán végül mégsem. A katalán elnök szerint elnyerték a jogot a függetlenséghez, de egyelőre mégsem lesz független Katalónia, de valamikor majd igen, ezért tárgyalni kell a spanyolokkal.

40 másodpercig tartott Katalónia függetlensége

40 másodpercig tartott Katalónia függetlensége

Úgy tűnt, hogy a katalán elnök kikiáltotta, aztán mégsem.Tovább

Spanyolország miniszterelnöke, Mariano Rajoy tisztázni akarja a helyzetet, ezért felszólította a madridi kormányülés után Carles Puigdemont katalán elnököt, hogy mondja ki egyértelműen:

Kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét, vagy sem?

Mariano Rajoy elmondta: ez a felszólítás megelőz minden más olyan intézkedést, amelyet a kormány alkalmazhat az alkotmány 155-ös cikke alapján. Ez a passzus amelyik lehetőséget ad Katalónia autonómiájának ideiglenes felfüggesztésére a spanyol parlament jóváhagyásával.

A spanyol kormány bizonyosságot kíván nyújtani a spanyoloknak, különösen pedig a katalánoknak, és el kívánja kerülni a zűrzavart, amelyet a katalán kormány vezetői hoztak létre – jelentette ki a spanyol kormányfő, hangsúlyozva: a katalán elnök válaszától függ, hogy mi fog történni a következő napokban. Mariano Rajoy szerint ha Carles Puigdemont kifejezi szándékát a törvény tiszteletben tartására és az intézményes rend visszaállítására, azzal véget vethet a bizonytalanság, a feszültségek időszakának.

“Ez az, amit mindenki akar és vár”

– tette hozzá.

A spanyol miniszterelnök szerint a katalán elnöknek válaszolnia kell arra a “sokfelől érkező” kérésre is, hogy Katalónia nyerje vissza harmonikus együttélését és a jogbiztonságot. Rajoy megjegyezte, hogy ő maga pedig továbbra is a katalánok és a spanyolok összességének jólétét és közérdekét tartja szem előtt. A beszéd után készült helyszíni riportunkat itt olvashatja el.

Művészet így nem kikiáltani egy köztársaságot

Művészet így nem kikiáltani egy köztársaságot

Kissé félreértették a katalán elnököt a függetlenség hívei. Pedig Carles Puigdemont a legjózanabb döntést hozta, még ha ezzel nem is oldott meg semmit.Tovább

Szimbolikus függetlenség!

A katalán kormányszóvivő válaszolt először Rajoynak. Jordi Turull szerint “szimbolikus esemény” volt a függetlenségi nyilatkozat aláírása a katalán elnök és a függetlenséget támogató képviselők részéről a parlament kedd esti ülésé, Puigdemont beszédét követően – írja az MTI.

“Az aláírás szimbolikus aktus volt, amellyel mindannyian aláírtuk elkötelezettségünket e függetlenség kinyilvánítása mellett” – fogalmazott a politikus, aki kifejtette azt is, hogy

a függetlenségi nyilatkozat végső formáját majd a katalán törvényhozásnak kell megadnia, és ebben az esetben erről nincs szó.

“Üljünk le, beszéljünk” – üzent nyilatkozatában a spanyol kormánynak, és kérte Mariano Rajoy spanyol kormányfőt, hogy adja meg a “napot, helyet, és órát” a tárgyaláshoz.

Jordi Turull szerint Carles Puigdemont katalán elnök nagy gesztust tett, és az államnak lehetősége van elkezdeni a párbeszédet. Utalt arra, hogy a következő napokban ebben nemzetközi közreműködés is várható, mert néhány szereplő már kapcsolatba lépett a katalán kormánnyal emiatt, de nem mondott konkrétumokat. Reagált arra is, hogy Madrid belebegtette a 155-ös cikkely alkalmazását: ha a spanyol kormány ezzel felfüggesztené Katalónia autonómiáját, akkor azonnal megszűnne a párbeszéd a felek között.

Leave a Reply 97 megnézve, 1 alkalommal mai nap |