< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Gyurcsány: “Az nem kérdés, hogy Orbán előbb-utóbb menni fog”

| Mobile | RSS

Gyurcsány: “Az nem kérdés, hogy Orbán előbb-utóbb menni fog”

2017. október 12. | hozzászólás | Közélet

Gyurcsány: “Az nem kérdés, hogy Orbán előbb-utóbb menni fog”

a www. fecsego.eu logója

Isten áldja Magyarországot s óvja a www.fecsego.eu nemzetközi hírportált

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint a baloldalon egy a tábor, de önállóak a zászlók: ez az a politika, melyet érvényesíteni kell, és amellyel eredményre lehet jutni.
hirdetés

Gyurcsány: “Az nem kérdés, hogy Orbán előbb-utóbb menni fog”
Fotó: Soós Lajos/MTI

Gyurcsány Ferenc szerdán Gyöngyösön az “Orbán vagy Európa? Válassz!” című kampány keretében tartott lakossági fórumán mintegy 150 hallgatója előtt arról is beszélt: a baloldali ellenzéki pártok álláspontja a legtöbb dologban nincs távolabb egymástól, mint a Fideszé a KDNP-s politikusokétól.

Nem egymással kell foglalkoznunk és nem szabad a belső vitákat kívül lejátszanunk – mondta, hozzátéve:

véleménykülönbségekre, értelmes érvekre és sokszínűségre szükség van, de összefogásra is, amely jövő tavasszal segít a baloldalnak megszerezni a kormányváltáshoz szükséges szavazatokat és kialakítani egy “normális országot”.

Úgy fogalmazott: itt az ideje, hogy szembesítsük a kormányt azzal, mit gondolunk róla, és nem baj, ha eljön az elszámolás – “nem a leszámolás” – pillanata. Rászolgált ez a kabinet arra, hogy Magyarország azt mondja, másfajta világot szeretne – hangsúlyozta.

Gyurcsány Ferenc véleménye szerint akkor is igaz ez, “ha mi magyarok történelmünk során megtanultunk kibekkelni”. Ez a baloldalra különösen jellemző: inkább beszélgetni szeret, megvitatni a dolgokat és megegyezni, míg a jobboldalon tapasztalható valamiféle harciasság, revansvágy – mondta.

Kifejtette: a Demokratikus Koalíció “Orbán vagy Európa? Válassz!” kampányszlogenje valóságos kérdés, nem az intézmények, hanem a mindennapi élet szintjén. Európa arról a mentalitásról szól, amelyet követve “nem veszik kutyába” a melóst, nem egyik napról a másikra élnek az emberek és ha olykor vitatkoznak, nem akarják megölni egymást.

“Orbán-klónokat” akarnak kinevelni

A DK elnökének meglátása szerint jelenleg nem ez a helyzet: abban a szótárban, melyet a miniszterelnök és kormánya használ, “mi akkor vagyunk jó magyarok, ha egyetértünk vele”. Azt mondta: a miniszterelnök nem magyarokat, hanem “Orbán-klónokat, bólogató kutyákat akar magának” holott a polgári lét feltétele a sokféleség eltűrése, sőt bátorítása.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: Magyarországnál nagyobb országok sincsenek meg barátok és szövetségesek nélkül. Ha nem Róma, Párizs vagy Berlin a szövetségesünk, akkor Baku, vagy Moszkva lesz az? – tette fel a kérdést, megjegyezve, hogy ha választani kell, az európai együttműködés nem hibátlan, de minden alternatívája rosszabb.

Közölte: a nyugat- és észak-európai országok politikai kultúrájához hasonlóan nálunk is szükség van olyan pártokon és kormányokon túlmutató együttműködésre, melyek lehetővé tesznek politikai ciklusokon átívelő változtatásokat. Csak így van esély a hazai életszínvonal uniós nívóra emelésére, melynek az oktatás “felszabadításával” kell elkezdődnie, hasonlóan az egészségügy rendbetételéhez, melyből jelenleg mintegy 600 milliárd forint hiányzik – emelte ki.

“Az nem kérdés, hogy Orbán előbb-utóbb menni fog”, az a kérdés, mi jön utána

– jegyezte meg, hozzáfűzve: a DK programja csaknem 800 konkrét, erre vonatkozó javaslatból áll. A választás pillanatában mindenkinek egy szavazata lesz, amellyel segíthet, hogy végre egy jobb Magyarországban éljünk – zárta szavait a Gyöngyök Mátra Művelődési Központ színháztermében Gyurcsány Ferenc.

forrás:propeller.hu

Leave a Reply 86 megnézve, 1 alkalommal mai nap |