< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Hiába tiltakoznak a daganatos betegek, Magyarországon rájuk erőltetik a legolcsóbb gyógyszereket

| Mobile | RSS

Hiába tiltakoznak a daganatos betegek, Magyarországon rájuk erőltetik a legolcsóbb gyógyszereket

2017. október 12. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Hiába tiltakoznak a daganatos betegek, Magyarországon rájuk erőltetik a legolcsóbb gyógyszereket

A közbeszerzési tender felfüggesztését kéri a rákbetegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület a szerintük szakmailag teljességgel megalapozatlan új gyógyszertámogatási szabályozás miatt, amely kiveszi a döntést az orvosok kezéből a terápiájuk megválasztásában. Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára szerint ennek a vesztesei nem a betegek lesznek, hanem az orvoslátogatói kör, csakhogy ezt téves érvekkel támasztja alá.

A bomba a múlt héten robbant, amikor ténnyé vált a betegszervezetek által hónapok óta rebesgetett félelem, hogy kizárólag az ár fog számítani a legkorszerűbb gyógyszerek támogatásában. És hiába a tiltakozás, a szakmai aggályok, a ma megjelent új közbeszerzési eljárás szerint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő új típusú árversenyt hirdet meg egyes innovatív gyógyszerek között. Így egyes betegcsoportokban csak egyfajta gyógyszer lehet minden betegnél a kötelezően választandó terápia. Ez azt jelenti, hogy az orvosi döntés mostantól lényegtelen, csakis az veszik figyelembe, hogy melyik a legolcsóbb készítmény.

 

Fotó: MTI / Szigetvári Zsolt

„Az új közbeszerzési eljárás vesztesei nem a betegek lesznek, hanem az orvoslátogatói kör” – rázta le az aggályokat a Világgazdaság kérdésére Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára. Megerősítette, hogy ami a daganatos betegek terápiáját illeti, az új betegek esetében jövőre az orvosoknak már nem lesz lehetőségük a mérlegelésre, hanem a legolcsóbb készítményt kell első körben választaniuk. Ha valamiért e terápia mégsem megfelelő a beteg számára, akkor választhat az orvos másik gyógyszert. Az államtitkár szerint a gyógyszergyártók nem tudták bebizonyítani, hogy melyik a jobb vagy rosszabb készítmény. Ha pedig ez a helyzet, akkor igenis érdemes árversenyt létesíteni – tette hozzá Ónodi-Szűcs Zoltán. A daganatos betegekre szánt források nem fognak változni, a daganatos betegek gyógyítására évente összesen 175,6 milliárd forintot költ a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

Az ügyben nyilatkozott a Klubrádiónak a Magyar Onkológusok Társaságának elnöke, Mangel László egyetemi docens is. Ő azt mondta, összehasonlítani és úgynevezett vaklicititet végigvinni csak olyan gyógyszereknél lehet, amelyeknek hasonló a hatásmechanizmusuk. „Pontosan ugyanazokat a gyógyszereket hasonlítják össze, amelyek hasonló hatásmechanizmusúak, azonos a várható hatás is. Ilyenkor pedig szerepe lehet az árnak. A megtakarítás pedig arra ad lehetőséget, hogy még több készítmény kaphasson támogatást” – mondta Mangel. Ez azonban a szakma képviselői szerint teljesen elfogadhatatlan, innovatív gyógyszerek esetében ugyanis még nem történt egyenértékűsítés, vagyis a világon sehol nem mondták még ki két készítményről, hogy ugyanazt tudja.

Ezzel egy időben a daganatos betegek által alapított és működtetett Gyógyulj Velünk Egyesület levelet írt az Emminek, amelyben tételesen felsorolta az aggályokat.

  • „1. A kiírás azonos hatásúnak vélelmez különböző onkológiai hatóanyagokat, ezt a vélelmet semmilyen, általunk ismert direkt összehasonlító klinikai vizsgálat vagy törzskönyvező hatóság sem támasztja alá. Vitatjuk az egyes indikációkban felsorolt hatóanyagok egy kategóriába sorolásának szakmai megalapozottságát.
  • 2. Tiltakozunk az ellen, hogy egy adott indikációs körben eddig elérhető – tehát orvosszakmailag és a finanszírozó által is támogatottan, indokolt módon alkalmazható – terápiák orvosszakmai indokoltságát ezentúl kizárólag a gyógyszer ára alapján határozzák meg.
  • 3. Tiltakozunk az ellen, hogy a kiírás által érintett indikációkban a kiírás szerinti közbeszerzési eljárással történő gyógyszerbeszerzésnek az eddigi onkológiai terápiás gyakorlathoz képest terápiaszűkítés legyen a következménye.
  • 4. Vitatjuk annak szakmai megalapozottságát, hogy az új közbeszerzési gyakorlat korlátozni tervezi a kezelőorvos – eddig a finanszírozó által biztosított, tehát szakmailag indokoltnak tartott – terápiaválasztási szabadságát.
  • 5. Tiltakozunk az ellen, hogy az új eljárásrend megfossza az érintett daganatos betegeket attól a lehetőségtől, hogy partnerként részt vegyenek a gyógyítási folyamatban, megfossza attól a lehetőségtől, hogy a gyógyszer hatásának vélelmezett statisztikai valószínűségén túl a beteg által elviselhetőnek tartott mellékhatásokat is figyelembe véve történjen meg a terápiaválasztás.”

A gyógyszergyártók és a rákbetegek egyesülete is tiltakozik az egészségbiztosító új közbeszerzési eljárása ellen, amely a daganatos betegek gyógyszerbeszerzését érintené. Az új eljárás szerint a rákbetegek egy részére a jövőben árverseny alapján jelölik ki azt a gyógyszert, amellyel el kell kezdeni a kezelésüket – derült ki a közbeszerzési kiírásból.

forrás:168óra.hu

Leave a Reply 108 megnézve, 1 alkalommal mai nap |