< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Most jön csak Orbán igazi harca((( Seulement maintenant est le vrai combat d’Orbán

| Mobile | RSS

Most jön csak Orbán igazi harca((( Seulement maintenant est le vrai combat d’Orbán

2017. október 12. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Most jön csak Orbán igazi harca

 

Hosszabb cikket szentelt a Wall Street Journal Magyarország és Lengyelország jelenlegi politikai helyzetének. A konklúzió lényegében az, hogy a német választások után mindkét ország keményebb fellépésre számíthat az EU részéről.

A WSJ újságírója szerint ugyan Orbán Viktor is keveset foglalkozik belpolitikai riválisaival, és inkább Brüsszellel harcol, de a lengyel kormány még keményebben támadja (legalábbis retorikájában) az EU-t. Ezzel a harccal pedig mindkét ország elérte, hogy a rendszerváltás óta tapasztalható legmélyebb szintre sikerült süllyeszteniük kapcsolatukat a nyugati országokkal.

Az elemzés kitér arra,hogy a Brexit miatt érezhetik úgy Kelet-Európában, hogy jobban dominálja őket Németország és Franciaország, ami ellenérzéseket vált ki, miközben például Magyarországon a külföldi befektetések hatalmas része az Unió büdzséjéből érkezik.

A lengyel és a magyar kormány mögött azonban nincs ott a közvélemény, egy júniusi közvéleménykutatás szerint a lengyelek 74, a magyarok 67 százaléka EU-párti. Ezért a cikk nem is azzal számol, hogy kilépnének ezek az országok az Európai Unióból, hanem azzal, hogy ha valamilyen módon kétsebességessé válna az EU, akkor Magyarország és Lengyelország a lassabb sebességbe csúszna.

Addig azonban kemény fellépést prognosztizál a szerző, ami szerinte egyelőre azért megy csak döcögősen, mert a német választás miatt óvatoskodik Angela Merkel.

Azt viszont több forrásra hivatkozva valószínűsítik, hogy az Európai Bíróság múlt heti döntését a  kvótaperben határozottan érvényesíteni akarja az EU és nem hagyja az ellenálló országokat (Magyarország, Szlovákia és Csehország), hogy kibújjanak a döntés alól.

Az viszont látszik, hogy Orbánék nem adják könnyen magukat, és az utolsókig harcolnak, hogy ne kelljen menekülteket befogadniuk.

Leave a Reply 122 megnézve, 1 alkalommal mai nap |