< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Bent hagyta a diktafonját a bíróság üléstermében, nem hitte el, ami ezután történt

| Mobile | RSS

Bent hagyta a diktafonját a bíróság üléstermében, nem hitte el, ami ezután történt

2017. október 31. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Bent hagyta a diktafonját a bíróság üléstermében, nem hitte el, ami ezután történt

Egy olvasónk állítása szerint a Keszthelyi Járásbíróságon az ellene eljáró bíró elfogult volt, miután kollégájával beszélte meg, milyen ítéletet hozzon meg az ügyében. A bíróság viszont állítja, csak szakmai konzultáció volt a két bíró között.
Bent hagyta a diktafonját a bíróság üléstermében, nem hitte el, ami ezután történt
Képünk illusztráció

„A megtartott tárgyaláson a bíró a bizonyítási eljárást befejezte és a tárgyalás berekesztése után az ítélet meghozatalára tekintettel kiküldte a feleket a tárgyalóból”

– kezdte szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelét egy olvasónk, aki ellen rágalmazás és becsületsértés miatt folyt eljárás a Keszthelyi Járásbíróságon. Levelében azt állítja, a tárgyalóban bent maradt a diktafonja, ami felvette, hogy miután a felek távoztak a teremből, az eljáró bíró felhívta a Keszthelyi Járásbíróság bíráját és egyben elnökhelyettesét, és vele beszélte meg, milyen büntetést szabjon ki az ügyben. A hangfelvétel alapján úgy véli, szóról szóra az az ítélet született, amit az elnökhelyettes javasolt.

Olvasónk szerint ez alapján fennállhat annak a gyanúja, hogy az eljáró bíró elfogultnak tekinthető, mivel megszegte a bírói magatartás egyik alapelvét, miszerint a bíró köteles döntéseit függetlenül, kollégái befolyásolásától mentesen meghozni. A másodfokú tárgyaláson pedig arra hívta fel a tanács és a törvényszéki elnök figyelmét, hogy az eset alapján mindkét bíró fegyelmi vétséget követett el.

A levél kapcsán megkerestük az eljáró bíróságot is. Válaszukban először is leszögezik, hogy a hangfelvétel második része egy zárt tárgyaláson készült, ahol sem a nyilvánosság, sem a felek nem lehettek volna jelen, így tehát V. A.-né jogtalanul, engedély nélkül rögzítette a tárgyalóban történteket, valamint jogtalanul tette közzé azt az interneten.

Mint írják, a felvételen valóban az hallható, hogy az eljáró bíró egy kollégájával telefonon beszél, viszont a konzultáció során nem a büntetésről, hanem egyéb szakmai, jogértelmezési kérdésekben kérte ki kollégája véleményét.

„A becsületsértés, a rágalmazás két olyan büntetőjogi kategória, amelyeket vékony határvonal választ el egymástól, s körültekintő mérlegelést igényel a bíróságok részéről ezek elhatárolása. Tudni kell azt is, hogy az ügy tárgyát több Facebook-bejegyzés képezte, amely egy viszonylag új felülete az ilyen típusú bűncselekményeknek, s emiatt merülhetett fel a szakmai konzultáció igénye” – jegyzik meg.

Hozzáteszik, hogy nem volt helyénvaló, hogy a bíró a szakmai konzultációra ilyen módon kerített sort, de magatartása álláspontjuk szerint nem minősül fegyelmi vétségnek, viszont fel fogják hívni a zalai bírák figyelmét az ilyen módú szakmai konzultáció elkerülésére. A törvényszék elnöke az esetről tájékoztatta a bírákat annak érdekében, hogy ne történhessen hasonló – hangfelvétellel való – visszaélés – áll a levélben.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 626 megnézve, 1 alkalommal mai nap |