< Böngészés > Főoldal / Fogyasztóvédelem, főszerkesztő blogja, Nav / Blog article: I rész Nemcsak a kiskunfélegyházi piac az adócsalók paradicsoma…A parlament fogyasztóvédelmi s adóügyi bizottságának figyelmébe ajánlom

| Mobile | RSS

I rész Nemcsak a kiskunfélegyházi piac az adócsalók paradicsoma…A parlament fogyasztóvédelmi s adóügyi bizottságának figyelmébe ajánlom

Kiskunfélegyházi piac az adócsalók paradicsoma…A parlament fogyasztóvédelmi s adóügyi bizottságának figyelmébe ajánlom

A www.fecsego.eu nemzetközi hírportál egy hónapra napi szinten látogatta a KKFH- zi piacot. Be is jelentkeztünk. Engedélyt kértem az árusításra. Beszéltem a Mezőgazdasági Kamara igazgatójával, aki készségesen segített, ám tájékoztattam a NAV –t is erről az akcióról. Már csak egy volt hátra bejelentkeztem a piacvezető asszonynál. Közöltem vele szeretnék értékesíteni koszorúkat. Megmutattam az engedélyeimet.

Először nem akarta engedélyezni a piacon csak az utcán, a földön az értékesítést. Ebbe nem mentem bele. Mivel, ha a zöldségpiacon lehet édességet, árvácskát, virágokat, őrölt paprikát, sült tököt, tepertőt, szalonnát, kolbászt, hurkát az asztalokon, illetve mézet, kimérős savanyúságot, sajtokat, tejfelt árulni, stb.… akkor nekem mért nem lehet koszorút hasznosítanom

Kaptam egy asztalt napi 400Ft-.ért a sarokban. Az első akadály az volt, a „kereskedők” a mi asztalunk alá tették a szemetet, a húzó kocsit, a rengeteg üres dobozokat, Ezt jeleztem a piacvezetőnek, aki előbb-utóbb rendet tett. Nehezen értették meg a „vállalkozók”, s agresszívvá váltak.

A bibi csak annyi, hogy tábla jelzi;- a piac területére kerékpárral s egyéb „szekerekkel, középkori gurulókkal ” nem lehet bemenni csak az árubehordás idejére! Ezt az önkormányzat –lokális- rendelete, amit nem igazán tartottak be az árusok.
A piacra – Béke téri piac – érkezők parkolása sem volt biztosítva. Megszámoltam a piac jobb és baloldalán 115 autó állt. Az utcákban egy bicikli, egy babakocsi sem tudott közlekedni. Többségük a járdákra állt. A piac jobb oldalán egy középiskola látványa emelkedett ki. A diákok szalonoztak a gépkocsik tekervényes útvesztőiben.

Isten háza előtt – a téren- kb., 43 alkalmai árus terpeszkedett. Jézus kizavarta a kufárokat. Itt ki tisztítja meg a hívők előtt az utat Isten háza felé.

Az asztalokon nem láttunk számlatömböt, sem nyugtatömböt, sem íróeszközt. Az őstermelő igazolvány sem dívik ezen a piacon. Erről az észrevételemről tájékoztattam a vezetőasszonyt. Többen jelezték, amikor számlát kértem, itt nem kötelező. Jaj, otthon hagytam, de, ha erre jár legközelebb adok.

Az asztalomtól jobbra prédálkozott egy Laci nevezetű „cukorkaárus”, ákombákom betűvel írta fel egy kettétépett kartonra, amikor minduntalan ellenőrizte a vezető asszony, még neki állt feljebb. Egy hónap alatt egyetlen egyszer sem állított ki nyugtatömböt. Lehet, hogy nem tud írni?

A déligyümölcsnél, gyümölcsöknél, zöldségféléknél is ez volt a járványos betegség. Az árcédulán fel kell tüntetni a termék megnevezését, osztályba sorolását pl., I.o, II.o, t.

Na, ezek az anomáliák nem voltak láthatók, kivétel a vállalkozónál, )1fő) akinek a piac területén üzlete van-volt. A lángos árus nem ismerte a pénztárgépet, nyugtát nem adott! – azonban ez elmondható volt a kolbászárusnál is. Az árcédula minden árusnál hiányzott!

Később a Békésmegyei NAV ellenőrei négy napon keresztül pásztázták a piacot. Véleményem szerint hatékonyak voltak.(?) Ám a kontroll vizsgálatokat heti rendszerességgel muszáj végezni a fogyasztók érdekében. Büntettek az ellenőrök. A kereslet-kínálat ezen a piacon nem mindig találkozott. Nekem vannak elképzeléseim, hogyan lehetne megtisztítani a piacokon elhatalmaskodó adócsalásokat, a feketézőket, akik nem veszik figyelembe, sem komolyan az ellenőröket…bárkivel leülök erről beszélni.

Magyarországon minden kis faluban is határozottabb felmérést kell végezni pl., helyi rendeletekkel lehetne megvédeni a fogyasztó érdekeit! Több faluban is jártam, ahol az önkormányzatot nem érdeklik a törvények. Miniszteri rendeletek betartása..

Az import szőlők, körték, narancsok, mandarinok, almák nevetgéltek az asztalokon. Az „őstermelők” asztalán lévő mezőgazdasági nagybani termékeket fel lehetett ismerni -a nejlon zacskóban pompázott nagybani termékeket- pl., paprika esetében. Nyugtatömb az nuki. A bevétel tisztán a zsebbe.

Megszámoltuk, hogy a cukorkaárus napi bevétele- a mi számításunk alapján. kb. 2o-30 ezer Ft körül mozgott. Ha kiszámoljuk, ha csak kedden-pénteken jön a piacra, a heti bevétele adómentesen, járulékmentesen… stb. átlagban 25 ezer forint. Azzal dicsekedett, hogy jugóból hordja az édességet, a kávét, csokoládékat… stb.

Most felmerül a vámcsalás lehetősége.

Egy 20 dkg kávét 370Ft ad el.

Megnéztünk több nagykert s érdeklődtünk a termék nagyker ára után. Meglepődtünk, 420 Ft volt a legolcsóbb!

Ha kikerül a polcokra, a piacra, akkor a következő lépést kell tenni.
1, először az áfát le kell venni
2, majd rátenni a hasznot
3. és ezt követően visszatenni az áfát, ami 25%.

Ha a nagykerben megveszem a kávét 425 Ft ,ami már tartalmazza a 25%-s áfát. Mielőtt bevinném az üzletbe vagy ki vinném a piacra- Kiskunfélegyházira- rá kell tennem a profitot, majd ezt követően az áfát.
Az ár 425Ft leveszem az áfát az 114.75
Marad, 310.25 erre ráteszem a profitot (30%)
403.32, erre visszateszem az áfát (27%)
EÁ: 512.2672FT

Akkor a cukorkaárus, hogy tudja eladni 370 Ft-ért!

Fogyasztóvédelem, NAV , önkormányzatok figyelmébe ajánlom ezeket a „vállalkozókat” illetve egy komolyabb figyelmet a piacok ellenőrzésének tematikájának kidolgozásában. Vannak még emberek, akik szívesen segítenék a kormányunk lelkiismeretes fogyasztóvédelmi munkáját s védenék a fogyasztói társadalom tagjainak az érdekeit. E- területen teljes tisztogatást kellene végrehajtani, akik komolyan veszik kormányunk határozatit, s a polgárok egészségügyi védelmét
2017. november 01

Oláh István László
főszerkesztő

Leave a Reply 1944 megnézve, 1 alkalommal mai nap |