< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Mit tud Farkas Flórián, ami ennyire felértékeli?

| Mobile | RSS

Mit tud Farkas Flórián, ami ennyire felértékeli?

2017. november 5. | hozzászólás | Közélet

Mit tud Farkas Flórián, ami ennyire felértékeli?

A milliárdos botrányok ellenére sem ment a lecsóba, sőt, a kormány és a Fidesz is vele kötött megállapodást. A Hetek cikke.

Mit tud Farkas Flórián, ami ennyire felértékeli?

Ahogy arról az atv.hu is beszámolt, a hétvégén együttműködési nyilatkozatot írt alá a kormány nevében Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter és Farkas Flórián, a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség elnöke. A dolog egyik furcsasága, hogy a Balog Zoltán vezette minisztérium alig egy évvel ezelőtt több mint 1,5 milliárd forint támogatást vett vissza a Farkas Flóriánhoz ezer szállal kapcsolódó Országos Roma Önkormányzattól, mivel a szervezet törvénytelenül használta fel a hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatására adott pénzt.

Furcsa volt Balog miniszter Farkas Flóriánt méltató beszéde is, mivel azt mondta: az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) 25 évéből 4 év volt botránymentes, és ez Farkas Flórián elnökségéhez kötődik. A roma politikus az elmúlt 25 évben – több szakaszban – összesen 11 évig vezette az ORÖ-t (illetve elődjét, az OCÖ-t),

ezek szerint tehát minimum 7 nem botránymentes év kötődik hozzá.

A miniszter által említett pozitív időszak a 2011–14 közti éra, azonban erről azt állítani, hogy botránymentes, meglehetősen meredek: mint arról többször is beszámoltunk, ebben az időszakban indult el a hírhedt Híd a munka világába nevű program is. A szabályellenes szerződések túlnyomó részén Farkas Flórián aláírása szerepel – erről saját szemünkkel győződhettünk meg –, logikai alapon tehát ő ennek a botránynak a felelőse.

Hogy ezek után mégis miért vele, illetve az általa vezetett Lungo Drommal kötött szövetséget a kormány, illetve nemrégiben a Fidesz nevében Kövér László választmányi elnök, arra alapvetően három válasz adódik:

  • ha mást választanak helyette, azzal azt erősítik, hogy igazak a Farkas elleni vádak,
  • ha Farkas jogellenesen viselkedett, felmerülhet, hogy a cigányság felzárkóztatásáért felelős miniszterelnöki megbízotti munkáját Orbán Viktor miniszterelnök felügyeli és irányítja, így tehát Farkas esetleges bukása a kormányfőre is rossz fényt vetne,
  • a kormánypártban őt tartják a cigány szavazatok maximalizálására leginkább alkalmas vezetőnek, legalábbis a Hetek értesülései szerint.

A hétvégi Lungo Drom kongresszuson persze Farkas is „üzent”. A jól szervezett esemény – a buszokkal a helyszínre utaztatott részvevők százaival – azt üzente, hogy a Fidesz Farkassal jár a legjobban, ő képes a szavazatok maximalizálására.

És akkor a konkrét számok. A Hetek magától Farkas Flóriántól tudhatta meg, mire képes ő és szervezete. Igaz, ez az információ nem friss: a cikk szerzője 2002-ben, a választás előtt néhány nappal találkozott Farkassal Budapest belvárosában. Akkor azt mondta a roma vezető: a Fidesznek nem lesz szüksége a MIÉP-re, mert Farkas fogja „kiütni Csurkát” azzal, hogy „300 ezer romát visz buszokkal a Fideszre szavazni”, így biztosítva a polgári oldal abszolút többségét. A Lungo Drom elnöke azt is elárulja, hogy több mint nyolcszáz helyi szervezetük már készíti a pontos listákat, nehogy kimaradjon valaki. „Jövő héten találkozom a Viktorral” – teszi hozzá sokat sejtetően, aztán elegánsan megkerülve a múzeum előtt órák óta várakozók hosszú sorát, eltűnik az épületben.” (Menjetek az anyátokba a szeretet jegyében Hetek, 2002. március 1.). Mindehhez annyit érdemes hozzátenni, hogy 2002-ben végül – meglepetésre – nem a Fidesz győzött.

A teljes cikk a Hetek című közéleti hetilap legfrissebb számában olvasható.

fecsego.eu)atv.hu / Hetek

Leave a Reply 50 megnézve, 1 alkalommal mai nap |