szerző:
hvg.hu

Hétfő este Maros Ákos színész állt a nyilvánosság elé azzal, Kerényi Miklós Gábor 23 évvel ezelőtt egy vállfával elfenekelte egy kollégiumi teremben. Kerényi Marton László módjára kért bocsánatot.

Azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól Kerényi Miklós Gábort a Budapesti Operettszínház Igazgatósága. Kerényi vasárnap – a pletykákat tagadva – kérte nyugdíjazását, hétfőn viszont fordulatot vett az ügy, mikor Maros Ákos színész az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arccal, névvel vállalva elmondta: Kerényi Miklós Gábor 1994-ben Szegeden egy kollégiumi teremben elfenekelte egy vállfával.

Az Indexen vasárnap megjelent cikkben Maros már elmondta a történetét, azonban ott még név nélkül. Mellette mások is megszólaltak, szintén név nélkül, és úgy, hogy akkor még Kerényihez sem lehetett kötni a cikket.

Az Operettszínház belső vizsgálatot indított. A színház közleményében azt írta, a fizikai bántalmazás minden formáját elítélik, különös tekintettel azokra az esetekre, amelyek hatalommal való visszaéléssel együtt valósulnak meg. Az ügyek felderítésében érdekeltek, a zaklatás vagy fizikai bántalmazás áldozatait segítik, egyben azt kérik, tegyenek bejelentést vagy feljelentést. Egyben elkezdték egy olyan belső etikai és bejelentési szabályzat kidolgozását, ami a jövőben megfelelő kontrollt biztosít a hasonló esetek elkerülése érdekében.

A művészeti kérdésekre – például hogy mi lesz Kerényi futó vagy tervezett darabjaival – egyelőre nem tudnak válaszolni.

Kerényi bocsánatot kért

A Facebook oldalán kért bocsánatot Kerényi Miklós Gábor, aki azt írta,

“A személyemmel kapcsolatban felmerült vádakra reagálva kijelentem, ha bárkit bármivel megbántottam, ezúton kérek elnézést! Be kell, hogy valljam, sok élethelyzetben, sok megoldásban, stílusban, viselkedésben valóban közelítettem ahhoz a határhoz, ami még szerintem elfogadhatónak tekinthető. Tettem ezt a művészi érzékenység és a teljes belefeledkezés, a mérhetetlen művészi szabadságvágy okán. Megalázni valakit sohase volt célom! Ha valaki ezt mégis így érzi ezúton, de személyesen is szívesen kérek tőle elnézést, bocsánatot, bár szándékom szerint mindig a művészet valamilyen típusú megjelenéséért, a különleges belső világok felszabadítására törekedtem. Előadásaimban éppen úgy, mint a hétköznapi alkalmakor.”

Kerényi abban bízik, hogy a magát sértettnek érző kollégája elfogadja bocsánatkérését. Azt írta, a legnagyobb büntetés számára, hogy kérte saját nyugdíjazását.

Kerényi – amíg még csak pletykák terjedtek állítólagos visszaéléséről – visszautasította a vádakat, bocsánatkérő posztjában viszont ezt nem hangsúlyozza. Meg kell jegyezni azt is, Kerényi ugyanúgy – vagy még annyira sem – kért bocsánatot, mint Marton László, aki azt írta,

“bocsánatot kérek, ha olyat tettem vagy úgy viselkedtem, amivel megsértettem, nehéz helyzetbe hoztam őket.”

Kerényi a nyugdíjazásáról szóló közleményben még vasárnap azt írta, most a szentpétervári bemutatóra készül – amely az orosz színház honlapja szerint november 11-én lesz -, utána minden erejével azon dolgozik majd, hogy tiszázza magát. Kérdés, a mostani Facebook bejegyzés után még tesz-e bármit. A Bors egyébként azt írta, Kerényihez orvost kellett hívni, mert rosszul lett, mikor olvasta a róla szóló híreket.

Maros Ákos története

Maros Ákos az ATV-ben azt mondta, 18 éves elmúlt már, mikor az eset történt. Szegeden 1994-ben a Miss Saigont próbálták, ő többször késett a színpadi hívásról, mire Kerényi üvölteni kezdett vele, hogy takarodjon a színpadról, ki van rúgva. Estére változott a kép, Kerényi akkor azzal ment oda, hogy el kell beszélgetniük erről, “el kell, hogy fenekeljen.”

Az elején azt hitte, ez egy vicc, később kiderült, hogy nem az. Arra számított, a rendező majd elbeszélget vele, hogy szedje össze magát. A kollégiumi teremben – amelynek bejáratát egy asztallal Kerényi elbarikádozta – közölte vele, 25-öt fog a fenekére verni. Maros erre azt mondta, “jó”. Elmondása szerint Kerényi felszólította, hogy vegye le a nadrágját, amit meg is tett, “ez egy színházban dolgozónak nem nagy dolog megtenni”, az alsónadrágját viszont nem volt hajlandó letolni. Úgy emlékszik, azt mondta,

“ez nem fog megtörténni, kedves tanár úr.”

Kerényi egy vállfából kivett tartórúddal ütött a fenekére és a combjára háromszor, nagy erővel, mikor Maros mondta, ezt hagyja abba. Kerényi közben biztatta, ha kell akkor sírjon, a könnyek megtisztulást hoznak. Újra mondta Kerényinek, ehhez nincs kedve, hagyják abba, majd felszólította Kerényit, álljon félre, majd a padot félrerúgva kiviharzott a teremből. Otthon egy házibuli volt épp, barátainak beszámolt arról, mi történt, édesanyjának megmutatta az ütés nyomait is.

“Hurkás volt a fenekem.”

Azt mondta, 1994-ben az abúzus szó nem is létezett, inkább röhögtek a történteken. “Mindig is volt egy Hókuszpók fíling, hogy a törpikéket kergeti” – fogalmazott. Az agya úgy dolgozta fel, hogy a humoros oldaláról fogta meg a történeket, de nem tartja normálisnak, ami történt, de lelkileg nem viselte meg ez az egész. Az háborította fel igazán, hogy Kerényi visszaélt a hatalmával.

“Ha lefejelt volna, az ugyanez a kategória lenne számomra”.

Azt mondta, ezek után két darabban dolgozott még együtt Kerényi Miklós Gáborral, akkor egy rossz szót sem szólt. Ordibálni persze ordibált.

Hetek óta suttogtak Kerényiről

A Bors október 28-án közölte egy cikket azzal a címmel, “robbanás előtt a másik színházi botrány, a szakma már tudja, ki lesz a következő”, akinek még Martonnál is mocskosabb titkai vannak.

A cikket posztolta Kalmár Péter rendező, producer, azzal az álnaiv kérdéssel, hogy tudja-e valaki, kiről van szó. Kalmár volt felesége a poszt alatt megnevezte Kerényi Miklós Gábort, mire másnap Kalmár közzétett blogján egy nyílt levelet Kerényi fiának címezve, a levélben sem őt, sem a volt főigazgatót nem nevezte meg, azonban teljesen egyértelmű volt, kiről szól az írás. Ebben Kerényi durva vezetői stílusán kívül leírt szexuális zaklatátos történeteket is. Kalmár hangsúlyozza, ő nem áldozat, illetve a posztból érződik az is, kettőjük közt éles konfliktus volt. Kalmár a bejegyzés után nem reagált. Napokig csend volt, mert az áldozatok nem mertek névvel vagy név nélkül, de Kerényit megnevezve előállni.

Kerényi Miklós Gábor a nyílt levél után a Facebook oldalán visszautasította a vádakat, de nem járult hozzá, hogy bejegyzését a sajtóban idézzék. Végül Bayer Zsolt a blogjában közzétette azt, később viszont egy újabb blogbejegyzében azt írta, nála is többen jelentkeztek, hogy igaz, amit Kalmár leírt, mire Bayer számon kérte a balliberális médián, hogy miért hallgat Kerényivel kapcsolatban.

Kerényi 2001 és 2014 között vezette az Operettszínházat, de dolgozott az Operaházban és a Szegedi Szabadtéri Játékokon is. 2014 novemberétől lett a színház művészeti vezetője az új főigazgató, Lőrinczy György mellett.

forrás:hvg.hu