< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Engedélyezték a népszavazást a civiltörvényről

| Mobile | RSS

Engedélyezték a népszavazást a civiltörvényről

2017. november 7. | hozzászólás | Közélet

Engedélyezték a népszavazást a civiltörvényről

Hollik István: A Momentum Soros Györgyöt és hálózatát védi

)fecsego.euMH/MTI

Hitelesítette a Kúria a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény visszavonásáról szóló népszavazási kérdést keddi ülésén. A Fidesz-KDNP Soros Györgyöt és a Soros-hálózatot védő akciótervnek tartja a Momentum kezdeményezését.

A népszavazási kérdést Kádár Barnabás, a Momentum elnökségi tagja magánszemélyként nyújtotta be, és úgy szólt: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt?”

Hollik: A Momentum Soros Györgyöt és hálózatát védi
A Fidesz-KDNP Soros Györgyöt és a Soros-hálózatot védő akciótervnek tartja a Momentum kezdeményezését – közölte Hollik István (KDNP). A képviselő szerint a Momentum szándéka egyértelmű: beálltak azok sorába, akik a Soros-hálózatot védik, érdekül fűződik ahhoz, hogy a bevándorláspárti szervezetek működése ne legyen átlátható.
Hozzátette, a Momentum mindezt annak ellenére teszi, hogy a legutóbbi nemzeti konzultáción 1,7 millió magyar ember, a válaszolók 99 százaléka egyértelművé tette: átláthatóvá kell tenni a bevándorlást aktívan támogató Soros-szervezeteket.
Hollik szerint az embereknek joguk van tudni, mely civil szervezetek kapnak jelentős támogatást külföldről, és ez még inkább igaz akkor, ha ezen szervezetek politikai céllal támadják a demokratikusan megválasztott kormányzatot és intézkedéseit.A kormányoldal kitart a törvény mellett, mert úgy vélik, hogy a külföldi finanszírozású szervezetek átláthatóságára a bevándorlási válság közben szükség van, mivel ezen szervezetek élen járnak a migránspárti politika támogatásában, ráadásul Brüsszel is éppen ezen NGO-kat vonná be a migránsok elosztásába, a kérelmek elbírálásába.
Hollik István az átláthatóság korábbinál is nagyobb szükségét látja azóta, hogy tudott: Soros György több mint 18 milliárd dollárt utalt át vagyonából az általa létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványnak. “Nyilvánvaló, hogy ebből a pénzből fogják támogatni az olyan migránspárti szervezeteket, amelyről a törvényi is szól” – fűzte hozzá. Kijelentette azt is: ezen szervezetek külföldi pénzből működnek, migránsokat akarnak behozni és erősen próbálják befolyásolni a közéletet, akár a következő magyar országgyűlési választásokat is.
Kérdésre elmondta: helyesnek tartaná, ha bárki is az Alkotmánybírósághoz fordulna az ügyben, hiszen olyan, demokratikusan többséget szerzett kormány által elfogadott jogszabályról van szó, amely sem nemzetközi jogi normákat, sem az Alaptörvényt nem sérti.
A képviselő nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a Momentum plakátjainak megrongálása köthető-e a Fidesz-KDNP-hez. Megjegyezte ugyanakkor, hogy korábban támogatták azt az ellenzéki kezdeményezést, amely az ilyen esetek elkerülését úgy oldotta volna meg, hogy tiltotta volna a politikai plakátok kihelyezését kampányidőszakon kívül. Ezt azonban az ellenzék utasította el.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) július 25-i ülésén arra hivatkozva tagadta meg a kérdés hitelesítését, hogy az nem felel meg az egyértelműség követelményének. A bizottság szerint a kérdés formailag a törvény hatályon kívül helyezését kezdeményezi, a civil szervezetek adminisztratív kötelezettségének megszüntetésére irányul, ugyanakkor a törvény preambulumában is szerepel, hogy a törvény a pénzmosás megakadályozására irányuló hazai fellépés egyik eszköze is. Az NVB szerint a törvény hatályon kívül helyezése ezt is érintené, ez pedig olyan következmény, amely a kérdés megfogalmazása alapján a választópolgárok számára nem nyilvánvaló.

Az NVB határozata ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmet kedden bírálta el a Kúria és úgy ítélte meg, hogy a kérdés megfelel az egyértelműség követelményének. A bíróság szerint ugyanis nincs sem olyan tényleges, sem olyan potenciális következmény, amely a kérdés feltevése alapján rejtve marad a választópolgár előtt.

A Kúria szerint az átláthatóság biztosítására irányuló cél magából a törvénycímből egyértelműen kitűnik, amely cím a népszavazásra feltenni szándékozott kérdés szövegének is részét képezi. Az átláthatóság magában foglalja a pénzügyi átláthatóságot is, így azt is – ami egyébként a törvény szövegében szerepel -, hogy a törvény hozzájárul a pénzmosás elleni küzdelemhez – érvelt a Kúria. Vagyis a bíróság szerint nem állítható, hogy a kérdésben foglalt tartalom és a kérdés tényleges hatása nincsen egymással összhangban, és emiatt sérül a választópolgári egyértelműség követelménye.
A Kúria végzése jogerős.

Momentum: Napokon belül indul a népszavazási aláírásgyűjtés
Bő egy héten belül kezdődhet a Momentum aláírásgyűjtése annak érdekében, hogy népszavazást rendezhessenek a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló, nyáron elfogadott törvény visszavonásáról – mondta kedden Budapesten, sajtótájékoztatón Orosz Anna elnökségi tag.

A Momentum elsődleges feladata a következő hetekben az, hogy minden erőforrását arra összpontosítsa, hogy szerte az országban kitelepüljön, beszélgessen az emberekkel, aláírásokat gyűjtsön – mondta, célnak a törvény visszavonatását nevezve.
A kormánypárti képviselők által megszavazott törvénnyel a Fidesz “listázza és egyben ellehetetleníti a civil szervezetek működését; ezzel azt bizonyította, hogy nem állampolgárként, nem partnerként, hanem alattvalóként tekint a magyar emberekre”, ami történt, az “puszta hatalomtechnikázás”.

Hangsúlyozta, a civil szervezetek teremtik meg egy jól működő, demokratikus, szolidáris, önszerveződő közösség alapjait, felbecsülhetetlen munkát végeznek. Hozzátette, a civil szervezetek “olyan munkát végeznek el, ami alapvetően az állam feladata lenne, ezért a kormánynak nem harcolnia kellene ellenük és nem gyűlöletkampányt kellene ellenük folytatnia, hanem együtt kellene működnie velük”.
forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 427 megnézve, 1 alkalommal mai nap |