< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: 800 milliárd dollárt (!) akar a szaúdi kormány lefoglalni – a magyar éves GDP több mint hatszorosát

| Mobile | RSS

800 milliárd dollárt (!) akar a szaúdi kormány lefoglalni – a magyar éves GDP több mint hatszorosát

2017. november 10. | hozzászólás | Fecsegő hírek

800 milliárd dollárt (!) akar a szaúdi kormány lefoglalni – a magyar éves GDP több mint hatszorosát

A szaúdi kormány 800 milliárd dollár értékben tervez lefoglalni készpénzt és különböző vagyontárgyakat a szombaton őrizetbe vett magas rangú vezetőktől – írja a Wall Street Journalra hivatkozva a G7.

A nehezen felfogható összeg 25 százalékkal több, mint Szaúd-Arábia tavalyi, 646 milliárd dolláros GDP-je. (Összehasonlításként: Magyarország éves GDP-je 2016-os KSH adatok alapján 125,8 milliárd dollár volt.)

A hihetetlen számot az is jól mutatja, hogy nagyjából ennyit ér most a tőzsdén a világ legértékesebb vállalata, az Apple. A 800 milliárd dollár nem sokkal kevesebb, mint a három legnagyobb, magánkézben lévő olajvállalat (Exxon, Chevron, Shell) összértéke a mostani tőzsdei árfolyam alapján.

A frissen felállított korrupcióellenes hatóság több mint hatvan herceget, minisztert és más magas rangú vezetőt vett őrizetbe, akiket az egyik legelegánsabb rijádi hotelben tartanak fogva. Köztük a leggazdagabb szaúdit, Al-Valíd bin Talalt vagy Bakr bin Ládent, a legnagyobb szaúdi építőcég, a Saudi Binladin Group elnökét. Több jel is arra utal, hogy a művelet politikai célokat szolgált, és leginkább a 32 éves koronaherceg, Mohamed bin Szalmán példátlan hatalomkoncentrációjával van összefüggésben.

Fotó: Shutterstock

A szaúdi központi bank kedden jelentette be, hogy befagyasztja a fogvatartott vezetők bankszámláit. A leszámolás nemcsak Mohamed hatalmát erősítik, hanem a több sebből vérző szaúdi államháztartásnak is menekülést jelenthetnek. A kormány ugyanis bejelentette, hogy azok a vagyontárgyak, amelyeket korrupciós tevékenység miatt foglalnak le, a szaúdi állam tulajdonába kerülnek.

Az ország gazdasága jelenleg jelentősen függ az olajártól. A csökkenő olajárak és a jemeni háború költségei miatt tavalyelőtt 15 százalék, tavaly pedig 17 százalék volt a költségvetési deficit. A hiányt részben a szaúdi állam devizatartalékaiból fedezték, ami 2014-es csúcsáról, 730 milliárd dollárról 488 milliárdra esett vissza augusztusban.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 78 megnézve, 1 alkalommal mai nap |